Κονγκό: Έδεσαν ζώνες με εκρηκτικά σε δίδυμα κορίτσια ενός έτους

Κονγκό: Έδεσαν ζώνες με εκρηκτικά σε δίδυμα κορίτσια ενός έτους
Κάτοικοι στο Κονγκό. AP

Δίδυμα κορίτσια ενός έτους βρέθηκαν δεμένα με μια ζώνη με εκρηκτικά, καθώς αυξάνονται τα περιστατικά βίας με θύματα παιδιά στην ΛΔ Κονγκό, σύμφωνα με τη UNICEF.

Αντάρτες στο Κονγκό έδεσαν ζώνες με εκρητικά γύρω από δίδυμα κορίτσια, ηλικίας ενός έτους, προκειμένου να παγιδεύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας. Το περιστατικό αυτό παρουσιάζει για μια ακόμη φορά την αύξηση των περιστατικών βίας εις βάρος παιδιών στη χώρα.

Τα δύο μώρα βρέθηκαν σε ένα χωριό στο βόρειο Κίβου, μια περιοχή όπου η ένοπλη οργάνωση Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF) έχει αυξήσει τις βομβιστικές επιθέσεις, σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, UNICEF.

Από τα παιδιά αφαιρέθηκε με ασφάλεια ο εκρηκτικός μηχανισμός από πυροτεχνουργούς. Οι δίδυμες αναρρώνουν σε ένα κέντρο των Ηνωμένων Εθνών από υποσιτισμό, πριν δοθούν για αναδοχή. Παρότι είναι εύκολη η ανάρρωση από υποσιτισμό, τα ψυχικά τραύματα μπορεί να διαρκέσουν για μια ζωή, σχολίασε ο Γκραντ Λίετι, εκπρόσωπος της UNICEF στο Κονγκό.

Οι γονείς τους σκοτώθηκαν σε επίθεση που φαίρεται να έκανε η ADF, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

“Η πρόθεσή τους ήταν, με την άφιξη της αστυνομίας ή του κονγκολέζικου στρατού, να πυροδοτήσουν έκρηξη κατά των δυνάμεων ασφαλείας”, είπε Λίετι.

Σε ανευ προηγουμένου έχει φτάσει η βία στα παιδιά, καθώς η αυξημένη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών είναι μια μόνο από τις πολλές “αποτρόπαιες τάσεις”, σύμφωνα με τον ίδιο.

“Σε καθημερινή βάση παιδιά βιάζονται και δολοφονούνται. Πέφτουν θύματα απαγωγής, στρατολογούνται και χρησιμοποιούνται από ένοπλες ομάδες και γνωρίζουμε ότι οι πληροφορίες που έχουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου”, υποστήριξε.

Η βία στο Κονγκό έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες και πιο μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, με περισσότερους από 27 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων και σχεδόν 5,5 εκατομμύρια να έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα