Η διάγνωση της Κέιτ Μίντλετον με καρκίνο αποτελεί μέρος μιας τρομακτικής παγκόσμιας τάσης

Διαβάζεται σε 5'
Κέιτ Μίντλετον
Κέιτ Μίντλετον Instagram@princeandprincessofwales

Η διάγνωση του καρκίνου της πριγκίπισσας της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον “ξαναγράφει” την ιστορία των τελευταίων εβδομάδων και είναι μια τρανή απόδειξη πως δεν είναι η μόνη.

Η on camera ανακοίνωση της πριγκίπισσας της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, ότι διαγνώστηκε με καρκίνο αποτελεί την πρώτη είδηση στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά μέσα από χθες, και το συγκινητικό μήνυμά της για τη μάχη που καλείται να δώσει, άγγιξε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το Παλάτι του Κένσινγκτον δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το είδος του καρκίνου που έχει η πριγκίπισσα, ούτε διευκρίνισαν σε ποιο στάδιο βρίσκεται, πέρα από το ότι η ίδια αποκάλυψε πως υποβάλλεται σε προληπτική χημειοθεραπεία από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι φήμες για το πού βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα, ακόμα και για το αν ήταν ή όχι ζωντανή που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης της Κάθριν, τροφοδοτούσαν ένα κενό πληροφορίων, το οποίο η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας προσπάθησε -ατυχώς- να καλύψει με διάφορους τρόπους.

Θυμηθείτε παρακάτω την επεξεργασμένη φωτογραφία για την Ημέρα της Μητέρας ή το βίντεο που απεικονίζει την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ να κάνουν τα ψώνια τους.

Αν κάτι κατάφερε όμως η Κέιτ Μίντλετον με το συγκεκριμένο βίντεο, είναι να γράψει από την αρχή όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες και με αφοπλιστική ευθύτητα να “σβήσει” κάθε επεξεργασμένη εικόνα της μέχρι σήμερα.

Μέχρι στιγμής είναι ελάχιστα αυτά που γνωρίζουμε για την κατάσταση της υγείας της Κέιτ Μίντλετον, αυτό όμως που είναι γνωστό και προκύπτει από έρευνες είναι πως η 42χρονη πριγκίπισσα της Ουαλίας δεν είναι μόνη σε όλο αυτό, καθώς παγκοσμίως όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάτω των 50 ετών αναπτύσσουν καρκίνο.

Σύμφωνα με το Vox, τις τελευταίες δεκαετίες, οι καρκίνοι πρώιμης έναρξης -οι οποίοι συνήθως ορίζονται ως οι εμφανιζόμενοι σε ασθενείς κάτω των 50 ετών- αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, ιδίως στις πλούσιες χώρες.

Όπως απεικονίζεται στο παρακάτω διάγραμμα, μια ανάλυση του BMJ του 2023 διαπίστωσε ότι η πρώιμη εμφάνιση 29 διαφορετικών τύπων καρκίνου είχε αυξηθεί σχεδόν κατά 80% παγκοσμίως μεταξύ 1990 και 2019.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open το ίδιο έτος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση ενός ευρέος φάσματος καρκίνων σε άτομα κάτω των 50 ετών είχε αυξηθεί μεταξύ 2010 και 2019 μεταξύ των Αμερικανών ενηλίκων, ιδίως μεταξύ των γυναικών.

Μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού: Το 2019, υπήρχαν περίπου 5,7 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε 100.000 άτομα ηλικίας 14 έως 49 ετών. Αυτό είναι αυξημένο κατά 63% από το 1990, όταν υπήρχαν περίπου μόνο 3,5 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα. Οι καρκίνοι του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του δέρματος εξακολουθούν να είναι οι πιο πιθανοί καρκίνοι που αναπτύσσονται σε ενήλικες κάτω των 50 ετών, αλλά μεμονωμένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, έκαναν την τάση αυτή πιο ορατή τα τελευταία χρόνια.

Οι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, των ωοθηκών, του παγκρέατος, του προστάτη, του θυρεοειδούς και της μήτρας έγιναν επίσης σημαντικά συχνότεροι στις σχεδόν τρεις δεκαετίες που κάλυψε η παγκόσμια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ.

Κανένας μεμονωμένος παράγοντας δεν ευθύνεται για αυτή την εκτεταμένη έξαρση πολυάριθμων καρκίνων μεταξύ των νέων, ιδίως για την αύξηση στο γαστρεντερικό σύστημα, αλλά οι επιστήμονες αρχίζουν να συνθέτουν μια εικόνα της πραγματικότητας που κρύβεται πίσω από ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά μυστήρια της εποχής μας.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition, το 2022, διαπίστωσε ότι διάφοροι διατροφικοί παράγοντες σχετίζονται με την πρώιμη εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κατανάλωση πολλών τηγανητών και επεξεργασμένων τροφίμων, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζαχαρούχων ποτών και γλυκών ήταν σημαντικός παράγοντας κινδύνου, όπως και η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε πρώιμο στάδιο.

Οι τοξίνες στο περιβάλλον μας, όπως τα μικροπλαστικά, θα μπορούσαν επίσης να συμβάλλουν σε αυτό. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να βρεθούν στα πάντα, από τα δοχεία τροφίμων μέχρι τα συνθετικά ρούχα, πριν εισέλθουν στο σώμα μας και στο γαστρεντερικό μας σύστημα, αναφέρεται στο εκτενές ρεποράζ του ιστότοπου.

Μια ερευνητική ομάδα της Νέας Ζηλανδίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση των καρκίνων μεταξύ των νέων ενηλίκων ταιριάζει με το χρονοδιάγραμμα που θα περιμέναμε από τον πολλαπλασιασμό των μικροπλαστικών στο περιβάλλον. Κυτταρικά μοντέλα και μοντέλα τρωκτικών έχουν υποδείξει ότι τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να προωθήσουν την ανάπτυξη όγκων. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, τα υλικά αυτά περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να διαταράξουν τις ορμόνες και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Αλλά αυτές εξακολουθούν να είναι θεωρίες. Ενώ το μυστήριο πίσω από την εξαφάνιση της Κάθριν από τη δημόσια ζωή τους τελευταίους μήνες έχει πλέον λυθεί, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως τι είναι αυτό που οδηγεί κυρίως τις περιπτώσεις καρκίνου που εμφανίζονται σε νεαρότερες ηλικίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα