Κιμ Γιονγκ Ουν: Απειλές στις ΗΠΑ και βρισιές για τον νεκρό θείο του

Κιμ Γιονγκ Ουν: Απειλές στις ΗΠΑ και βρισιές για τον νεκρό θείο του

Απ' όλα είχε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Τι είπε για το ενδεχόμενο πολέμου στην κορεατική χερσόνησο

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν δήλωσε ότι θα επιδιώξει καλύτερες σχέσεις με τη Σεούλ τη χρονιά αυτή που μόλις ξεκίνησε καταβάλλοντας "μεγάλες προσπάθειες για τη βελτίωσή τους", ενώ κάλεσε τη Νότια Κορέα να προβεί σε παρόμοια βήματα, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Ο Κιμ δήλωσε επίσης ότι θα αυξήσει τη στρατιωτική ικανότητα της χώρας το 2014 και προειδοποίησε για τον κίνδυνο "πυρηνικής καταστροφής" στην κορεατική χερσόνησο, αν αυτή γνωρίσει ένα νέο πόλεμο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν αλώβητες από τη σύγκρουση αυτή.

"Αν ξεσπάσει πόλεμος στη χερσόνησο θα προκαλέσει μαζική πυρηνική καταστροφή και οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα είναι ασφαλείς. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση όπου ένα μικρό τυχαίο στρατιωτικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο".

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν απηύθυνε το μήνυμα αυτό, την ώρα που δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις για τη σύλληψη και εκτέλεση, μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, στα μέσα Δεκεμβρίου, του άλλοτε ισχυρού θείου του Τζανγκ Σονγκ Τάεκ με την κατηγορία της προδοσίας και της διαφθοράς.

Είναι η πρώτη φορά που ο βορειοκορεάτης ηγέτης επέκρινε δημόσια τον θείο του, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα "απόβρασμα", σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. "Η κάθαρση αυτή συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της ενότητας του κόμματος και της επανάστασης. Το κόμμα μας έλαβε πέρυσι καθοριστικά μέτρα για να περιορίσει σάπια στοιχεία στις τάξεις του", τόνισε.

Παραμονή πρωτοχρονιάς το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA δημοσιοποίησε φωτογραφίες του Κιμ να επισκέπτεται ένα νέο χιονοδρομικό θέρετρο του βορρά το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε "άψογο" και να κάνει περίπατο στις πλαγιές του.

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

Σύμφωνα με νοτιοκορεάτες αναλυτές και στρατιωτικούς αξιωματούχους, το καθεστώς επιδίδεται σε πολεμοχαρείς δηλώσεις στις αρχές του έτους για να επιτύχει συσπείρωση γύρω από τον ηγέτη του. 'Αλλωστε η Βόρεια Κορέα, κομμουνιστική χώρα που διοικείται δια σιδηράς πυγμής από τη δυναστεία των Κιμ τα τελευταία 60 χρόνια, συνηθίζει τέτοιου είδους δηλώσεις, όμως η εκτέλεση του Τζανγκ ανησυχεί τις ΗΠΑ και τη Σεούλ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εκτέλεση αυτή μπορεί να είναι ένδειξη διαφωνιών στους κόλπους της βορειοκορεατικής ελίτ, ωστόσο για άλλους, υπογραμμίζει την ανάληψη του πλήρους ελέγχου από τον Κιμ.

Με την ομιλία του ο Κιμ δείχνει επίσης ότι θέλει με κάθε κόστος να συνεχίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, το οποίο η Ουάσινγκτον και η Σεούλ εκτιμούν ότι στοχεύει στην κατασκευή ατομικού όπλου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βόρεια Κορέα:Ο θείος του νεαρού ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν εκτελέστηκε για τις εξαγωγές του άνθρακα

Εκτελέστηκε στη Βόρειο Κορέα ο θείος του ηγέτη της Κιμ Γιονκ Ουν

SHARE:

24Media Network