Κύπρος: Μεγάλες αναζωπυρώσεις στη φωτιά της Πάφου

Διαβάζεται σε 3'
Φωτιά στην Πάφο
Φωτιά στην Πάφο Sigmalive

Σε σχετική ύφεση είναι η φωτιά στην Πάφο της Κύπρου, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες αναζωπυρώσεις τις οποίες καλούνται να διαχειριστούν οι πυροσβέστες.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη (11/6)  στην Πάφο βρίσκεται σε σχετική ύφεση, ωστόσο τα συνεργεία πυρόσβεσης καλούνται να δώσουν μια νέα μάχη, αυτή τη φορά με τις αναζωπυρώσεις, κάποιες από τις οποίες είναι μεγάλες.

Ο φόβος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κύπρου όπως εκφράστηκε το πρωί φαίνεται πως επαληθεύεται, τόσο λόγω του καύσωνα όσο και των μετρίων προς ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς παραμένει ένα, όμως οι αναζωπυρώσεις αποδεικνύονται τεράστια πρόκληση για τους πυροσβέστες. Έχουν επιστρατευθεί εκ νέου κάποια από τα πτητικά μέσα που είχαν αποδεσμευτεί το μεσημέρι, η δε έγνοια των Αρχών είναι να μην αφεθούν οι αναζωπυρώσεις να επεκταθούν όπως συνέβη χθες με την αρχική εστία της φωτιάς.

14 οικίες στο χωριό Πολέμι υπέστησαν καταστροφές οι τρεις εκ των οποίων κάηκαν ολοσχερώς. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους ιδιοκτήτες αδειούχων υποστατικών ότι θα αποζημιωθούν.

Πως ξεκίνησε η φωτιά

Αναζητώντας τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς, ο καθηγητής εκτίμησης κινδύνου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρ. Γιώργος Μπούστρας υπέδειξε στην κρατική τηλεόραση ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από παράνομο. Ο καθηγητής είπε ακόμα ότι τα δύο μοναδικά μέσα εναέριας πυρόσβεσης που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία αγοράστηκαν προ εικοσαετίας και κατόπιν η προσπάθεια απόκτησης τέτοιων μέσων δεν συνεχίστηκε με τον τρόπο που θα έπρεπε.

Τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο η νέα κυβέρνηση κίνησε τις διαδικασίες δίδοντας έμφαση στο ζήτημα αυτό όμως, η απόκτηση και η μίσθωση ακόμα τέτοιων μέσων δεν είναι πλέον εύκολη καθώς η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των πυρκαγιών παγκοσμίως έχουν δημιουργήσει έλλειψη των μέσων αυτών στην αγορά παγκοσμίως. Τόνισε δε την ανάγκη να κατανοήσουν όλοι ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να είναι παντού παρόν ανά πάσα στιγμή και ότι οι πάντες έχουν ευθύνη να βοηθήσουν στο βαθμό που μπορούν ώστε να μην διευκολύνεται η έκρηξη και η εξάπλωση πυρκαγιών.

Ο καθηγητής Μπούστρας εξήγησε παράλληλα ότι η εγκατάλειψη σε κάποιο βαθμό της γεωργίας έφερε τον άνθρωπο πιο κοντά στα δάση ενώ προηγουμένως οι εκτάσεις που καλλιεργούσε λειτουργούσαν ως φυσικό εμπόδιο ανάμεσα στις κατοικημένες περιοχές και τις δασικές εκτάσεις. Αυτός, εξήγησε, είναι και ο λόγος που και στη συγκεκριμένη πυρκαγιά κάποια χωριά τα οποία διατηρούν αμπέλια στην περιοχή που τα περιβάλλει, γλίτωσαν από τις φλόγες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα