Κρίσιμες ώρες στην Καταλονία: Δεν προχωρά σε εκλογές ο Πουντζντεμόν – Η Βουλή θα αποφασίσει

Κρίσιμες ώρες στην Καταλονία: Δεν προχωρά σε εκλογές ο Πουντζντεμόν – Η Βουλή θα αποφασίσει
Catalan President Carles Puigdemont makes a statement at the Palau Generalitat in Barcelona, Spain,Thursday Oct. 26, 2017. he Puigdemont, the leader of Spain's secession-minded Catalonia region says he has decided against calling a parliamentary election that might have defused tension with the Spanish government. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP

Κόντρα στις διαρροές για προκήρυξη πρόωρων εκλογών προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις σχέσεις με τη Μαδρίτη, ο ηγέτης της Καταλονίας δεν τις ανακοίνωσε

Απέκλεισε το σενάριο των πρόωρων εκλογών και πέταξε τη μπάλα στο γήπεδο της τοπικής Βουλής της Καταλονίας, ο ηγέτης της Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος έδωσε τελικά το πολυαναμενόμενο διάγγελμα, πριν από λίγο στη Βαρκελώνη.

«Σκέφτηκα τη δυνατότητα προκήρυξης εκλογών» είπε ο αυτονομιστής ηγέτης στο διάγγελμα που παρακολούθησε από κοντά πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί έξω απ’ το κυβερνητικό κτήριο. «Ευθύνη μου είναι να χρησιμοποιήσω όλες τις δυνατές διεξόδους για να βρεθεί λύση μέσω διαλόγου σε μια πολιτική σύγκρουση», εξήγησε αλλά όπως είπε «δεν υπάρχουν εγγυήσεις απ’ την ισπανική κυβέρνηση».

«Προσπάθησα να πάρω εγγυήσεις αλλά και πάλι δεν έλαβα μια υπεύθυνη απάντηση απ’ το Λαϊκό Κόμμα. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήμουν έτοιμος για θυσίες. Εναπόκειται στο κοινοβούλιο να προχωρήσει με αυτό που θα αποφασίσει η πλειοψηφία», κατέληξε.

Τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στην τοπική Βουλή που θα συνεδριάσει στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) για τις επόμενες κινήσεις της Καταλονίας κι ενώ αύριο η Γερουσία της Ισπανίας καλείται να αποφασίσει για το αν θα ανάψει το «πράσινο φως» στην ενεργοποίηση του άρθρου 155.

Τις τελευταίες ώρες όλοι περίμεναν πως ο Κάρλες Πουτζντεμόν θα προχωρούσε σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις της Μαδρίτης και να αρθεί το αδιέξοδο. Μια τέτοια εξέλιξη άλλωστε θα οδηγούσε την κεντρική κυβέρνηση στο να μην προχωρήσει τελικά στην άρση αυτονομίας της Καταλονίας, όπως έγραψε η  καταλανική εφημερίδα La Vanguardia, επικαλούμενη πηγές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.

Ωστόσο, το καταλανικό, αυτονομιστικό κόμμα ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) απείλησε να αποχωρήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές.

“Δεν δικαιολογείται. Πρόκειται για ρητή αποκήρυξη της εντολής που δόθηκε την 1η Οκτωβρίου (σ.σ. το δημοψήφισμα που η Μαδρίτη θεωρεί αντισυνταγματικό) χωρίς κανενός είδους αντιστάθμισμα”, είπε μια πηγή του κόμματος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στο μεταξύ, σε επιστολή που απηύθυνε σήμερα στην ισπανική Γερουσία ο Πουτζντεμόν τονίζει ότι το να τεθεί η περιφέρειά του υπό επιτροπεία «θα αποστερήσει τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσει στην περιφέρεια «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση».

«Για να επιλυθεί αυτό που η κυβέρνηση του κράτους χαρακτηρίζει ‘σοβαρή έκτακτη κατάσταση’, θα δημιουργηθεί μια ακόμη πιο σοβαρή έκτακτη κατάσταση με την αρπαγή από την Καταλονία της πολιτικής αυτονομίας της», γράφει ως συμπέρασμα στο 9σέλιδο κείμενο, μέσω του οποίου ενημερώνει τη Γερουσία πως θα στείλει έναν αντιπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου του για να αναπτύξει επιχειρήματα ώστε να μην τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία.

Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα είναι προγραμματιισμένο να ξεκινήσει η συζήτηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 σε μια 27μελή επιτροπή της Γερουσίας ενώ η ολομέλεια αυτής πρόκειται να συνεδριάσει αύριο για το αν θα δώσει στον επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι την εξουσία να διαλύσει την καταλανική κυβέρνηση, να θέσει υπό επιτροπεία την αστυνομία της Καταλονίας, το κοινοβούλιό της, τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, για έξι μήνες, για να διοργανωθούν στις αρχές του 2018 περιφερειακές εκλογές.

(AP Photo/Emilio Morenatti)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα