Κοτζιάς: Να λάβουμε υπόψη μας τα συμφέροντα των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών

ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )
ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) EUROKINISSI

 Χρήσιμη χαρακτήρισε τη Διάσκεψη για το Μεσανατολικό στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή

«Να λάβουμε υπόψη μας τα μεγάλα συμφέροντα των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών για τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή, όπου σήμερα, υπάρχει η κρίση της Μέσης Ανατολής, και επίσης, για την ανάγκη να στηριχθεί ευρύτερα, η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ o υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Κοτζιά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, συμμετείχατε σήμερα, στη μεγάλη αυτή Διάσκεψη, για την ειρήνη στο Μεσανατολικό, η οποία έχει ιδιαίτερα αμφισβητηθεί για την αποτελεσματικότητά της. Στο τέλος της σημερινής ημέρας, τι ακριβώς πιστεύετε σε ό,τι αφορά τη χρησιμότητά της;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κάθε συνάντηση και συνεννόηση είναι χρήσιμη. Ιδιαίτερα για περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη κρίση, όπως είναι η Μέση Ανατολή. Εγώ υπογράμμισα την ανάγκη, να αναπτύξουμε με θάρρος την ελπίδα και την εμπιστοσύνη στην περιοχή. Να λάβουμε υπόψη μας τα μεγάλα συμφέροντα των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών για τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή, όπου σήμερα, υπάρχει η κρίση της Μέσης Ανατολής, και επίσης, για την ανάγκη να στηριχθεί ευρύτερα, η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή. Ανέφερα τη σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, που είναι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας με πέντε χώρες, είναι η Διάσκεψη της Ρόδου που θα επαναληφθεί σε μερικούς μήνες, είναι η πρωτοβουλία μας για την προστασία χριστιανικών και άλλων θρησκευτικών ή πολιτισμικών ομάδων στη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να συνεισφέρουν στην ειρηνευτική αυτή διαδικασία;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα έλεγα ότι έχει μια ιδιαιτερότητα η δική μας ατζέντα, γιατί βάζουμε θετική ατζέντα. Βάζουμε να προωθηθούν θετικές δράσεις και στόχοι που να αναπτύξουν τη διαδικτύωση και κατά προέκταση τη σταθερότητα στην περιοχή, σε όλους τους τομείς από την εκπαίδευση και την έρευνα μέχρι την οικονομία και ειδικότερα τον τουρισμό και το εμπόριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην ομιλία σας σήμερα, υποστηρίξατε μεταξύ άλλων την ανάγκη καλλιέργειας μιας νοοτροπίας συναίνεσης, συμβιβασμού και όχι σύγκρουσης.

Υπουργός: Ναι και αυτό το λέω και για τα Βαλκάνια. Όταν κανείς δεν έχει μια νοοτροπία συναίνεσης και συμβιβασμού στα διεθνή ζητήματα, δεν έχει και στο εσωτερικό του. Βλέπουμε χώρες οι οποίες είναι αυταρχικές ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν με τους γείτονές τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι 72 χώρες σήμερα, εδώ στο Παρίσι, θεωρείτε ότι έστειλαν έμμεσα ένα μήνυμα στη Διοίκηση Trump

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν νομίζω ότι μαζευτήκαμε εδώ για να δώσουμε μηνύματα σε διοικήσεις τρίτων κρατών. Μαζευτήκαμε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα θετικό στις ειρηνικές προοπτικές που μπορούν να αναπτυχθούν στη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στο Παρίσι, νομίζω ότι συναντήσατε τον κ. Harlem Désir;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι συναντήθηκα χθες, με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Harlem Désir για να τον ενημερώσω για τα ζητήματα που αφορούν στις ελληνογαλλικές σχέσεις και τη στάση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα όπως είναι το BREXIT, αλλά και ιδιαίτερα το Κυπριακό μιας και έρχομαι από τη Γενεύη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας σας, είχατε και κάποιες άλλες διμερείς συναντήσεις;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πάντα κάνουμε διμερείς συναντήσεις. Είχαμε σειρά διμερών συναντήσεων και κάναμε μια συζήτηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν. Με προσκάλεσαν να επισκεφθώ τις χώρες τους και θα τεθεί στον προγραμματισμό μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αύριο, κύριε Υπουργέ, πηγαίνετε στις Βρυξέλλες;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σήμερα το βράδυ πηγαίνω στις Βρυξέλλες. Έχουμε συνάντηση, σήμερα το βράδυ, των 4 ευρωπαϊκών κρατών μελών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τα οποία έχουμε αναπτύξει κοινή συνεργασία και αύριο έχουμε την κανονική συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών με κύρια ζητήματα πάλι τη Μέση Ανατολή, αλλά και τη Συρία και θα γίνει μια ενημέρωση για το Κυπριακό και αργά το βράδυ της Δευτέρας, θα επιστρέψω στην Αθήνα.

Νωρίτερα, ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι θα ήταν ανάρμοστο να περιληφθεί σε ανακοίνωση της διεθνούς διάσκεψης του Παρισιού στόχος της οποίας είναι η ειρήνευση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μια αναφορά στα σχέδια της μέλλουσας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Επιφυλάξεις της Βρετανίας. Δεν υπογράφει την τελική ανακοίνωση

Η Βρετανία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι έχει επιφυλάξεις σχετικά με το αποτέλεσμα της ειρηνευτικής διάσκεψης του Παρισιού για τη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι η διάσκεψη διακινδυνεύει να "σκληρύνει τις θέσεις".

"Έχουμε ιδιαίτερες επιφυλάξεις σε σχέση με μια διεθνή διάσκεψη για την προώθηση της ειρήνης μεταξύ δύο πλευρών, χωρίς οι πλευρές αυτές να μετέχουν σε αυτήν, μια διάσκεψη που διεξάγεται παρά τη θέληση των Ισραηλινών και που διεξάγεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την μεταβίβαση της εξουσίας στον νέο αμερικανό πρόεδρο όταν οι ΗΠΑ θα είναι ο τελικός εγγυητής οποιασδήποτε συμφωνίας", ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Υπάρχουν κίνδυνοι συνεπώς ότι αυτή η διάσκεψη σκληραίνει τις θέσεις σε μια περίοδο που πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προϋποθέσεις για την ειρήνη", αναφέρει το Φόρεϊν 'Οφις διευκρινίζοντας ότι για τον λόγο αυτό, η Βρετανία είχε θέση παρατηρητή στη διάσκεψη και δεν υπογράφει την τελική ανακοίνωση.

Τον περασμένο μήνα το Λονδίνο επέκρινε τον Τζον Κέρι, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση Νετανιάχου "τη δεξιότερη" στην ιστορία του Ισραήλ, με το Λονδίνο να δείχνει ότι η θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο θέμα αυτό προσεγγίζει την άποψη του εν αναμονή προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ισραήλ: Η διάσκεψη του Παρισιού "απομακρύνει" την ειρήνη

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η διάσκεψη του Παρισιού για τη Μέση Ανατολή, η οποία επανέλαβε την υποστήριξή της σε μια λύση δύο κρατών για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, απομακρύνει τις προοπτικές της ειρήνης.

"Αυτή η διεθνής διάσκεψη και οι αποφάσεις του ΟΗΕ το μόνο που κάνουν είναι να απομακρύνουν τις προοπτικές της ειρήνης καθώς ενθαρρύνουν τους Παλαστίνιους να αρνούνται απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ", δήλωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ. "Αν τα κράτη που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι ήθελαν πράγματι η ειρηνευτική διαδικασία να προχωρήσει, θα έπρεπε να ασκήσουν πίεση (στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς) για να δεχθεί την πρόσκληση του Νετανιάχου για απευθείας διαπραγματεύσεις".

Η διάσκεψη του Παρισιού δεν ήταν παρά μια "τεχνητή απόπειρα προσώπων εκτός Μέσης Ανατολής να υπαγορεύσουν λύσεις στους πολίτες της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι θα ήταν αναγκασμένοι να ζουν με τις συνέπειες των λύσεων αυτών", προσθέτει το υπουργείο.

Ικανοποίηση Παλαιστινίων

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για τα συμπεράσματα της διεθνούς διάσκεψης του Παρισιού για τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον οποίο, η διάσκεψη "υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή".

Ο Σαέμπ Ερεκάτ κάλεσε επίσης, σε ανακοίνωσή του, τη Γαλλία "να αναγνωρίσει αμέσως το Κράτος της Παλαιστίνης εντός των συνόρων του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του" και ζήτησε από τους άλλους μετέχοντες στη διάσκεψη να "αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη όπως αναγνωρίζουν το Ισραήλ".

Η διάσκεψη διεξήχθη σήμερα με τη συμμετοχή 70 χωρών, χωρίς τη συμμετοχή των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ αντιτάχθηκε πολύ έντονα σε κάθε πολυμερή προσέγγιση του θέματος και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επέκρινε εκ των προτέρων τη διάσκεψη, κρίνοντας ότι είναι "μια παλαιστινιακή απάτη υπό την αιγίδα της Γαλλίας με στόχο να λάβει ακόμη πιο αντι-ισραηλινές θέσεις".

Σύμφωνα με τον Ερεκάτ, οι μετέχοντες στη διάσκεψη "δημιούργησαν μια δυναμική για την απόρριψη της ισραηλινής κατοχής και της εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη".

Είναι ένα μήνυμα στο Ισραήλ "για να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες" και να "τερματίσει τη στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης" ώστε να ανοίξει τον δρόμο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, πρόσθεσε.

"Είναι καιρός να σταματήσουν να συμπεριφέρονται στο Ισραήλ σαν να είναι μια χώρα υπεράνω του νόμου και να το καταστήσουν υπεύθυνο για τις συστηματικές παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών και των δικαιωμάτων του λαού μας", πρόσθεσε ο Ερεκάτ.

SHARE:

24Media Network