Κολομβία: Πράσινο φως σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον αποσχιστών των FARC

Revolutionary Armed Forces of Colombia, FARC, rebels walk in their camp in La Carmelita near Puerto Asis in Colombia's southwestern state of Putumayo, Tuesday, Feb. 28, 2017. March 1 was the deadline for the FARC to turn over 30 percent of their arms. But logistical delays setting up the rural camps where rebels are gathered has slowed the process. (AP Photo/Fernando Vergara)
Revolutionary Armed Forces of Colombia, FARC, rebels walk in their camp in La Carmelita near Puerto Asis in Colombia's southwestern state of Putumayo, Tuesday, Feb. 28, 2017. March 1 was the deadline for the FARC to turn over 30 percent of their arms. But logistical delays setting up the rural camps where rebels are gathered has slowed the process. (AP Photo/Fernando Vergara) AP

Έως και χίλια πρώην μέλη των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας αποφάσισαν να μη συμμορφωθούν προς τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας που συνήψαν η ηγεσία των FARC και η κυβέρνηση της χώρας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας εξουσιοδοτήθηκαν να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον μελών συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και εναντίον πρώην μελών των FARC που αποσκίρτησαν και δεν τηρούν τη συμφωνία ειρήνης που συνήψαν οι αντάρτες με την κυβέρνηση και συνεχίζουν να επιδίδονται σε εγκληματική δραστηριότητα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας την Τρίτη.

Εκτιμάται ότι έως και χίλια πρώην μέλη των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας αποφάσισαν να μη συμμορφωθούν προς τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας που συνήψαν η ηγεσία των FARC και η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος επιλέγοντας αντιθέτως να κρατήσουν τον οπλισμό τους, να συνεχίσουν να πολεμούν εναντίον του στρατού και να αποσπούν κέρδη από την εμπορία ναρκωτικών και μεταλλευμάτων που εξορύσσονται παράνομα.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους κι εκτόπισε εκατομμύρια πολίτες αφότου ξέσπασε το 1964.

Εκτελεστικό διάταγμα εξουσιοδοτεί τις ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των πρώην μελών των FARC που αποσκίρτησαν και μελών συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος με τη χρήση αεροσκαφών ή ελικοπτέρων και τις απαλλάσσει από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας.

Διευκρίνισε ότι αεροπορικά πλήγματα θα γίνονται μόνο εάν δεν βρίσκονται άμαχοι στις περιοχές που θα στοχοθετούνται.

Πάνω από 11.300 μέλη των FARC—αντάρτες, στελέχη και φυλακισμένοι—επανεντάσσονται στην κοινωνία στο πλαίσιο της διαδικασίας ειρήνευσης. Οι αντάρτες παρέδωσαν τον οπλισμό τους στα Ηνωμένα Έθνη και η οργάνωσή τους μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα, όπως προέβλεπε η ειρηνευτική συμφωνία.

(Φωτογραφία: AP / Fernando Vergara)

SHARE: