Κορυφώνεται οι αγωνία για τους ομήρους

default image

Ένα ακόμη τελεσίγραφο των Ταλιμπάν έληξε και ο κίδυνος για τη ζωή των νοτιοκορεατών ομήρων μεγαλώνει διαρκώς

Δύο γυναίκες μεταξύ των 21 Νοτιοκορεατών που κρατούνται όμηροι από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είναι βαριά άρρωστες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ανταρτών Το νέο τελεσίγραφο των Ταλιμπάν έληξε στις 10:30(ώρα Ελλάδος).

“Οι περισσότεροι από τους ομήρους ασθενούν αλλά δύο γυναίκες ασθενούν βαθιά και μπορεί να πεθάνουν. Οι γυναίκες πάσχουν από άγνωστη ασθένεια και οι Ταλιμπάν δεν διαθέτουν τα κατάλληλα φάρμακα για να τις θεραπεύσουν”, είπε ο εκπρόσωπος από άγνωστη τοποθεσία. Οι Ταλιμπάν φροντίζουν να είναι καλά οι υπόλοιποι Νοτιοκορεάτες από την ομάδα των 23 χριστιανών που απήγαγαν από λεωφορείο στην επαρχία Γκάζνι πριν από δύο εβδομάδες, πρόσθεσε. 

Οι Ταλιμπάν είχαν θέσει νέο τελεσίγραφο  στην αφγανική κυβέρνηση για την απελευθέρωση των ομήρων. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Κάρι Μοχάμεντ Γουσούφ είπε ότι αφγανοί διαπραγματευτές δεν έχουν επικοινωνήσει με τους αντάρτες οι οποίοι απειλούν να σκοτώσουν τους ομήρους, αν η κυβέρνηση της Καμπούλ δεν απελευθερώσει φυλακισμένους συντρόφούς τους έως την εκπνοή του τελεσιγράφου. Αφγανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι καμιά συμφωνία δεν θα υπάρξει με τους Ταλιμπάν και ζητούν την άνευ όρων απελευθέρωση των 21 πλέον ομήρων, μεταξύ αυτών 18 γυναίκες.

Άμεση επικοινωνία

Απευθείας επικοινωνία με τους Ταλιμπάν έχει η νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη στη Σεούλ. “Οι Ταλιμπάν μάς τηλεφωνούν στην πρεσβεία μας στο Αφγανιστάν”, δήλωσε νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Η Νότια Κορέα έχει αποδεχθεί ότι έχει “λίγα χαρτιά να παίξει” και έχει ζητήσει “ευελιξία” για να επιλυθεί η κρίση, ένα σχόλιο που σύμφωνα με τους αναλυτές απευθύνεται στην Ουάσιγκτον για να πιέσει την αφγανική κυβέρνηση να επιδιώξει μία συμφωνία με τους τρομοκράτες.  Όμως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι “η Ουάσιγκτον δεν κάνει παραχωρήσεις σε τρομοκράτες”.

Ειδικός απεσταλμένος της Νότιας Κορέας βρίσκεται στην Καμπούλ, όπου έχει συνομιλίες με στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Καρζάι, ο οποίος τον προηγούμενο Μάρτιο, δέχθηκε σκληρή κριτική για την απόφαση του να απελευθερώσει μία ομάδα κρατουμένων Ταλιμπάν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ενός ιταλού δημοσιογράφου.

Η νέα προθεσμία που έδωσαν οι Ταλιμπάν εξέπνευσε, την ώρα που εκπρόσωπος του προέδρου Καρζάι δήλωνε ότι το ενδεχόμενο αποδοχής των αιτημάτων θα ενθάρρυνε περισσότερες απαγωγές. “Κάνουμε ότι είναι καλύτερο για τα συμφέροντα των ομήρων και της κυβέρνησης”, είπε ο εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο οποίος μιλά τηλεφωνικά από άγνωστη τοποθεσία, είπε ότι οι αφγανοί διαπραγματευτές δεν επικοινώνησαν μαζί τους μετά από την εκτέλεση του δεύτερου ομήρου, γεγονός που τούς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κυβερνητικά και αφγανικά στρατεύματα σχεδιάζουν μία επέμβαση για την απελευθέρωση των ομήρων. Ο επικεφαλής των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών είπε ότι οι απαγωγείς μετακινούνται διαρκώς για να αποφύγουν τις αφγανικές και τις διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ σύμφωνα με μέλος της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών της βουλής, οι όμηροι είναι χωρισμένοι σε εννέα χωριά σε τρεις διαφορετικές περιοχές.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται παρά την εκπνοή του τελεσιγράφου. Οι διαπραγματευτές προσπαθούν να πείσουν τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν σε νοτιοκορεάτες απεσταλμένους να συναντήσουν τους ομήρους, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της αφγανικής κυβέρνησης που βρίσκεται στην επαρχία Γκάζνι (140 χλμ. νότια της Καμπούλ).

(Πηγή: ΑΠΕ)


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα