Εισβολή στη Συρία: Κινδύνευσαν άμεσα Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Κομπάνι – Στους 415 οι νεκροί Κούρδοι

Εισβολή στη Συρία: Κινδύνευσαν άμεσα Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Κομπάνι – Στους 415 οι νεκροί Κούρδοι
Κούρδος μαχητής AP

Άμεσος ήταν ο κίνδυνος που αντιμετώπισαν Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Κομπάνι από τον λάθος υπολογισμό του τουρκικού πυροβολικού. Εν τω μεταξύ ο αριθμός των νεκρών Κούρδων μαχητών ανεβαίνει.

Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής αντιμέτωποι με πυρά του πυροβολικού των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας κοντά στην πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου με δελτίο Τύπου.

Τα πυρά πάντως δεν προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Σημειώθηκε έκρηξη «μερικές εκατοντάδες μέτρα» από φυλάκιο των Αμερικανών, σε περιοχή όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει «γνώση» πως βρίσκονται στρατιωτικοί των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν αναδιπλωθεί από τις θέσεις τους στο Κομπάνι, ξεκαθάρισε ο πλοίαρχος.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει πως δεν θα χτυπηθεί καμία αμερικανική βάση και ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά «παρενόχλησης» από την περιοχή που βομβαρδίστηκε. Επέμεινε ότι στόχος των πυρών δεν ήταν η θέση παρατήρησης των Αμερικανών.

«Οι ΗΠΑ απαιτούν η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα [οι αμερικανοί στρατιωτικοί] να αναλάβουν άμεση αμυντική δράση», τόνισε ο ΝτιΓουόλτ. Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως οι τουρκικές δυνάμεις είναι πλήρως ενημερωμένες για το πού βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή επιχειρήσεων, ότι τους δόθηκαν αναλυτικά συντεταγμένες. «Οι πάντες γνωρίζουν ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός» και «επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα», διεμήνυσε ο στρατηγός Μάιλι.

Αυξάνονται οι νεκροί

Εν τω μεταξύ, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι 415 Κούρδοι μαχητές “αδρανοποιήθηκαν” από τις επιχειρήσεις που διεξάγονται, καθώς κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί κατά περιοχών στα βορειοανατολικά της Συρίας, στην τέταρτη ημέρα των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον ενισχύει τις προσπάθειές της, προκειμένου να πείσει την Άγκυρα για τον τερματισμό της εισβολής της, κατά των κουρδικών δυνάμεων που δρούσαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι η Τουρκία προκαλεί “μεγάλη ζημιά” στους δεσμούς αυτούς και πρέπει να αντιμετωπίσει κυρώσεις. Η Τουρκία πήρε το πράσινο φως για την αναφερόμενη πολεμική επιχείρηση μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο Ερντογάν, την Κυριακή και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που πολεμούσαν στο πλευρό των Κούρδων.

Παρέμβαση Μακρόν, τι είπε με τον Τραμπ

Η τουρκική επίθεση στη Συρία πρέπει να τερματιστεί «το ταχύτερο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χθες Παρασκευή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ηγετών, ο Μακρόν «υπογράμμισε την ανάγκη πριν απ’ όλα να αποτραπεί κάθε αναγέννηση του Νταές [σ.σ. ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά] στην περιοχή, να «υποστηριχθούν αυτοί που επικράτησαν στο πλευρό μας στο πεδίο της μάχης εναντίον των τρομοκρατών» και να «προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός», σημείωσε το Ελιζέ.

Ο αρχηγός του γαλλικού Κράτους στάθηκε στην «ανάγκη να σταματήσει η τουρκική επίθεση το ταχύτερο. Η Γαλλία και οι ΗΠΑ, που έχουν κοινές ανησυχίες, θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα τερματίσει παρά τις απειλές

Η Τουρκία «δεν θα τερματίσει» τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία στηρίζει η Δύση, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απορρίπτοντας τις «απειλές» που διατυπώνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε αυτήν» την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα