Κύπρος : Ξεκίνησε η εποχή Ακιντζί στα Κατεχόμενα. Ο Κεντροαριστερός πολιτικός που φέρνει αισιοδοξία στις συνομιλίες

Κύπρος : Ξεκίνησε η εποχή Ακιντζί στα Κατεχόμενα. Ο Κεντροαριστερός πολιτικός που φέρνει αισιοδοξία στις συνομιλίες

Ποιος είναι ο Μουσταφά Ακιντζί, που νίκησε με συντριπτική πλειοψηφία στις εκλογές, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Τον συνεχάρη ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Με ένα μεγάλο κλαδί ελιάς στο χέρι –το έμβλημα της προεκλογικής του εκστρατείας– εμφανίστηκε απόψε σε μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ινονού ο νικητής των εκλογών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο Μουσταφά Ακιντζί. Από την εξέδρα από την οποία μίλησε αφέθηκαν δύο λευκά περιστέρια.

Μαζί ήταν η σύζυγος του, οι κόρες του , τα εγγόνια του και στενοί συνεργάτες του. Ο κόσμος πανηγύριζε με τραγούδια , νταούλια και ζουρνάδες. Πανηγυρισμοί υπήρξαν και στις κατεχόμενες πόλεις Κυρήνειας, Αμμοχώστου, Μόρφου και σε άλλες περιοχές.

Η νίκη του κεντροαριστερού πολιτικού στον δεύτερο γύρο των εκλογών χαρακτηρίστηκε θριαμβευτική , αφού συγκέντρωσε ποσοστό 60,5% έναντι 39,5% του απερχόμενου Τουρκοκύπριου ηγέτη , Ντερβίς Έρογλου. Την νίκη του Ακιντζί και τα ποσοστά των δύο υποψηφίων πρόβλεψε το γραφείο ερευνών της Κωνσταντινούπολης Gezisi , ο διευθυντής του οποίου, Μουράτ Γκετζισί είχε εκτιμήσει την περασμένη Τετάρτη ότι ο Ακιντζί θα πάρει 60% και ο Έρογλου 40%.

Μιλώντας στην μεγάλη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση, στην οποία παρευρέθηκαν και Ελληνοκύπριοι, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι η νίκη του δεν αφορά μόνο τους Τουρκοκυπρίους, αλλά όλο τον Κυπριακό λαό.

Κύπρος : Ξεκίνησε η εποχή Ακιντζί στα Κατεχόμενα. Ο Κεντροαριστερός πολιτικός που φέρνει αισιοδοξία στις συνομιλίες

Ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε και πρόσθεσε ότι αναμένει να συναντηθούν το συντομότερο. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία και είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης συγχάρηκε τον κ. Ακιντζί για την εκλογή του. Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αισιοδοξεί σε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με στόχο τη λύση του Κυπριακού, πάντοτε με την ενεργό εμπλοκή της Άγκυρας.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, πρόσθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε στην πράξη τις πραγματικές προθέσεις του Μουσταφά Ακιντζί.

Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων τόνισε ότι η ομοσπονδιακή Κύπρος θα πρέπει να αποτελείται από «δύο ίσα ιδρυτικά κράτη ». Επίσης , δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους στο πλαίσιο ενός πακέτου, που θα περιλαμβάνει την νομιμοποίηση της λειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου Ερτζιάν.

Έκανε σαφές ότι δεν θα συγκρουστεί με την Τουρκία και δήλωσε ότι ζητά από αυτή να επιτευχθεί ομοσπονδιακή λύση με αμοιβαίο σεβασμό. Σημειώνεται ότι την περασμένη βδομάδα ο κ. Ακιντζί επεσήμανε ότι με τη λύση του Κυπριακού, η Ομόσπονδη Κύπρος, η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ισραήλ και άλλες γειτονικές χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα σχέση, η οποία θα φέρει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο νέος ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και πρόεδρος της παράνομης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» κατάγεται από την Λεμεσό, όπως και ο πρόεδρος Αναστασιάδης . Την δεκαετία του 1980 διετέλεσε δήμαρχος στο κατεχόμενο τμήμα Λευκωσίας και συνεργάστηκε με τον Ελληνοκύπριο συνάδελφο του, Λέλο Δημητριάδη, στο σχέδιο του κοινού αποχετευτικού συστήματος της διχοτομημένης πόλης. Υπήρξε πρόεδρος του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, το οποίο συνεχίζει την δράση του ,με άλλον ηγέτη ως Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας.

Ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι συγχάρηκε τον Ακιντζί και ότι είναι έτοιμος, εάν και ο κ. Ακιντζί το ζητήσει, να τον συμβουλεύσει και για τις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι των συνομιλιών και για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μέχρι τώρα. Ο Έρογλου υποστήριξε ότι κατά την πενταετή του θητεία οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό «ήρθαν στο σημείο της συνδιαλλαγής και αυτό είναι σημαντικό».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος
SHARE: