Κύπρος: Πρωτοφανείς εικόνες στη “νεκρή ζώνη” – Τουρκοκύπριοι σπρώχνουν με μπουλντόζες οχήματα του ΟΗΕ

Κύπρος: Πρωτοφανείς εικόνες στη “νεκρή ζώνη” – Τουρκοκύπριοι σπρώχνουν με μπουλντόζες οχήματα του ΟΗΕ
Επιθέσεις Τουρκοκυπρίων κατά ειρηνευτών του ΟΗΕ στη "νεκρή ζώνη" PRINTSCREEN / SIGMALIVE.COM

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της Κύπρου, της Ελλάδας καθώς και της διεθνούς κοινότητας μετά την επίθεση Τουρκοκυπρίων σε μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, εντός της νεκρής ζώνης. Προπηλακισμοί και αναφορές για τραυματίες Βρετανούς.

Έντονη διπλωματική κινητικότητα υπάρχει τις τελευταίες ώρες στην Κύπρο, μετά την επίθεση Τουρκοκυπρίων σε βάρος των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP), μέλη της οποίας επιχείρησαν να εμποδίσουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες που άρχισε το κατοχικό καθεστώς στην Πύλα, εντός της ουδέτερης ζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, άνδρες των Ηνωμένων Εθνών κατευθύνθηκαν προς την περιοχή, ώστε να μπλοκάρουν τις εργασίες στον δρόμο, οι οποίες συνιστούν παράβαση του status quo. Εκεί δημιουργήθηκε ένταση, με ομάδες Τουρκοκυπρίων να επιτίθενται σωματικά εναντίον κάποιων ανδρών της UNFICYP και να προκαλούν ζημιές σε οχήματα της ειρηνευτικής δύναμης.

Όπως διακρίνεται και στα παρακάτω βίντεο, οι Τουρκοκύπριοι σπρώχνουν με μπουλντόζες οχήματα του ΟΗΕ και προπηλακίζουν άνδρες των ειρηνευτικών δυνάμεων.

Από το περιστατικό μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου της Κύπρου, φέρεται να υπάρχουν τραυματίες Βρετανοί στρατιώτες, κάτι ωστόσο που δεν επιβεβαιώνεται ακόμη από επίσημα χείλη.

Το λεγόμενο “υπουργείο Εξωτερικών” του ψευδοκράτους ανακοίνωσε πριν από λίγα 24ωρα ότι το οδικό έργο για το οποίο βρίσκονται συνεργεία των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή Άρσους – Πύλας, μήκους 11,6 χιλιομέτρων, θα προχωρήσει, για ανθρωπιστικούς και οικονομικούς λόγους.

Κατηγόρησε, δε, την ελληνοκυπριακή πλευρά για μακροχρόνια έλλειψη καλής θέλησης στο θέμα και την UNFICYP για αδιαφορία σε συνεχείς παραβιάσεις της νεκρής ζώνης στην περιοχή από τους Ελληνοκύπριους.

Όπως μεταδίδουν τουρκοκυπριακά Μέσα, στο σημείο επικράτησε «ένταση», ωστόσο οι Τουρκοκύπριοι κατάφεραν να απομακρύνουν τα τσιμεντένια φράγματα, τα οποία έστησαν οι στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών. Μιλούν, δε, εξαπολύοντας επίθεση στην Κύπρο, για «έργο βελτίωσης ούτως ώστε οι κάτοικοι της Πύλας να έχουν εύκολη πρόσβαση στα εδάφη τους».

Επίσης, απορρίπτουν τις αιτιάσεις της κυπριακής πλευράς, σύμφωνα με την οποία το έργο στοχεύει στην «κατάληψη μέρους γης στην ουδέτερη ζώνη».

Σε “συνεχή επαφή” με Χριστοδουλίδη ο Σ. Μισέλ

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει τα οργανωμένα επεισόδια που προκάλεσαν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις και την απαράδεκτη επίθεση εναντίον Βρετανών και Σλοβάκων μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών».

«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση κατά της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο από Τουρκοκυπριακό προσωπικό στην “Πύλα σήμερα. Η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα. Παραμένω σε επαφή με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση» έγραψε σε ανάρτησή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον απόηχο των γεγονότων.

Η Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου, (UNFICYP) με ανακοίνωσή της, καταδικάζει επίσης το περιστατικό εναντίον μελών της, καθώς και οχημάτων της, τονίζοντας ότι η αποστολή παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της Νεκρής Ζώνης κοντά στο χωριό Πύλα, όπου οι ειρηνευτές παρεμπόδισαν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες στην περιοχή.

«Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των Ηνωμένων Εθνών είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος» προστίθεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι:

«Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία που έχει η αποστολή, με βάση την εντολή της, εντός της, να αποφεύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρή ζώνη αμέσως».

«Η αποστολή παρακολουθεί την κατάσταση στενά και παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή» καταλήγει.

Αθήνα: Κατάφωρη παραβίαση του status quo το επεισόδιο

Το επεισόδιο έχει προκαλέσει την αντίδραση και της Αθήνας, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του status quo» και «πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το ΥΠΕΞ καταδικάζει «τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκυπρίων εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας».

Όπως επισημαίνεται, «οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Καταδίκη από τρία μόνιμα μέλη του ΟΗΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι πρεσβείες των τριών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, καταδικάζουν την επίθεση των Τουρκοκυπρίων.

Συγκεκριμένα σε κοινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

«Η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία, η Γαλλική Πρεσβεία και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την έναρξη μη εξουσιοδοτημένης κατασκευής δρόμου, που οδηγεί από τον βορρά στη ζώνη ασφαλείας, που βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία του ΟΗΕ, στο δικοινοτικό χωριό Πύλα και τις αναφορές για επιθέσεις από τουρκοκυπριακές δυνάμεις σε ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών.

Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από το προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς σήμερα το πρωί. Οι απειλές για την ασφάλεια των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και οι ζημιές σε περιουσίες του ΟΗΕ συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Αυτές οι ενέργειες είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι αυτές οι ενέργειες συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλαν πρόταση για την αντιμετώπιση των τουρκοκυπριακών ανησυχιών στην περιοχή.

Προτρέπουμε τις τουρκοκυπριακές αρχές να σταματήσουν αμέσως την κατασκευή. Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα 2674 του ΣΑ των ΗΕ (30 Ιανουαρίου 2023), οι πλευρές θα πρέπει να σέβονται την εξουσιοδοτημένη αρχή της UNFICYP και την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης, να απέχουν από μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση αυτής και να απομακρύνουν όλες τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές.

Καλούμε τις τουρκοκυπριακές αρχές να απέχουν από περαιτέρω κλιμακωτικές ενέργειες, που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις προοπτικές επιστροφής στις συνομιλίες διευθέτησης και να σταματήσουν αμέσως κάθε μορφή βίας κατά των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που αναπτύσσονται στην περιοχή.

Οι μονομερείς ή κλιμακωτές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών, που θα μπορούσαν να αλλάξουν το status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός ή την καταπάτηση στη νεκρή ζώνη, πρέπει να σταματήσουν, επιτρέποντας τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Επαναλαμβάνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, Κόλιν Στιούαρτ, στη δέσμευσή τους με τα μέρη για την αποφυγή εντάσεων που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν μια ειρηνική διευθέτηση.

Τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη να διορίσει ο Γενικός Γραμματέας έναν απεσταλμένο του ΟΗΕ και καλούμε και τις δύο πλευρές να παραμείνουν ευέλικτες και ανοιχτές στη λήψη μέτρων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα