“Κόλαση” στη Μέση Ανατολή: Στους 26 οι νεκροί της Γάζας – Έχασαν τη ζωή τους και δύο Ισραηλινές

“Κόλαση” στη Μέση Ανατολή: Στους 26 οι νεκροί της Γάζας – Έχασαν τη ζωή τους και δύο Ισραηλινές
Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν τους νεκρούς τους 2021 Khalil Hamra / ASSOCIATED PRESS

Ακόμα δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από αεροπορικές επιδρομές ισραηλινών αεροσκαφών, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 26. Δύο γυναίκες νεκρές στο στην πόλη Άσκελον του Ισραήλ από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα.

Σε “κόλαση” έχει μετατραπεί η Μέση Ανατολή τα τελευταία 24ωρα, με συνεχόμενα εκατέρωθεν χτυπήματα από Ισραήλ και Γάζα, με αεροπορικές επιδρομές και εκτόξευση ρουκετών αντίστοιχα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας των Παλαιστινίων, άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινές επιδρομές, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών στους 26, μεταξύ αυτών 9 παιδιά, ενώ τουλάχιστον άλλοι 122 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί στη Γάζα.

Δύο γυναίκες νεκρές στο Ισραήλ

Δύο Ισραηλινές σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Άσκελον (νότια) από πυρά ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με διασώστες.

“Δύο γυναίκες είναι νεκρές. Η μία ήταν 65 ετών, η άλλη 40 ετών. Δεν μπορούμε ακόμη να ανακοινώσουμε τα στοιχεία της ταυτότητάς τους”, δήλωσε εκπρόσωπος του Magen David Adom, του αντίστοιχου Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ, αποδίδοντας τους θανάτους αυτούς στον καταιγισμό ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς πόλεις στο νότιο Ισραήλ, όπως η Άσκελον και η Ασντόντ.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι δύο γυναίκες δεν βρίσκονταν στο ίδιο σημείο της πόλης όταν έχασαν τη ζωή τους. Από χθες, Δευτέρα, το βράδυ, τα ένοπλα ισλαμικά κινήματα Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ έχουν πολλαπλασιάσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

Καπνοί στη Γάζα μετά από αεροπορική επιδρομή ισραηλινών μαχητικών 2021 Hatem Moussa / ASSOCIATED PRESS


Εξαιτίας αυτών των πληγμάτων τουλάχιστον 70 Ισραηλινοί λαμβάνουν ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο Barzilai στην Άσκελον, σύμφωνα με τις ίδιες υπηρεσίες διάσωσης.

Η Χαμάς δήλωσε πως εκτόξευσε 137 ρουκέτες μέσα σε “πέντε λεπτά” εναντίον της πόλης αυτής και της γειτονικής πόλης Ασντόντ, σε ταυτόχρονα πλήγματα με σκοπό την εξουδετέρωση της ισραηλινής αντιπυραυλικής ασπίδας “Σιδερένιος Θόλος”.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασίασε τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον φερόμενων θέσεων της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες, μεταξύ των οποίων παιδιά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του τοπικού υπουργείου Υγείας.

Αεροπορικά πλήγματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι ρουκέτες συνέχισαν να εκτοξεύονται στη διάρκεια της νύχτας από Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου τμήματος της χώρας.

«Από τις 18:00 (σ.σ. χθες Δευτέρα), τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον ισραηλινών αμάχων. Ασταμάτητα. Η ώρα είναι τώρα 04:00. Γίνονται επιθέσεις με ρουκέτες επί 10 ώρες», ανέφερε μέσω Twitter το ισραηλινό επιτελείο νωρίτερα σήμερα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 15 μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πλήξαμε 130 στρατιωτικούς στόχους, οι οποίοι ανήκαν κυρίως στη Χαμάς», είπε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σε δημοσιογράφους. «Κατά τους τρέχοντες υπολογισμούς μας, σκοτώσαμε 15 μέλη της Χαμάς και του (σ.σ. Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Βρισκόμαστε στην αρχική φάση της ανταπόδοσής μας εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Γάζα», είπε ο κ. Κόνρικους. «Είμαστε έτοιμοι για κλιμάκωση».

Χθες Δευτέρα τουλάχιστον 520 Παλαιστίνιοι και 32 ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε νέα επεισόδια στην Πλατεία των Τεμενών, τρίτο ιερότερο τόπο για το Ισλάμ και τον ιερότερο για τον ιουδαϊσμό, καθώς και σε άλλους τομείς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η Χαμάς απείλησε το Ισραήλ πως θα προχωρούσε σε στρατιωτική κλιμάκωση αν οι δυνάμεις του δεν αποσύρονταν από την πλατεία ως χθες στις 18:00.

Η κλιμάκωση της βίας συνέπεσε με την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» – στο εβραϊκό εορτολόγιο, την επέτειο της κατάληψης του ανατολικού τμήματος της πόλης από τον ισραηλινό στρατό στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών (1967). Ακολουθούν εξάλλου εβδομάδες εντάσεων στην Ιερουσαλήμ.

Αφού παρήλθε η προθεσμία που οριζόταν στο τελεσίγραφο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε πως το σχέδιο επίθεσης ακυρώθηκε, διότι το Ισραήλ έκανε πίσω. Ωστόσο δεν έχει υπάρξει μέχρι εδώ καμία επιβεβαίωση πως αποσύρθηκαν δυνάμεις, της αστυνομίας ή άλλες, από την περιοχή αυτή της Ιερουσαλήμ.

Ηδη, από το Σαββατούκυριακο η ατμόσφαιρα στην Ιερουσαλήμ μύριζε μπαρούτι αφού οι διαδηλώσεις των Παλαιστίνων ήταν συνεχείς. Τη Δευτέρα ήρθε η παρουσία Ισραηλινών στο τζαμί Al Agsa, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ, να υποδαυλίσει ακόμη περισσότερο τη βία.

Οι εικόνες με το αυτοκίνητο τραυματισμένου Ισραηλινού οδηγού να ορμά με ταχύτητα πάνω σε συγκεντρωμένους παλαιστίνιους έκανε το γύρο του κόσμου.

Στη συνέχεια η Χαμάς, που το Ισραήλ-και όχι μόνο-θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση απάντησε με εκτόξευση ρουκετών για να ανταπαντήσει το Ισραήλ με τις αεροπορικές επιδρομές που σκόρπισαν τον όλεθρο στη Γάζα.

Οι αρχές του Ισραήλ έκαναν λόγο για 26 τραυματισμένους πολίτες από τις ρουκέτες. Για λόγους ασφαλείας έκλεισαν δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές σε τμήματα της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα