Κυπριακό: Στον αέρα λόγω Τουρκίας οι όροι αναφοράς

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και η απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ σε συνάντησή τους στην Λευκωσία τον Φεβρουάριο του 2019
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και η απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ σε συνάντησή τους στην Λευκωσία τον Φεβρουάριο του 2019 AP

Να συνυπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία τις τουρκικές προδιαγραφές, πριν καν επαναρχίσει η διαπραγμάτευση, φέρεται να ζητάει η Τουρκία, μέσω του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί.

Εμπόδια, που πιθανόν να τινάξουν οριστικά στον αέρα τη διαδικασία συνομολόγησης όρων αναφοράς, φέρεται να βάζει παρασκηνιακά, η Τουρκία. Καθοδηγώντας, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, τον Μουσταφά Ακιντζί δείχνει να ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων την αρχική συναντίληψη για τους τρεις γνωστούς πυλώνες των όρων αναφοράς, τους οποίους επιχειρεί να εμπλουτίσει.

Σύμφωνα με το sigmalive, την εκ των προτέρων αποδοχή των δικών της «θέλω», με καταγραφή τους μάλιστα στο υπό διαμόρφωση κείμενο.

Ζητεί εν τη ουσία η Κυπριακή Δημοκρατία να συνυπογράψει τις τουρκικές προδιαγραφές, πριν καν επαναρχίσει η διαπραγμάτευση.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, που προφανώς δεν ενεργεί μόνος, έστριψε το τελευταίο 48ωρο, δια του αρραβώνος και στις συζητήσεις με την κα. Λουτ, επιμένει όπως παρεισφρήσουν στο κείμενο, αναφορές για την αποτελεσματική συμμετοχή καθώς και περιγραφή του πλαισίου Γκουτέρες όπως η Τουρκία το αντιλαμβάνεται.

Και αυτά πρόσθετα της σαφούς επίσης προσπάθειας που καταβάλλει η Τουρκία, πάντα μέσω Ακιντζί, να καθορίσει από το ίδιο αυτό κείμενο των όρων αναφοράς, μέσω των διαδικαστικών ερμηνειών ότι η όποια προσπάθεια θα 'ναι κλειστού τέλους με όλα τα σενάρια στο τραπέζι για την επόμενη μέρα μη λύσης. Να ενταφιάσει από τώρα το στάτους κβο.

Να ξέρει εν άλλοις λόγοις τους όρους του διαζυγίου πριν καν αρχίσουν διαδικασίες για πολιτικό γάμο.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή αρκέστηκε να σχολιάσει ότι βρισκόμαστε ενώπιον «μικρής» κατά την έκφραση που χρησιμοποιήθηκε, εμπλοκής.

Αναφορά ωστόσο που έμμεσα πιστοποιεί ότι η αρχική αισιοδοξία αποτελεί παρελθόν και ότι η κατάσταση επιδεινώνεται.

Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος αμέσως μετά την πρωινή συνάντηση με την κυρία Λουτ επαναλάμβανε λιτά, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ότι η διαδικασία συνεχίζεται και δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η κυρία Λουτ χωρίς αυτό να έχει επίσημα οριστικοποηθεί, θα έχει το πέμπτο στη σειρά πήγαινε – έλα.

Δείχνει δηλαδή αυτή τη φορά επιμονή στην προσπάθεια για οριστικοποίηση των όρων αναφοράς. Φτάνει να συζητήσει νέα συνάντηση κάτι που ακόμη δεν έγινε.

Από τα όσα πάντως αναφέρει το sigmalive δεν αποκλείεται να είναι σε εξέλιξη παρασκηνιακές συζητήσεις της κυρίας Λουτ από το ξενοδοχείο όπου διαμένει για να καθαρίσει το τοπίο και μετά να επανέλθει στη λογική των συναντήσεων.

Πηγές της Ε/κ πλευράς συνέστηναν υπομονή λέγοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για κατάληξη σε ένα κείμενο που δεν θα έχει επικίνδυνα σημεία.

Υπενθυμίζεται ότι η ορολογία όροι αναφοράς υιοθετήθηκε από το Γενικό Γραμματέα ως τρόπος για καλή προετοιμασία και αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχίας. Κάτι που δεν θα εξυπηρετείται, είτε με όρους αναφοράς γενικόλογους, είτε με όρους εποικοδομητικής ασάφειας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Κυπριακό, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πρόταση "έκπληξη" Αναστασιάδη σε Ακιντζί για το φυσικό αέριο της Κύπρου

Πιο κοντά σε μια τριμερή για το Κυπριακό με τον Αντόνιο Γκουτέρες

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη την ερχόμενη Τρίτη

SHARE: