Κρίση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

default image

Με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών και τον ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής, συναντήθηκε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες η Ντόρα Μπακογιάννη

Με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Αμπντελελάχ Αλ Χαντίμπ και τον ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής, Ζιάντ Αμπού Αμρ, συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η Ντόρα Μπακογιάννη σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στην υπόθεση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς και αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ ειδικότερα με τον Ιορδανό υπουργό θα συζητηθεί και το ζήτημα του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων.Οι υπουργοί Εξωτερικών της Παλαιστιανιακής Αρχής και της Ιορδανίας βρίσκονται στις Βρυξέλλες, με αφορμή την άτυπη συνάντηση εκπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου και της ΕΕ.
Στον “αέρα” ο ΘεόφιλοςΣτην άρση της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου προχώρησε αργά το βράδυ του Σαββάτου η Ιορδανία. Η ενέργεια αυτή γνωστοποιήθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της Ιορδανίας και ήταν αποτέλεσμα της σύγκλησης του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, το οποίο και εξέτασε το συγκεκριμένο ζήτημα.Το θέμα έφθασε στο υπουργικό συμβούλιο της Ιορδανίας έπειτα από αίτημα των εκπροσώπων των αραβόφωνων κοινοτήτων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Θεόφιλος δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προς την κοινότητα πριν την εκλογή του, το 2005. Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.Πάντως, ο ίδιος ο Πατριάρχης Θεόφιλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Μιλώντας σε Μέσα Ενημέρωσης τη Δευτέρα δήλωσε ότι δεν έχει αρθεί η εμπιστοσύνη της Ιορδανίας στο πρόσωπό του, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος ο ίδιος ο μονάρχης της Ιορδανίας. Τον κ. Θεόφιλο αναγνωρίζει πια μόνο η Παλαιστινιακή Αρχή. Το Ισραήλ εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως νόμιμο Πατριάρχη τον έκπτωτο κ. Ειρηναίο. Εκκλησιαστικοί κύκλοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ιορδανική κίνηση και χαρακτηρίζουν την απόφαση ως μη σύμφωνη με τον Ιορδανικό νόμο του 1958 που διέπει τη λειτουργία του Πατριαρχικού ιδρύματος, ενώ επισημαίνεται ότι δεν φέρει την υπογραφή του βασιλιά Αμπντάλα.”Η ελληνική κυβέρνηση συμπαρίσταται στο θεσμό του Πατριαρχείου, ο θεσμός εκφράζεται και από το πρόσωπο του Πατριάρχη, όμως το Πατριαρχείο είναι το μείζον” δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.Επι του θέματος τοποθετήθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος. “Το Πατριαρχείο είναι επί αιώνες ελληνικό και υποθέτω ότι οι αρμόδιοι το έχουν υπόψη τους” δήλωσε.
Κριτική απ’ το ΠΑΣΟΚ“Οι εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κυοφορούνται επί πολύ καιρό, έτσι ώστε ούτε απροσδόκητες μπορούν να θεωρηθούν, ούτε να δικαιολογούν την καθυστερημένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, που δείχνει να αιφνιδιάζεται από γεγονότα που επιβαλλόταν να εργαστεί, ώστε να τα αντιμετωπίσει. Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί με ανησυχία και αίσθημα ευθύνης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα