Κύπρος: Δυναμική αντιρατσιστική πορεία μετά το πογκρόμ – “Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας”

Κύπρος: Δυναμική αντιρατσιστική πορεία μετά το πογκρόμ – “Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας”
Αντιρατσιστική πορεία στη Λεμεσό PRINTSCREEN / YOUTUBE / Sigmalive

Στους δρόμους βγήκαν, το βράδυ του Σαββάτου, πολίτες της Κύπρου σε μια προσπάθεια να στείλουν μήνυμα ενάντια στη ρατσιστική βία, μετά τις άγριες επιθέσεις που δέχτηκαν οικογένειες μεταναστών. Η παραδοχή αποτυχίας του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Δυναμική ήταν η «πορεία ενάντια στα φασιστικά πογκρόμ» στην περιοχή του ΓΣΟ με κατεύθυνση προς τον Μόλο της Κύπρου μετά το φασιστικό ρατσιστικό πογκρόμ της Παρασκευής.

Στην πορεία, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κύπρου, συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, με συνθήματα, όπως «Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες», «Με τους μετανάστες είμαστε μαζί», και «Στο δρόμο, στο δρόμο, να σπάσουμε τον τρόμο», καθώς και πανό με συνθήματα όπως «Στον κόσμο των αφεντικών είμαστε ούλλ@ ΞΕΝΟΙ», «Αποφασίστε από φασίστες ετελειώσαμε» και «Ειρήνη στις Κοινότητες, Πόλεμος στο Φασισμό».

Να σημειωθεί ότι, οι Αρχές πέρασαν χειροπέδες σε έξι πρόσωπα πριν την έναρξη της πορείας για τα αυτόφωρα αδικήματα της παράνομης κατοχής επιθετικών οργάνων.

Οι διαδηλωτές πέταξαν και χαρτάκια στους δρόμους σε ελληνικά κα αραβικά με μηνύματα όπως, «Αλληλεγγύη στους μετανάστες/στριες».

Σημειώνεται πως, το βράδυ της Παρασκευής αποτέλεσε μια νύχτα τρόμου στην Κύπρο, καθώς φασίστες προχώρησαν σε ρατσιστικό πογκρόμ κατά μεταναστών στο πλαίσιο ρατσιστικής συγκέντρωσης.

Δεκάδες μετανάστες της περιοχής δέχθηκαν επίθεση με ξύλα και λοστούς, ενώ οι ακροδεξιοί έκαναν εκτεταμένες ζημιές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία, σμπαραλιάζοντας καταστήματα, καίγοντας αυτοκίνητα και τραυματίζοντας ανθρώπους.

Παραδοχή αποτυχίας από τον κρατικό μηχανισμό

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό, μετά τα επεισόδια της Παρασκευής, υπήρξε παραδοχή για αποτυχία του επιχειρησιακού πλάνου της αστυνομίας.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό παρουσία υπουργών και της ηγεσίας της Αστυνομίας.

«Ντρέπομαι και δεν έχει να κάνει τίποτα με το Μεταναστευτικό. Δεν είναι το μεταναστευτικό το πρόβλημα. Ξέρουμε πολλά καλά ποιοι εμπλέκονται σε τούτα τα πράγματα. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους τουρίστες που έρχονται σε τούτη τη χώρα. Και ελπίζω να ακούσω απαντήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

“Είδαμε τον πυρήνα μιας εγκληματικής οργάνωσης φασιστικής φύσεως”

Σε μια περιγραφή των επεισοδίων της Παρασκευής προχώρησε με μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας, ο οποίος ήταν μάρτυρας των όσων εκτυλίχθηκαν στην περιοχή του Μόλου στη Λεμεσό. Ο ακαδημαϊκός βρισκόταν εκεί μαζί με την οικογένειά του και προσπάθησαν να διαφύγουν, περνώντας μέσα από τις γραμμές των διαδηλωτών κατά των μεταναστών.

Ο ίδιος καταγγέλλει τη στάση της αστυνομίας, η οποία, ενώ είχε έντονη παρουσία στην περιοχή, δεν παρενέβη όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν επρόκειτο για μια “διαδήλωση που πήρε κακή τροπή”, αλλά για μια επίθεση από “οργανωμένα άτομα, με ομοιομορφία στην ενδυμασία και το ιδεολογικό πλαίσιο”, σημειώνοντας πως “μάλλον είδαμε τον πυρήνα μιας τρομοκρατικής-εγκληματικής οργάνωσης φασιστικής φύσεως”.

Συγκλονίζει η γυναίκα που της διέλυσαν το κατάστημα: “Έχω 4 παιδιά”

Στο μεταξύ, συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τις ζημιές που άφησαν πίσω τους οι κουκουλοφόροι στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού.

Όπως αναφέρει το Sigmalive.com, κάμερα κατέγραψε την αντίδραση ιδιοκτήτριας περιπτέρου στην παραλιακή, όταν αντίκρισε το κατάστημά της κατεστραμμένο.

Μιλώντας με δάκρυα στα μάτια, ανέφερε ότι έχει τέσσερα παιδιά και παλεύει μόνη της στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα