Κοινοβούλιο Λιβύης: Παράνομη η συμφωνία με την Τουρκία

Κοινοβούλιο Λιβύης: Παράνομη η συμφωνία με την Τουρκία
O πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης AP

Το λιβυκό κοινοβούλιο χαρακτήρισε παράνομη τη συμφωνία που υπέγραψε την Δευτέρα η Τουρκία με τη Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες.

Λίγη μόλις ώρα μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν για τους υδρογονάνθρακες η Τουρκία με τη Λιβύη, το κοινοβούλιο της δεύτερης πήρε καθαρή θέση κατά της συμφωνιας.

Όπως μεταδίδει το The Libya Update, «το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» καθώς, όπως αναφέρει, η κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδοτηθεί για να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Το Λιβυκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως η συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία αποστερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από τα δικαιώματά της στους υδρογονάνθρακες.

Πρόκειται πάντως για μία αναμενόμενη παρέμβαση αφού το κοινοβούλιο δεν αναγνωρίζει την εξουσία της κυβέρνησης του του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.

Επίσης, σύμφωνα με τον λιβυκό ειδησεογραφικό ιστότοπο libyaupdate.com, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ Αλ Χουουάιτζ.

Ο Αούν υποστηρίζει ότι ο Ντμπεϊμπά προχώρησε σε αυτήν την κίνηση «ώστε να περάσει μια ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση (κοιτασμάτων) πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη», ανέφερε η πηγή αυτή.

Είχαν προηγηθεί οι συμφωνίες που ανακοίνωσε με στόμφο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος τόνισε μάλιστα ότι καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να επέμβει στο τουρκολιβυκό σύμφωνο (η ελληνική πλευρά το χαρακτηρίζει παράνομο αφού “πέφτει” πάνω σε μέρος της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο).

Η τουρκική αντιπροσωπεία που μετέβη στην Τρίπολη για συνομιλίες για διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα αποτελείτο, εκτός από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους, τον διευθυντή Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν.

Τι λέει η Ελλάδα

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας ΤουρκίαςΛιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά από την Ελλάδα.

Θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας υπογράμμισσαν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα