Κιάρα Φεράνι: Το ροζ pandoro, το πρόστιμο-μαμούθ κι η δημόσια συγγνώμη

Διαβάζεται σε 4'
Chiara Ferragni
Κιάρα Φεράνι Photo by Evan Agostini/Invision/AP

Στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής αλλά και της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η Κιάρα Φεράνι για παραπλανητικούς φιλανθρωπικούς ισχυρισμούς, που συνδέονταν με τις πωλήσεις ενός χριστουγεννιάτικου κέικ.

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ιταλία τα τελευταία 24ωρα με την Κιάρα Φεράνι (Chiara Ferragni), μία από τις διασημότερες influencer με 30 εκατ. ακόλουθους στο Instagram, να “πρωταγωνιστεί” σε ένα σκάνδαλο χωρίς προηγούμενο.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ιταλίας AGCM επέβαλε στην ίδια πρόστιμο ύψους 1,075 εκατομμυρίων ευρώ την Παρασκευή, αφότου ανακάλυψε πως οι καταναλωτές παραπλανήθηκαν, μετά τους ισχυρισμούς της ότι αγοράζοντας ένα ροζ pandoro (ιταλικό κέικ) με το εμπορικό σήμα της Φεράνι, βοηθούσαν στη χρηματοδότηση ενός παιδικού νοσοκομείου στο Τορίνο.

Ο παραγωγός του κέικ είχε δώσει χρήματα στο νοσοκομείο μήνες πριν από το λανσάρισμά του, όπως διαπίστωσε ο παρατηρητής ανταγωνισμού, με το θέμα να παίρνει μεγάλες διαστάσεις και να προκαλεί ακόμα και την παρέμβαση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, η οποία αν και δεν την κατονόμασε άσκησε δριμεία κριτική κατά των influencers που προωθούσαν “ακριβά κέικ που κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι φιλανθρωπικά”.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε η κορυφαία Ιταλίδα influencer με ανάρτησή της στο Instagram ζήτησε συγγνώμη για την παραπλάνηση των καταναλωτών κάνοντας λόγο για ένα “επικοινωνιακό και καλόπιστο λάθος… να συνδέσει μια εμπορική δραστηριότητα με μια φιλανθρωπική”.

Φανερά φορτισμένη, η Φεράνι δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του “δυσανάλογου και άδικου” προστίμου και υποσχέθηκε πως θα δωρίσει 1 εκατομμύριο ευρώ στο νοσοκομείο Regina Margherita στο Τορίνο.

Ήμουν πάντα πεπεισμένη ότι όσοι είναι πιο τυχεροί έχουν ηθική ευθύνη να κάνουν το καλό.

Αυτές είναι οι αξίες που πάντα οδηγούσαν εμένα και την οικογένειά μου. Αυτές τις αξίες διδάσκουμε στα παιδιά μας. Τους διδάσκουμε επίσης ότι μπορεί κανείς να κάνει λάθη και ότι όταν συμβαίνει αυτό πρέπει να το παραδεχτεί και, αν είναι δυνατόν, να επανορθώσει το λάθος που έκανε και να το διαφυλάξει.

Και αυτό θέλω να κάνω τώρα. Να ζητήσω συγγνώμη και να κάνω τη χειρονομία μου συγκεκριμένη: θα δωρίσω 1 εκατομμύριο ευρώ στο Regina Margherita για την υποστήριξη της θεραπείας των παιδιών.

Αλλά αυτό δεν αρκεί: το κάνω αυτό δημόσια επειδή συνειδητοποίησα ότι είχα κάνει ένα επικοινωνιακό λάθος. Ένα λάθος που θα διαφυλάξω στο μέλλον, διαχωρίζοντας πλήρως το όποιο φιλανθρωπικό έργο, το οποίο πάντα έκανα και θα συνεχίσω να κάνω, από τις εμπορικές δραστηριότητες. Διότι, ακόμη και αν ο τελικός στόχος είναι καλός, αν δεν έχει υπάρξει επαρκής έλεγχος της επικοινωνίας, μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις.

Όπως έχω ήδη δηλώσει τις τελευταίες ημέρες, θα αμφισβητήσω το πρόστιμο της AGCM επειδή το θεωρώ δυσανάλογο και άδικο. Το καλόπιστο λάθος μου ήταν να συνδέσω μια εμπορική δραστηριότητα με μια δραστηριότητα αλληλεγγύης. Δυστυχώς μπορεί κανείς να κάνει λάθη, λυπάμαι που το έκανα και αντιλαμβάνομαι ότι θα μπορούσα να είμαι πιο προσεκτική.

Αλλά, αν η τελική κύρωση είναι – όπως ελπίζω – χαμηλότερη από εκείνη που αποφάσισε η AGCM, η διαφορά θα προστεθεί στο 1 εκατομμύριο ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες, θα μιλήσω με το Regina Margherita για να δω πώς το νοσοκομείο θα χρησιμοποιήσει το ποσό που δώρισα και θα σας ενημερώνω ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το λάθος μου παραμένει, αλλά θέλω να δημιουργήσω κάτι εποικοδομητικό και θετικό από αυτό“.

Η ανάρτηση της Κιάρα Φεράνι:

Το “Pandoro Pink Christmas“, το οποίο χαρακτηριζόταν ως σχεδιασμένο από τη ίδια τη Φεράνι, πωλούνταν πέρυσι για περισσότερα από 9 ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσια τιμή από το κλασικό pandoro, ενώ φέτος πωλείται έναντι 19,20 ευρώ.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε την περασμένη Παρασκευή ότι οι αγοραστές του κέικ με την επωνυμία Φεράνι είχαν ξεγελαστεί νομίζοντας ότι οι αγορές τους θα συνέβαλαν στην αγορά ιατρικού εξοπλισμού για το νοσοκομείο για τη θεραπεία παιδιών με οστεοσάρκωμα και σάρκωμα Ewing.

Η πρωτοβουλία της ένωσης καταναλωτών Codacons δήλωσε ότι θα κινήσει νομικές διαδικασίες ζητώντας αποζημίωση για όποιον αγόρασε το κέικ νομίζοντας ότι δίνει χρήματα υπέρ του νοσοκομείου. Δήλωσε ότι θα καταθέσει καταγγελίες σε 104 ιταλικές εισαγγελικές αρχές με τον ισχυρισμό της διακεκριμένης απάτης.

Η AGCM δήλωσε ότι η ψευδής διαφήμιση εκμεταλλεύτηκε την “ευαισθησία των καταναλωτών σε φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες, ιδίως εκείνες που βοηθούν παιδιά με σοβαρές ασθένειες”, κάτι που παραβιάζει τον ιταλικό καταναλωτικό κώδικα και συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική.

Πρόστιμο ύψους 420.000 ευρώ επίσης επιβλήθηκε και στην κατασκευάστρια εταιρεία κέικ Balocco, καθώς προέκυψε πως η Balocco είχε ήδη κάνει δωρεά 50.000 ευρώ στο νοσοκομείο μήνες πριν από τη διάθεση της τούρτας προς πώληση, ενώ η εταιρεία είχε καταβάλει στις δύο εταιρείες της κας Ferragni περίπου 1 εκατ. ευρώ για την προώθηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα