Κυπριακή ΑΟΖ: Βήμα πίσω από ENI - TOTAL λόγω Τουρκίας

Το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής) συνοδευόμενο από πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού
Το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής) συνοδευόμενο από πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού AP

Οι επικεφαλής της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας εξορύξεων φαίνεται πως προσανατολίζονται σε άλλο τεμάχιο, εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης. Το σενάριο της μετακίνησης αποδίδεται σε λόγους τακτικής, ωστόσο από το "κάδρο" των όποιων επόμενων αποφάσεων, δεν μπορούν να μην υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας.

Ανησυχία φαίνεται πως έχει προκαλέσει στην ιταλογαλλική κοινοπραξία εξορύξεων ENI-TOTAL η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα περιμετρικά της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με αποτέλεσμα οι επικεφαλής της να προσανατολίζονται σε αναδιαμόρφωση του αρχικού προγραμματισμού εργασιών και επομένως να κινηθούν σε άλλο τεμάχιο, εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, ανώτατες κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι η κοινοπραξία ουδέποτε είχε επισημοποιήσει πρόθεση να ξεκινήσει τις νέες έρευνες από το τεμάχιο 7 και η αλλαγή του σχεδίου δράσης της στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί κίνηση τακτικής, η οποία αποδίδεται σε λόγους, που έχουν να κάνουν με συμβατικές υποχρεώσεις, αλλά σχετίζεται σαφώς και με τα ζητήματα ασφάλειας.

ADVERTISING

«Η κοινοπραξία θα ξεκινήσει τις νέες τις έρευνες από το σημείο ή τα σημεία που κρίνουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες σε αυτό το χρονικό σημείο να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα", ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την πάγια πρακτική των εταιρειών δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων οι στόχοι. Σε καμία περίπτωση είπε, δεν εγείρονται ζητήματα ασφαλείας για το τεμάχιο 7» αναφέρουν.

Ωστόσο, από το «κάδρο» των όποιων επόμενων αποφάσεων, δεν μπορούν να μην υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας και το κλίμα έντασης, που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο τεμάχιο 7. Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», είχε προηγηθεί, πριν από δύο μήνες, η χαρακτηριστική δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της ιταλικής ENI, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, ο οποίος είχε πει πως «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, ΑΟΖ, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αναστασιάδης: Έχουν τεθεί οι βασικές προϋποθέσεις για τους όρους αναφοράς ενόψει της τριμερούς στο Βερολίνο

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει της τριμερούς στο Βερολίνο

Ερντογάν εκτός ορίων: Ζωντανή σύνδεση σε ομιλία του με φρεγάτα στην Αν. Μεσόγειο

Ακάρ: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας - Συνεχίζουμε στην Αν. Μεσόγειο

SHARE:

24Media Network