Κυπριακό blame game

default image

Μετά το ναυάγιο στην Ελβετία, κυπριακά ΜΜΕ επιρρίπτουν ευθύνες στην Αθήνα. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης με δήλωση του έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δε θεωρεί αρνητική τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Η προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό οδηγήθηκε σε (πιθανόν οριστιικό) αδιέξοδο όταν οι τουρκοκύπριοι υπαναχώρησαν στο θέμα της Μόρφου, αλλά και λόγω διαφοράς ως προς τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν, αλλά το ναυάγιο προκάλεσε και άλλα παρατράγουδα.

Κυπριακά ΜΜΕ κατά κύριο λόγο προσκείμενα στο κυβερνών κόμμα και υπέρμαχοι μίας λύσης “εδώ και τώρα”, όπως ο Πολίτης, επέρριψαν ευθύνες στην Αθήνα και δη στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αλλά και στο Μαξίμου για το αδιέξοδο. Υποστήριζαν μάλιστα ειδικότερα ότι η ελληνική κυβέρνηση και λόγω των ισορροπίων με ΑΝΕΛ δεν ήθελε να φορτωθεί την πολιτική ευθύνη μίας συμφωνίας. Έκαναν λόγο για επιμονή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο θέμα των μηδενικών εγγυήσεων.

Άλλα ΜΜΕ όμως όπως ο Φιλελεύθερος επικροτούσαν τον κ.Κοτζιά, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι έβαλε φρένο στην κυβέρνηση Αναστασιάδη προκειμένου να μη γίνει αποδεκτή μία συμφωνία που θα προέβλεπε τη σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και την παραμονή τους στο νησί για πενταετία.

Συζήτηση επίσης έγινε και για το θέμα μίας πολυμερούς διάσκεψης και εάν αυτή θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει συμφωνία Ελλάδας- Τουρκίας στα βασικά ζητήματα που τις αφορούν.

Το ελληνιικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ήδη πριν το ναυάγιο και ενώ είχαν αρχίσει οι έντονοι κλυδωνισμοί, ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη μόνο υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Κατά την επικοινωνία του δε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει ότι ημερομηνία για την πολυμερή μπορεί να δοθεί μόνο εάν υπάρξει προηγουμένως δική τους συνάντηση, καθώς και ότι οι διαφορές στο θέμα των εγγυήσεων είναι μεγάλες και άρα εάν γίνει όπως ζητά η Αγκυρα πολυμερής συνάντηση υπό αυτές τις συνθήκες θα αποτύχει.

Η γραμμή της Αθήνας ήταν σταθερή στο ότι η Ελλάδα έχει άποψη στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Οι αναφορές του κ.Τσίπρα στο Κυπριακό κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα φαίνεται πως δεν ήταν τυχαίες με δεδομένο το κλίμα που είχε διαμορφωθεί από ορισμένες πλευρές στη Λευκωσία.

Ο πρωθυπουργός ειδικότερα σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει άποψη και δικαίωμα χειρισμού μόνο στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τόνισε επίσης με νοήμα πως όποια κατάληξη υπάρξει θα τεθεί ούτως ή άλλως στην κρίση του κυπριακού λαού. Ανέφερε μάλιστα ότι κατά τη χθεσινή του επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη συμφώνησαν ότι δεν έχουν νοήμα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών, αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχιστει η προσπάθεια για λύση.

Το κλίμα που δημιουργήθηκε ήταν τέτοιο, που ο  Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης αναγκάστηκε με δήλωση του να χαρακτηρίσει λανθασμένη την προσέγγιση, να μπαίνουν στο «ίδιο καλάθι» η Ελλάδα με την Τουρκία σε σχέση με το Κυπριακό.

Σε δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει, ότι δεν συμμερίζεται τις αναφορές περί αρνητικής στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, που επηρέασαν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό και δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε ότι μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, υπήρξε συνεννόηση για «πολύ συγκεκριμένη ημερομηνία», την οποία όμως απέφυγε να αναφέρει, για την σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, αν στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία τηρούνταν τα όσα είχαν συμφωνηθεί. Πριν τη μετάβαση για την πρώτη φάση στο Μον Πελερέν, είπε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, είχε συμφωνηθεί ότι θα πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού, κατάληξη επί αυτών και αποτύπωσή τους σε συγκεκριμένους χάρτες και την ίδια στιγμή να δοθεί μια ημερομηνία για την πολυμερή διάσκεψη.

«Δεν υπήρξε ακραία θέση» από την ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι η θέση της Αθήνας, την οποία η Λευκωσία θεωρεί σημαντική, είναι πως πριν από μια πολυμερή διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις «πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος μεταξύ Αθήνας- Άγκυρας για να μην υπάρξει αποτυχία». Συνεπώς, πρόσθεσε, είναι «απολύτως ορθή» η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ερώτηση, αν έχει νόημα, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, μια συνάντηση μεταξύ των Τσίπρα και Ερντογάν, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «σίγουρα έχει», παρόλο που επεσήμανε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν για την συνθήκη της Λωζάνης είναι αρνητικές και δεν διευκολύνουν την συζήτηση. Η συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις σε σχέση με την λύση του Κυπριακού «πρέπει να αρχίσει, διότι θα βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα των τουρκικών προθέσεων», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Σημειωτέον πάντως ότι από χθες η Αθήνα δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου έχει ξεκαθαρίσει ότι ένα ραντεβού Τσίπρα- Ερντογάν είναι πλέον στον αέρα καθώς δεν υπάρχει ημερομηνία συνάντησης και τα επόμενα βήματα πρέπει να εξετασθούν με προσοχή, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για μια διάσκεψη τύπου Μπούργκενστογκ (2004 για σχέδιο Ανάν), ως «μέση» λύση ανάμεσα στην πενταμερή και πολυμερή διάσκεψη, παραδέχθηκε ότι «υπάρχει συναντίληψη» μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί. Είπε όμως, ότι το θέμα δεν συζητήθηκε, γιατί δεν επήλθε συμφωνία στην Ελβετία. «Αν φθάσουμε σε συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού και στον χάρτη, θα δούμε και το θέμα της συμμετοχής στην διάσκεψη», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το εδαφικό και το κριτήριο του αριθμού των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η Μόρφου είναι ουσιαστικό μέρος της συζήτησης του εδαφικού» και σε καμία περίπτωση το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αφεθεί σε μία διεθνή διάσκεψη. Πριν από την μετάβαση στο Moν Πελερέν είχε ξεκαθαρίσει, επεσήμανε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύνδεση του κεφαλαίου της ασφάλειας-εγγυήσεων με το εδαφικό.

Υπενθυμίζεται ότι απόψε αναμένεται διάγγελμα του Νίκου Αναστασιάδη, ενώ η τουρκοκυπριακή στάση έχει θέσει εν αμφιβόλω την προσπάθεια εύρεσης λύσης, με το ερώτημα να παραμένει: Θα είναι μία ακόμη χαμένη ευκαιρία ή θα αποφευχθεί ο κίνδυνος “βοσνιοποίησης” της Κύπρου;

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα