Κλιματική δικαιοσύνη: Η ώρα να δράσουμε είναι τώρα

Κλιματική δικαιοσύνη: Η ώρα να δράσουμε είναι τώρα
H Fatou Sarr στον αλιευτικό συνεταιρισμό που έχει στο νησί Dionwar Karim Ndoye / ActionAid

Η επίσκεψη της ActionAid στη Σενεγάλη για το #ClimateOfChange και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή των ανθρώπων μέσα από τις δικές τους μαρτυρίες.

Η κλιματική κρίση συμβαίνει τώρα γι’ αυτό η ActionAid στο πλαίσιο του προγράμματος #ClimateOfChange επισκέφθηκε κοινότητες στη Σενεγάλη και μίλησε με ντόπιους και ακτιβιστές κοινοτήτων της χώρας με σκοπό να αποτυπώσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή των ανθρώπων.

Αποτέλεσμα της επίσκεψης ήταν η δημιουργία ενός βίντεο τεχνολογίας virtual reality, που μέσα από τις εικόνες και τις εμπειρίες των ανθρώπων μας μεταφέρει πραγματικά στην περιοχή και μας δίνει την εικόνα της κλιματικής κρίσης και της ανάγκης για δράση.

«Απέναντι στην κλιματική αλλαγή είμαστε μόνο θύματα» λέει ο Bakary Sar συντονιστής αλιευτικού συνεταιρισμού στην κοινότητα Foundiugne στη Σενεγάλη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της ActionAid σε κοινότητες της Σενεγάλης. Ο Bakary διηγήθηκε τη δική του ιστορία, την καθημερινότητά του ως ψαράς στη Σενεγάλη, καθώς και την αποτυχημένη προσπάθειά του να βρει μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Όπως είπε, στην κοινότητά του οι περισσότεροι, όπως και ο ίδιος είναι ψαράδες. Λόγω της αλλαγής του κλίματος κάποια στιγμή δεν έπιανε αρκετά ψάρια για να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς και έτσι αποφάσισε να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. «Προσπάθησα να πάω στην Ευρώπη δύο φορές. Ήμουν πολύ τυχερός που επιβίωσα γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους. Εγώ ο ίδιος έχω χάσει φίλους στη Μεσόγειο.»

O Bakary έξω από το γραφείο της ActionAid στην Foundiugne της Σενεγάλης Sissy Gkournelou/ActionAid


Η Σενεγάλη, των 16 εκατ. κατοίκων είναι μία χώρα με πανέμορφα τοπία, ατελείωτες παραλίες και πολύ φιλικούς ανθρώπους. Οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν σε παράκτιες περιοχές και εργάζονται στην αλιεία και στη γεωργία. Η άνοδος της θερμοκρασίας καθώς και ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται λόγω της αλλαγής του κλίματος, όπως είναι η παρατεταμένη ξηρασία και οι έντονες πλημμύρες, έχουν οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων αναγκάζοντας τους ανθρώπους, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να μπορέσουν να βιοποριστούν. «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Bargny είναι ορατές. Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Έπειτα, υπάρχει και η έλλειψη ψαριών, η οποία δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα στους ψαράδες και τους αναγκάζει να μεταναστεύσουν» λέει χαρακτηριστικά ο ακτιβιστής του κλίματος, Medoune Ndoye.

O Medoune Ndoye στο Bargny, μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις, 70.000 κατοίκων στη Σενεγάλη Karim Ndoye / ActionAid


Με μία απλή βόλτα με τη βάρκα, μπορεί να δει κανείς δεκάδες νησιά που απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Με την αλλαγή του κλίματος, οι καλλιέργειες καταστρέφονται, η ζωή γίνεται πιο δύσκολη και η φτώχεια, σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών και ευκαιριών, οδηγεί τους ανθρώπους στη μετανάστευση.

Μία τέτοια έκτακτη ανάγκη, απαιτεί άμεσες λύσεις, γι’ αυτό και η 70χρονη ακτιβίστρια Fatou Sarr, έφτασε μέχρι τον πρόεδρο της χώρας για να ζητήσει υποστήριξη για την κοινότητά της. «Όλη μας η ζωή στηρίζεται στη θάλασσα η οποία προσφέρει όλο και λιγότερα. Έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε έναν συνεταιρισμό και με τη βοήθεια όλων στήσαμε ένα αυτοσχέδιο φράγμα για να αποτρέψουμε την προέλαση της θάλασσα».

Όπως αναφέρει o συντονιστής νέων El Hadji Moussa Sarr από την ActionAid Σενεγάλης, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι νέοι άνθρωποι τι ακριβώς είναι η κλιματική αλλαγή και τι μπορούν να κάνουν γι’ αυτό σε τοπικό επίπεδο, ώστε να προχωρήσουν σε αντίστοιχες δράσεις. Όμως η δράση δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε τοπικό επίπεδο, καθώς η κλιματική αλλαγή μας θέλει ενωμένους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα