Κερύνεια: “Τα παιδιά μου χάθηκαν μέσα από τα χέρια μου” – Σπαραγμός για το ναυάγιο

Διαβάζεται σε 5'
Κερύνεια: “Τα παιδιά μου χάθηκαν μέσα από τα χέρια μου” – Σπαραγμός για το ναυάγιο
Ασθενοφόρα στο λιμάνι της Κερύνειας (AP Photo)

Στους οκτώ ανέρχονται οι νεκροί και στους 20 οι αγνοούμενοι από το τραγικό ναυάγιο καταμαράν στην κατεχόμενη Κερύνεια. Σπαρακτικές δηλώσεις επιζώντων.

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας και απέραντης οδύνης εκτυλίσσονται στην κατεχόμενη Κερύνεια, στον απόηχο του πολύνεκρου ναυαγίου καταμαράν, που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (30/08).

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, 239 επιβαίνοντες κατάφεραν να περισυλλεγούν σώοι, οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μια γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό 20 ακόμη αγνοουμένων.

“Τα παιδιά μου χάθηκαν μέσα από τα χέρια μου”

Στην είσοδο του λιμανιού της Κερύνειας, ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει, όπως μεταδίδει ο “Φιλελεύθερος”.

Δεκάδες συγγενείς παραμένουν συγκεντρωμένοι εκεί επί ώρες, περιμένοντας με αγωνία οποιοδήποτε νέο για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, την ίδια στιγμή που οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων σταδιακά εξανεμίζονται.

Ανάμεσά τους, ένας πατέρας και μια μητέρα βιώνουν τον απόλυτο εφιάλτη, καθώς, όπως περιέγραψαν, τα παιδιά τους γλίστρησαν μέσα από την αγκαλιά τους τη στιγμή της βύθισης.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η μητέρα ξεσπά σε σπαρακτικούς λυγμούς. “Τα δύο παιδιά μου χάθηκαν μέσα από τα χέρια μου, δεν μπόρεσα να τα κρατήσω”, είπε.

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες στο βυθισμένο σκάφος

Όπως ανακοινώθηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ουνάλ Ουστέλ (Ünal Üstel), οι οικογένειες των οκτώ θυμάτων έχουν ήδη ενημερωθεί. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις διάσωσης επιχειρούν σε 24ωρη βάση, τόσο από θαλάσσης όσο και από αέρος, εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο επιχειρησιακό μέσο.

Ιδιαίτερο βάρος πέφτει στην προσέγγιση του βυθισμένου σκάφους, που εκτιμάται ότι βρίσκεται σε 514 μέτρα βάθος.

Τα εξειδικευμένα συνεργεία εκτιμάται ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στο ναυάγιο στον βυθό της θάλασσας το βράδυ της Τρίτης (01/09), προκειμένου να ερευνήσουν τους εσωτερικούς χώρους για τυχόν εγκλωβισμένους.

Εννέα συλλήψεις

Στο πεδίο των ερευνών για την απόδοση ποινικών ευθυνών, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη εννέα ατόμων, τα οποία οδηγήθηκαν ενώπιον του “δικαστηρίου” της Κερύνειας.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται:

  • Ο εξουσιοδοτημένος διευθυντής της πλοιοκτήτριας εταιρείας
  • Ο πλοίαρχος του σκάφους
  • Ο ύπαρχος (βοηθός καπετάνιος)
  • Ο μηχανικός του πλοίου
  • Πέντε μέλη του πληρώματος

Οι κατηγορούμενοι (με τα αρχικά A.Ö., M.Ö., M.E., Z.Ö., M.G., S.E., G.G., V.H. και R.İ.) αντιμετωπίζουν σοβαρότατες κατηγορίες σχετικά με τις συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στο δυστύχημα.

Στις καταθέσεις τους ενώπιον του δικαστηρίου, ο καπετάνιος και τα μέλη του πληρώματος υποστήριξαν ότι το περιστατικό ξεκίνησε όταν η πλώρη του πλοίου υπέστη ζημιές από τα κύματα. Παράλληλα υποστήριξαν ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν παρουσίαζαν πρόβλημα κατά την αναχώρηση και ότι το πλοίο διέθετε τις απαιτούμενες άδειες ναυσιπλοΐας και λειτουργίας του.

Police officers guard the entrance to the port of Kyrenia in the Turkish-occupied northern part of Cyprus, Sunday, Aug. 30, 2026, after a catamaran-style ferry overturned off the island's northern coast. (AP Photo/Nedim Enginsoy)

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην κατάθεσή του ο καπετάνιος υποστήριξε ότι «η πλώρη έσπασε από τα κύματα».

Το «δικαστήριο» στο ψευδοκράτος ζήτησε να συγκεντρωθούν πρόσθετα στοιχεία για τις συνθήκες του δυστυχήματος, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και εξετάζεται εάν υπήρξαν παραλείψεις ή ευθύνες.

Συγκεκριμένα, το «δικαστήριο» ζήτησε τη συλλογή τεχνικών δεδομένων, την εξέταση μαρτύρων, ενημέρωση σχετικά με το εάν έχει ξεκινήσει αντίστοιχη έρευνα στην Τουρκία, καθώς και τη συμπλήρωση των υπόλοιπων σχετικών εγγράφων.

Τα θύματα της τραγωδίας

Οι 8 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι υπήκοοι Τουρκίας:

  1. Nihat Balyemez
  2. Hüseyin Özdemir
  3. Nuray Zeytun
  4. Fahri Ateş
  5. Gülcan Gürel
  6. Reyhan Verim
  7. Nisa Torer
  8. Nurcan Hilaloğlu

Η λίστα των 20 αγνοουμένων

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των εξής ατόμων:

  1. Ferdi Törer (Τουρκία)
  2. Mustafa Demir (Τουρκία)
  3. Mahmut Demir (Τουρκία)
  4. Özgür Gönül (Τουρκία)
  5. Anni Asel Hilaloğlu (Τουρκία)
  6. Şerif Özdemir (Τουρκία)
  7. Süleyman Erdoğan (Τουρκοκύπριος)
  8. Saliha Miray Biçer (Τουρκία)
  9. Mehmet Asaf Biçer (Τουρκία)
  10. Orhan Bekret (Τουρκία)
  11. Nazmiye Özbolat (Τουρκία)
  12. Elmas Demir (Τουρκία)
  13. İsmail Kurt (Τουρκοκύπριος)
  14. Yulia Özcan (Τουρκία)
  15. Ayhan Özcan (Τουρκία)
  16. Elife Bayır (Τουρκία)
  17. Nihat Pancar (Τουρκία)
  18. Mustafa Kemal Yaralı (Τουρκία)
  19. Mehmet Bayhan (Τουρκία)
  20. Mehmet Nuri Ayran (Τουρκία)

“Ο καθένας γλίτωσε με τις δικές του δυνάμεις”

Κι ενώ οι έρευνες για το ναυάγιο συνεχίζονται, στο επίκεντρο μπαίνουν και οι μαρτυρίες των επιβατών που επέζησαν. Ένας επιβάτης, ο Ιμπραήμ Κανμπολάτ, ανέφερε ότι, όταν το πλήρωμα ενημερώθηκε ότι στο πλοίο έμπαιναν νερά, η απάντηση που έδωσε ήταν, “είμαστε συνηθισμένοι, αυτό είναι φυσιολογικό”.

Σύμφωνα με την Cumhuriyet, ο επιβάτης περιέγραψε ως εξής τα όσα έγιναν: “Άρχισε να εισέρχεται πολύ νερό. Τελικά, έσπασε ένα σημείο στο πλάι. Καθόμουν στην άκρη του παραθύρου. Το πλοίο άρχισε αμέσως να γέρνει. Ο υπάλληλος πήγε στο πίσω μέρος και μετά είπε: “Όλοι να τρέξουν προς τα πίσω”. Δεν έδωσε σωσίβιο σε κανέναν. Ο καθένας γλίτωσε με τις δικές του δυνάμεις“.

Ο Κανμπολάτ ανέφερε ότι διασώθηκε από ιδιωτικό σκάφος. Ωστόσο, το πλήρωμα του καταμαράν, όπως είπε, ήταν Πακιστανοί και δεν καταλάβαιναν τους επιβάτες. «Το πλοίο άρχισε να γέρνει. Τα τζάμια είχαν ήδη σπάσει. Πλέον ούτε εμείς ξέρουμε τι συνέβη. Δηλαδή, είμαστε σε κατάσταση σοκ αυτή τη στιγμή», ανέφερε. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι τα μέλη του πληρώματος δεν μοίρασαν σωσίβια, αν και στους επιβάτες υπήρχαν παιδιά αλλά και άνθρωποι που δεν ήξεραν να κολυμπούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα