Κέιτ Μίντλετον: Το κρυφό μήνυμα πίσω από την ανακοίνωση και η αναβίωση του “annus horribilis”

Διαβάζεται σε 5'
Κέιτ Μίντλετον
Κέιτ Μίντλετον Dan Charity/pool photo via AP

Με ένα προσωπικό και χωρίς επισημότητες βίντεο η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, αποκάλυψε γενναία πως πάσχει από καρκίνο, βάζοντας τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας για το πού βρίσκεται.

Εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας καθώς δύο από τα μέλη της, ο βασιλιάς Κάρολος και η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον διαγνώστηκαν με καρκίνο.

Μετά από ένα διάστημα που οι θεωρίες συνωμοσίας διαδέχονταν η μία την άλλη και οι φήμες για την κατάσταση της υγείας της οργίαζαν, η Κέιτ Μίντλετον με μία δήλωση on camera ανακοίνωσε πως πάσχει από καρκίνο, ο οποίος ανακαλύφθηκε μετά από μία σοβαρή επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στην κοιλιακή χώρα.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως υποβάλλεται σε προληπτική χημειοθεραπεία και με γενναιότητα μοιράστηκε με όλο τον κόσμο όσα περνάει το τελευταίο διάστημα.

Την Τετάρτη είχε διαρρεύσει η πληροφορία πως το Παλάτι του Κένσινγκτον επρόκειτο να κάνει μια σημαντική ανακοίνωση, σχετική με την Κέιτ Μίντλετον. Οι “γκάφες” των υπεύθυνων για την εικόνα της πριγκίπισσας της Ουαλίας ήταν πολλές και αυτοί που αναζητούσαν νόμιμα και παράνομα τι έχει, πάρα πολλοί.

Έπρεπε να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία.

Δεν υπήρχε άλλος τρόπος από το να μιλήσει η πρωταγωνίστρια της ιστορίας.

Έτσι χθες, Παρασκευή (22/3), έκανε κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ μέλος της μοναρχίας της Μεγάλης Βρετανίας όσο ζούσε η Ελισάβετ: εξήγησε ποια είναι η αλήθεια για την υγεία της. Ότι έχει καρκίνο. Πως είναι το δεύτερο σημαντικό μέλος της βασιλικής οικογένειας που ασθενεί.

Η περίπτωση του Καρόλου είναι διαφορετική, αφού από την αρχή ομολόγησε τι του συμβαίνει. Αυτό έκανε και δύσκολη την αποκάλυψη για την κατάσταση της Κέιτ, ως επόμενης βασίλισσας.

Επί βασίλισσας Ελισάβετ η μοναρχία της Μεγάλης Βρετανίας ήταν γνωστή για την ικανότητα της να “σκεπάζει” ένα σκάνδαλο άμα τη δημιουργία του.

Δεν ξέρω αν θυμάσαι τι είχε ζήσει η αείμνηστη, αλλά στα 70 χρόνια της βασιλείας της υπήρχαν από εξωσυζυγικές σχέσεις, διαζύγια, αποτοξινώσεις, παραιτήσεις και αμφίβολες φιλίες -όπως αυτή του Άντριου με τον Τζέφρι Έπσταϊν- έως υποκλοπές τηλεφωνικών κλήσεων, ρατσιστικού περιεχομένου φράσεις (του Φιλίππου), παρεμβάσεις σε κυβερνητικές αποφάσεις και το Megxit.

Το επιτυχημένο σύστημα του οργανισμού αυτού βασιζόταν στο never complain, never explain που είχε για mantra η Ελισάβετ “αφού ένας μονάρχης είναι ούτως ή άλλως πάνω από το νόμο”.

Κατά το Vox το μεγαλύτερο μειονέκτημα του never complain, never explain της Ελισάβετ ήταν η έλλειψη ανταπόκρισης μετά το θάνατο της Νταϊάνα.

“Ως επί το πλείστον όμως, κράτησε τη βασίλισσα μακριά από τις διενέξεις. Η Ελισάβετ είχε καταλάβει ότι η ίδια και η οικογένειά της ήταν σύμβολο, όπως και ότι η εύνοια ήταν ζωτικής σημασίας για τη μοναρχία. Το κλειδί για την επιτυχία του συστήματος της ήταν ότι πώς να ζει τη ζωή της υπό το μόνιμο φως της δημοσιότητας, αλλά να παραμένει όσο το δυνατόν ουδέτερη.

Δεν εμπλεκόταν ποτέ σε τάσεις, μόδες ή πολιτικές, καταλαβαίνοντας πως ο ρόλος της ήταν συμβολικός. Έτσι, διατήρησε “αδιαφανή” την ιδιωτική της ζωή. Δεν έδωσε ποτέ συνεντεύξεις, ενώ τις ιδιωτικές επιστολές και τα ημερολόγιά της τα διαχειρίζονταν μόνο έμπιστα άτομα πριν γίνουν ‘βασιλικά αρχεία'”.

Η -ας πούμε- νέα γενιά θέλησε να αλλάξει το μυστικιστικό του πράγματος κι έτσι είδαμε τις ενημερώσεις για την υγεία του Καρόλου και της Κέιτ. Δεν είδαμε βέβαια από την αρχή, το ακριβές πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και αυτό ήταν που “τρέλανε” τον κόσμο.

Η αναβίωση του “annus horribilis”

Οι αποκαλύψεις των τελευταίων 12 μηνών ωστόσο ξύπνησαν μνήμες και έφεραν ξανά στην επιφάνεια την ομιλία της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ από το 1992, τότε που το Παλάτι του Μπάκιγχαμ πάλευε να διαχειριστεί το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο.

Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ εκφώνησε την ομιλία για τα 40 χρόνια στο θρόνο, τον Ιούνιο του 1992, παραδέχτηκε στους συγκεντρωμένους αξιωματούχους και στο έθνος που παρακολουθούσε, ότι η οικογένειά της είχε ένα “annus horribilis”.

Η φράση έμεινε στην ιστορία ως αναγνώριση ότι ακόμη και ο μονάρχης, ο οποίος σπάνια πρόδιδε τα συναισθήματά του, είχε νιώσει τις σωρευτικές συνέπειες μιας σειράς χτυπημάτων, με τους τελευταίους 12 μήνες να συγκαταλέγονται σίγουρα μεταξύ των πιο τραυματικών για τη βασιλική οικογένεια στην ιστορία του θεσμού.

Το 1992, οι αποκαλύψεις περιλάμβαναν τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών σχετικά με την ταραγμένη ιδιωτική ζωή της Νταϊάνα και του Καρόλου, του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας, τον χωρισμό του γιου της βασίλισσας, πρίγκιπα Άντριου, και το διαζύγιο της κόρης της βασίλισσας, πριγκίπισσας Άννας, καθώς και την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Την ασυνήθιστα ειλικρινή παραδοχή της βασίλισσας ακολούθησε μια ακόμη πιο ταραχώδης περίοδος: πέντε χρόνια αργότερα, η Νταϊάνα πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ρίχνοντας βαθιά σκιά στη ζωή του πρίγκιπα Ουίλιαμ και του αδελφού του, πρίγκιπα Χάρι και αποτελώντας ένα πρόσφορο έδαφος για να ανθίσουν αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και αυτή τη φορά.

Η εισαγωγή της Κέιτ Μίντλετον στο νοσοκομείο ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε και το ότι ο Κάρολος θα λάβει θεραπεία για τον προστάτη. Το κοινό εξέλαβε τότε την αποκάλυψη ιατρικών θεμάτων δυο κορυφαίων μελών της βασιλικής οικογένειας, την ίδια ημέρα, ως προσπάθεια να “καλυφθεί” κάτι.

Η έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με την κατάσταση της Κάθριν και η σιωπή της βασιλικής οικογένειας κατά τη διάρκεια των εβδομάδων και στη συνέχεια των μηνών που ακολούθησαν, τροφοδότησαν την αίσθηση ότι το κοινό δεν είχε ενημερωθεί πλήρως για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Η δήλωση της Παρασκευής αντιμετωπίζει άμεσα τις εύλογες ανησυχίες που προέκυψαν σχετικά με τη διαφάνεια γύρω από το συγκεκριμένο θέμα αλλά και εν γένει σε ό,τι αφορά τον θεσμό στη Βρετανία, με την Κέιτ να εξηγεί ότι η κατάστασή της αρχικά θεωρήθηκε ότι δεν ήταν καρκινική και ότι η ίδια και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ήθελαν χρόνο για να εξηγήσουν τα νέα στα παιδιά τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα