Λαβρόφ: ΗΠΑ και Ν. Κορέα προκάλεσαν την πυρηνική δοκιμή της Πιονγιανγκ

Russian Foreign Minister Sergey Lavrov gestures during his talks with Special UN envoy for Syria Staffan de Mistura in Moscow, Russia, Friday, Nov. 24, 2017. (AP Photo/Ivan Sekretarev)
Russian Foreign Minister Sergey Lavrov gestures during his talks with Special UN envoy for Syria Staffan de Mistura in Moscow, Russia, Friday, Nov. 24, 2017. (AP Photo/Ivan Sekretarev) AP

Ευθύνες στην στάση που τηρούν οι ΗΠΑ επιρρίπτει ο ρώσος ΥΠΕΞ

Στα στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ και Νοτίου Κορέας επέρριψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ την ευθύνη για τις πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με τον κύριο Λαβρόφ, οι ασκήσεις που πραγματοποίησαν οι δύο χώρες  είχαν σκοπό να προκαλέσουν τη Βόρεια Κορέα ώστε να προχωρήσει και σε άλλες δοκιμές πυραύλων, τις οποίες, όπως τόνισε, η Μόσχα καταδικάζει.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ακόμη πως η αβεβαιότητα που δημιουργεί η αμερικανική κυβέρνηση επιβαρύνει την αναζήτηση μιας λύσης στη Βόρεια Κορέα, η οποία θα ήταν έτοιμη να συζητήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το θέμα είναι "πώς θα πεισθεί η Βόρεια Κορέα ότι μια συμφωνία δεν θα απορριφθεί σε ένα ή δύο χρόνια από την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση", δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, στο περιθώριο μιας συνάντησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

"Γνωρίζουμε πως η Βόρεια Κορέα θέλει πάνω απ΄όλα να συζητήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες εγγυήσεις για την ασφάλειά της. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε, να συμμετάσχουμε σε αυτές τις συνομιλίες», είπε. «Είμαστε πεπεισμένοι πως είναι απαραίτητο να τεθεί τέρμα στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, της απερισκεψίας και των προκλήσεων".

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίθετη με την κοινή λογική.

«Η ανακοίνωση αυτή είναι αντίθετη με την κοινή λογική», είπε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στην αυστριακή πρωτεύουσα, υπαινίχθηκε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι θα καταλήξουν στη «συμφωνία του αιώνα» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

«Ο Τίλερσον υπαινίχθηκε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι θα συνάψουν τη ‘συμφωνία του αιώνα’ που θα επιλύσει την ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση σε ένα δευτερόλεπτο. Θα θέλαμε να καταλάβουμε πώς θα έμοιαζε κάτι τέτοιο», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Πηγή:ΑΜΠΕ Φωτογραφία:AP Photo/Ivan Sekretarev

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μέση Ανατολή
SHARE:

24Media Network