Κορονοϊός: Η Ευρώπη κλείνει σύνορα και η ΕΚΤ βγάζει μπαζούκα δισεκατομμυρίων

Κορονοϊός: Η Ευρώπη κλείνει σύνορα και η ΕΚΤ βγάζει μπαζούκα δισεκατομμυρίων
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ AP

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ώστε να τονώσει τη ρευστότητα στην αγορά.

Η πανδημία έχει πυροδοτήσει ελεύθερη πτώση των δεικτών στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, ωθώντας κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις να ανακοινώσουν πακέτα στήριξης αξίας δισεκατομμυρίων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ώστε να τονώσει τη ρευστότητα στην αγορά.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, απευθύνοντας έκκληση στα κράτη και στην ΕΕ να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση, με «δημοσιονομικές παρεμβάσεις». «Σε εμάς, στα ευρωπαϊκά κράτη, επαφίεται τώρα να κάνουμε δημοσιονομικές παρεμβάσεις και να δείξουμε μεγαλύτερη χρηματοοικονομική αλληλεγγύη στην ευρωζώνη», πρόσθεσε, χωρίς να εξηγήσει μέσω ποιού μηχανισμού.

Έκτακτα μέτρα σε ΗΠΑ-Αυστραλία

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων αξίας 100 δισεκ. δολαρίων για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τον αντίκτυπο της πανδημίας, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ένα ακόμα πιο φιλόδοξο σχέδιο, αξίας 1,3 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ενώ στην Αυστραλία, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιό της σε ιστορικό χαμηλό (0,25%) και δεσμεύθηκε να αγοράσει δημόσιο χρέος. Η βροχή των δισεκατομμυρίων φάνηκε να κατευνάζει, τουλάχιστον εν μέρει, τον πανικό σε κάποιες από τις αγορές. Το χρηματιστήριο στο Τόκιο κατέγραφε άνοδο αμέσως μετά το άνοιγμα, αλλά αντίθετα, αυτό των Φιλιππίνων έπεφτε πάνω από 12% και χρειάστηκε να διακοπεί η συνεδρίαση.

Προετοιμασία για «το χειρότερο»

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία πολλαπλασιάζονται. Οι Βέλγοι, μετά τους Ιταλούς και τους Γάλλους, ανακαλύπτουν ξανά με τη σειρά τους τη ζωή στο σπίτι, με μόνη εξαίρεση εξόδους για περπάτημα ή άλλη σωματική άσκηση. Η Αυστρία ανέστειλε από σήμερα όλες τις τακτικές πτήσεις. Η Γαλλία εισέρχεται στην τρίτη της ημέρα περιορισμού, με το κέντρο του Παρισιού και τις συνήθως κατάμεστες λεωφόρους του να θυμίζουν πόλη-φάντασμα.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απηύθυνε, σε τόνο ασυνήθιστα δραματικό γι’ αυτήν, έκκληση στους συμπολίτες της να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να τηρούν τις συστάσεις των αρχών, πράγμα απολύτως αναγκαίο «για να σωθούν ζωές». Τα σύνορα του Ισραήλ έκλεισαν, όπως και αυτά των ΗΠΑ και του Καναδά, μεταξύ πολλών άλλων κρατών.

Ο κορονοϊός προκάλεσε τον πρώτο θάνατο στην υποσαχάρια Αφρική — στην Μπουρκίνα Φάσο. Η Αφρική πρέπει να «ξυπνήσει» και να «προετοιμαστεί για το χειρότερο», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ, ο Αιθίοπας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. Η οικονομία παραλύει ολοένα περισσότερο σε όλο τον κόσμο. Αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η General Motors και η Ford, ανακοινώνουν πως αναστέλλουν την παραγωγή τους στη βόρεια Αμερική.

Οι ΗΠΑ έχουν άλλωστε τραβήξει χειρόφρενο στη μετανάστευση, ανέστειλαν τη χορήγηση θεωρήσεων διαβατηρίων «στις περισσότερες χώρες του κόσμου», εξαιρουμένων μόνο πολύ σημαντικών και έκτακτων περιστάσεων. Η πανδημία του κορονοϊού θα απειλήσει έως και 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον πλανήτη αν δεν υπάρξει συντονισμένη αντίδραση σε διεθνή κλίμακα, προειδοποίησε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Ακύρωση της Eurovision

Διάφορες εκδηλώσεις έχουν ήδη ακυρωθεί, με πιο πρόσφατη τη Eurovision, που προβλεπόταν να γίνει τον Μάιο στην Ολλανδία. Αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τη σημαντικότερη και πιο προβεβλημένη παγκόσμια αθλητική διοργάνωση, τα οικονομικά διακυβεύματα της οποίας είναι τεράστια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα