Κουρτς προς Ελλάδα: Φτιάξτε hotspots και κρατήστε τους πρόσφυγες

default image

Να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα για να φροντίσει τους πρόσφυγες καλύτερα, ζητά ο αυστριακός Υπ.Εξ. Σεμπάστιαν Κουρτς

Να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα προκειμένου να φροντίσει καλύτερα τους πρόσφυγες στα Hotspots, ζητά ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και τονίζει την ανάγκη «να σταματήσει η ανοιχτή προώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς τα βόρεια». «Διότι δεν γίνεται, όποιος καταφέρνει να φθάσει ως την Ελλάδα, αυτομάτως να μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του», δηλώνει ο κ. Κουρτς στην «Sueddeutsche Zeitung» που κυκλοφορεί σήμερα και σημειώνει ότι η Βιέννη επιδιώκει μεν μια ευρωπαϊκή λύση από κοινού με την Τουρκία, αλλά προειδοποιεί για εικόνες ανάλογες με αυτές από την Ειδομένη, μελλοντικά από την Τουρκία.

«Δεν είναι ηθικά ανώτερο» να κρατούνται οι πρόσφυγες στην Τουρκία, από το να τους σταματούν στην Ελλάδα ή στην ΠΓΔΜ, δηλώνει και προσθέτει ότι «όποιος καταφέρνει να φθάσει στην Ελλάδα, πρέπει και στο μέλλον να εμποδίζεται από το να συνεχίσει το ταξίδι», ενώ απορρίπτει την κριτική για την Βαλκανική Διάσκεψη και για το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού. Το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι του 2015 και η προώθηση των προσφύγων προς την Ευρώπη ήταν σοβαρό λάθος το οποίο πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο, συνεχίζει και δικαιολογεί το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα δεν προσεκλήθη στην Βαλκανική Διάσκεψη από την Βιέννη με το «έλλειμμα προθυμίας» της Αθήνας να συνεργαστεί για μία λύση η οποία θα φέρει μείωση της προσφυγικής ροής.

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ακόμη ότι το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού και μια πιθανή συμφωνία με την Τουρκία μπορούν τελικά να οδηγήσουν στον περιορισμό του αριθμού εκείνων που παίρνουν τον δρόμο για την ΕΕ. Καταλήγει δε λέγοντας ότι όσοι δεν αναζητούν προστασία, αλλά μια καλύτερη ζωή, δεν θέλουν απαραιτήτως να ζήσουν σε ένα στρατόπεδο στην Λέσβο, αλλά στην κεντρική Ευρώπη, προς την οποία θα πρέπει, σε περίπτωση αμφιβολίας, να τους κλείνεται ο δρόμος και τονίζει ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιλέξει πού στην ΕΕ θα υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα