Κιμ Κι Ναμ: Πέθανε ο “εγκέφαλος” της βορειοκορεατικής προπαγάνδας

Διαβάζεται σε 2'
Κιμ Κι Ναμ
Κιμ Κι Ναμ AP Photo Kim Kwang Hyon

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Κιμ Κι Ναμ, ένας από τους μακροβιότερους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους και ηγέτης της προπαγάνδας του κράτους.

Σε ηλικία 94 ετών πέθανε ο Κιμ Κι Ναμ, ηγέτης της βορειοκορεατικής προπαγάνδας και πιστός των τριών γενεών ηγετών του κράτους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρακτορείου KCNA, ο Κιμ Κι Ναμ, η υγεία του οποίου ήταν καταβεβλημένη για χρόνια, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη (07/05), σημειώνοντας πως «αφιέρωσε τη ζωή του στην ιερή μάχη υπεράσπισης και ενίσχυσης της ιδεολογικής καθαρότητας της επανάστασής μας».

Είχε διατελέσει για δεκαετίες επικεφαλής των προσπαθειών προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης μιας λατρείας προσωπικότητας γύρω από την κυβερνώσα δυναστεία Κιμ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρευρέθηκε στην κηδεία του και απέτισε φόρο τιμής στον «βετεράνο επαναστάτη που είχε παραμείνει απεριόριστα πιστός» στο καθεστώς.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap τον παρομοίασε με τον Τζόζεφ Γκέμπελς, «αρχιτέκτονα» της προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας και ευρέως γνωστό για το ρητό που λέει: «Το να επαναλαμβάνεις ένα ψέμα αρκετά συχνά, τότε γίνεται αλήθεια».

Η πορεία του Κιμ Κι Ναμ

Διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Προπαγάνδας και Διέγερσης της Πιονγκγιάνγκ το 1966, όπου συνεργάστηκε στενά με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον προκάτοχο και πατέρα του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Κιμ Κι Ναμ αργότερα ανέβηκε στην ηγεσία του τμήματος, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των μηνυμάτων του κράτους, καθώς υπηρέτησε αυτό που έχει γίνει πλέον η μακροβιότερη οικογενειακή δυναστεία στον κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε στενή σχέση με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ. Στη δεκαετία του 1970, τέθηκε επικεφαλής του κρατικού φερέφωνου, της εφημερίδας Rodong Sinmun.

Αργότερα ηγήθηκε πρωτοβουλιών για την καθιέρωση του ρόλου του Κιμ Ιλ Σουνγκ -ευρέως θεωρείται ο ιδρυτής της Βόρειας Κορέας- στην ιστορία του κράτους και για να υποστηρίξει τη διαδοχή της ηγεσίας από τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, σύμφωνα με το North Korea Leadership Watch, έναν ιστότοπο για την πολιτική κουλτούρα της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Κιμ Κι Ναμ είναι ένας από τους λίγους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους που επισκέφθηκαν τον Νότο, ως επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας για να παραστεί στην κηδεία του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Κιμ Νταε Γιουνγκ το 2009.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα