Κορονοϊός: Τέσσερις χώρες με διαφορετική στρατηγική και χαμηλή θνησιμότητα

Κορονοϊός: Τέσσερις χώρες με διαφορετική στρατηγική και χαμηλή θνησιμότητα
H ζωή συνεχίζεται κανονικά στη Γερμανία χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας AP

Κι όμως υπάρχουν κράτη που παρότι δεν έχουν πάει σε απαγόρευση κυκλοφορίας, μέχρι στιγμής καταγράφουν χαμηλό αριθμό θανάτων και κρουσμάτων από την πανδημία.

Την ώρα που τα κρούσματα και ο απολογισμός των νεκρών του κορονοϊού αυξάνονται κυρίως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, υπάρχουν ακόμα χώρες που εφαρμόζουν δική τους πολιτική χωρίς να έχουν προβεί σε lockdowns, διατηρώντας τον αριθμό των νεκρών σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Guardian αναλύει τέσσερα παραδείγματα χωρών που έχουν διαφοροποιηθεί, τηρώντας αυστηρά υγειονομικά μέτρα και κρατώντας σε ελεγχόμενα επίπεδα την εξάπλωση της πανδημίας.

Ιαπωνία: Η Ιαπωνία έχει καταφέρει να αποφύγει καταστάσεις τύπου Ισπανίας και Ιταλίας. Η περιοχή που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία είναι το νησί Χοκκάιντο με 154 κρούσματα και το οποίο αυξάνει τα μέτρα πρόληψης. Το Τόκιο επιβεβαίωσε το Σάββατο 50 κρούσματα, κάτι που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για μία ημέρα. Η κυβερνήτης, Γιουρίκο Κόικε ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Τα κρούσματα στην Ιαπωνία έχουν ξεπεράσει τα 1.500 με 55 θανάτους, εξαιρουμένων αυτών σε κρουαζιερόπλοιο που είχε μπει σε καραντίνα τον περασμένο μήνα. Η Ιαπωνία, που δέχθηκε από νωρίς το πλήγμα του κορονοϊού στην αρχική του εξάπλωση από την Κίνα, καταγράφει πιο σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με το πρόσφατο άλμα τους στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η αύξηση κρουσμάτων ανά κράτος:

Παρόλα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών δήλωσε την Παρασκευή πως για την ώρα η κατάσταση στη χώρα σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο, δεν καθιστά απαραίτητη την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Σουηδία: Η Σουηδία είχε μια εντελώς διαφορετική αντίδραση σε σχέση με τις γειτονικές της Νορβηγία και Δανία, οι οποίες προχώρησαν σε αυστηρά μέτρα καραντίνας εξ αρχής. Η Σουηδία έκλεισε μόνο τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, ενώ τα νηπιαγωγεία έμειναν ανοιχτά, όπως και τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα σύνορά της. Η κυβέρνηση κατέστησε αυστηρότερη την απαγόρευση των εκδηλώσεων σε όχι περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ υποστηρίζει ότι είναι αντιπαραγωγική η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε αρχικό στάδιο της έξαρσης μιας επιδημίας ενός ιού. “Όσο η ανάπτυξη του κοροναϊού παραμένει σε αυτό το επίπεδο στη Σουηδία, δεν βλέπω τον λόγο να λάβει η κυβέρνηση έκτακτα μέτρα”.

Την ίδια ώρα βέβαια, περισσότεροι από 2.000 πανεπιστημιακοί ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολή που ασκεί κριτική και αμφισβητεί τη στάση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της χώρας, ενώ προ ημερών διέρρευσαν στη τηλεόραση τα e-mails σημαντικών επιδημιολόγων της χώρας, τα οποία επικρίνουν την κυβέρνηση και την κατηγορούν ότι θέτει τη χώρα σε κίνδυνο.

Μέχρι το Σάββατο άλλωστε, η Νορβηγία (5,3 εκατομμύρια κάτοικοι), είχε περισσότερα από 3.770 κρούσματα και 19 θανάτους. Η Δανία (5,6 εκατομμύρια), κατέγραψε 2.200 κρούσματα και 52 θανάτους. Η Σουηδία (10,12 εκατομμύρια) κατέγραψε πάνω από 3.060 κρούσματα και 105 θανάτους.

Γερμανία: Η Γερμανία καταγράφει πολύ χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας. Συγκεκριμένα, έχει αναφέρει 200 θανάτους στα 37.000 κρούσματα, δηλαδή περίπου 0,6%, την ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ισπανία είναι στο 7,8% και στην Ιταλία 10,1%. Οι επιδημιολόγοι αναφέρουν πως στη Γερμανία λαμβάνουν χώρα πολλά τεστ, ιδίως ανάμεσα στους εργαζόμενους στην υγεία, και σε άτομα που δεν συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες, ενώ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των θανάτων παίζει το “θωρακισμένο” σύστημα υγείας. Έτσι, με την υγειονομική ετοιμότητα και με το σύστημα της ευρείας χρήσης των τεστ, η χώρα έχει καταφέρει για την ώρα να ελέγξει τη μετάδοση του ιού.

Την Κυριακή, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού αυξήθηκε σε 52.547 και 389 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ιντιστούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Στα μέσα Μαρτίου, η Γερμανία έκλεισε σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια, παιδότοπους και αθλητικές εγκαταστάσεις και πολλές εταιρίες σταμάτησαν τη λειτουργία τους σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας, για την ώρα.

Στρατιώτες στη Νότια Κορέα ψεκάζουν σε δρόμο της Σεούλ. AP

 

Νότια Κορέα: Η χώρα αντέδρασε με μεγάλη ταχύτητα τον Ιανουάριο. Η Νότια Κορέα έχει αντιμετωπίσει στο πρόσφατο παρελθόν τις επιδημίες των Sars και Mers και έτσι γνώριζε το πώς έπρεπε να αντιδράσει. Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων έγινε με μεγάλη ευκολία ενώ η χρήση των τεστ ήταν μαζική, καθώς σε πρώτη φάση έγιναν περισσότερα από 338.000. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι στο 1,25% στη χώρα, με 111 νεκρούς σε 8.900 κρούσματα.

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω παραδείγματα, στις ΗΠΑ ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 2.000 μέσα στο Σαββατοκύριακο με τα κρούσματα να υπερβαίνουν τα 120.000, με τον πρόεδρο Τραμπ ωστόσο να μην αποφασίζει να προβεί σε μέτρα καραντίνας.

Ξεχωρίζει η αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ:

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ζήτησαν από τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσι και του Κονέτικατ, όπου μαίνεται η πανδημία του κορονοϊού, να αποφεύγουν όλες τις μη απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ για 14 ημέρες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα