Κρούγκμαν: Η έλλειψη σοφίας στην ευρωζώνη είναι τρομακτική

Κρούγκμαν: Η έλλειψη σοφίας στην ευρωζώνη είναι τρομακτική

Ο οικονομολόγος που επί σειρά ημερών έχει υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις αναφέρεται στην άδοξη κατάληξη του eurogroup και την εύλογη απόρριψη της πρόταση των Ευρωπαίων εταίρων από την Ελλάδα

Για «έλλειψη σοφίας» στην ευρωζώνη κάνει λόγο ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε σύντομο άρθρο του στην ιστοσελίδα της Νιου Γιορκ Τάιμς, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Το άρθρο έχει τον τίτλο: «Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί», στηριζόμενο στη γνωστή ρήση του Ρωμαίου Κάτωνα ότι «Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί».

Στην αρχή, ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρει:

«Εντάξει, αυτό είναι καταπληκτικό, αλλά όχι με την καλή έννοια, η συνεδρίαση για την Ελλάδα με τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup διακόπηκε αφότου διέρρευσε το σχέδιο δήλωσης, το οποίο απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση ως "παράλογο"».

Ο κ. Κρούγκμαν προσθέτει:

«Το κυριότερο σημείο αναφέρει ότι οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να εξασφαλίσουν κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, το Νοέμβριο του 2012. Επιπλέον, τυχόν νέα μέτρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι «η "μετάφραση" των παραπάνω, είναι ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε απολύτως καμία περίπτωση ο Τσίπρας και η ομάδα του να υπογράψει αυτό το κείμενο, το οποίο σε κάνει να αναρωτιέσαι τι νομίζουν ότι κάνουν οι υπουργοί του Eurogroup».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος προσθέτει:

«Υποθέτω ότι είναι πιθανά απλά ανόητοι, ότι δεν καταλαβαίνουν πως η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010, και ότι αυτό το είδος του εκφοβισμού δεν θα λειτουργήσει».

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «εναλλακτικά, και υποθέτω πιο πιθανό, έχουν αποφασίσει να πιέσουν την Ελλάδα στα άκρα. Αντί να υποχωρήσουν, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να οδηγείται σε αθέτηση του προγράμματος και κατά πάσα πιθανότητα να βγει από το ευρώ, με την υποτιθέμενη οικονομική καταστροφή να λειτουργεί ως μάθημα σε οποιοδήποτε άλλον σκέφτεται να ζητήσει ανακούφιση. Δηλαδή, ετοιμάζονται να επιβάλλουν το οικονομικό ισοδύναμο της "Ειρήνης της Καρχηδόνας" που επιδίωξε να επιβάλει η Γαλλία στη Γερμανία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Καταλήγοντας, ο κ. Κρούγκμαν τονίζει ότι «είτε έτσι είτε αλλιώς, η έλλειψη σοφίας είναι εκπληκτική και τρομακτική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αυτό είναι το κείμενο που δεν δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση

Βαρουφάκης: Ήμουν έτοιμος να υπογράψω προσχέδιο του Μοσκοβισί. Το απέσυρε ο Ντάισελμπλουμ

Το κείμενο Μοσκοβισί, που ο Βαρουφάκης ήταν έτοιμος να υπογράψει

SHARE:

24Media Network