Νέος Πάπας ο Ρόμπερτ Πρέβοστ – LIVE ΕΙΚΟΝΑ από το Βατικανό

Διαβάζεται σε 9'
Νέος Πάπας ο Ρόμπερτ Πρέβοστ – LIVE ΕΙΚΟΝΑ από το Βατικανό
Στο μπαλκόνι ο νέος ο νέος πάπας, Λέων ΙΔʼ Associated Press

Η εκλογή νέου Πάπα ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το ανώτατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ανέλαβε ο Αμερικανός Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ. Πανηγυρισμοί έξω από την Καπέλα Σιστίνα.

Λίγη ώρα μετά τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) και μετά από 4 αποτυχημένες ψηφοφορίες στο κονκλάβιο, ο καπνός που βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα είναι λευκός, σηματοδοτώντας την επιτυχή εκλογή νέου Πάπα.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από την εκκλησία, στο θέαμα του λευκού καπνού, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές ενώ ο ήχος από τις καμπάνες που χτυπούσαν χαρμόσυνα κατέκλυσε την ατμόσφαιρα.

Μετά από αρκετά λεπτά αγωνίας, λίγο μετά τις 20:00 (ώρα Ελλάδας) ο Γάλλος καρδινάλιος πρωτοδιάκονος Dominique Mamberti, ανακοίνωσε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι στο αξίωμα του νέου Πάπα εκλέχθηκε ο 69χρονος Αμερικανός Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ (Robert Prevost).

Το παπικό όνομα που έλαβε είναι Λέων ΙΔʼ (Leo XIV).

Ο πάπας Λέων ΙΔ’ είναι ο πρώτος Αμερικανός στην ιστορία που ανέρχεται στον θρόνο του Αγίου Πέτρου, σε μία στιγμή που ενδέχεται να σηματοδοτήσει αλλαγές στην παγκόσμια φυσιογνωμία της Εκκλησίας.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ταυτότητας του νέου ποντίφικα, ο Πάπας Λέων ΙΔ’ απηύθυνε μήνυμα προς τους πιστούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ευχαριστώντας τους καρδινάλιους που τον εξέλεξαν, αποτίωντας φόρο τιμής στον Πάπα Φραγκίσκο και καλώντας του πολίτες “να προχωρήσουν μπροστά, χωρίς φόβο, ενωμένοι χέρι χέρι με τον Θεό και ο ένας με τον άλλον”.

“Το μήνυμα της ειρήνης να μπει στις καρδιές σας, να φτάσει στις οικογένειές σας και σε όλους τους ανθρώπους, όπου και αν βρίσκονται”, είπε.

Στη μυστική ψηφοφορία του κονκλαβίου συμμετείχαν 133 καρδινάλιοι από 70 χώρες, έναντι 115 από 48 έθνη στο τελευταίο κονκλάβιο το 2013 – αύξηση που αντανακλά τις προσπάθειες του αείμνηστου Πάπα Φραγκίσκου να επεκτείνει την εμβέλεια της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του.

Σημειώνεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος εκλέχθηκε κατά τη διάρκεια της 5ης ψηφοφορίας του κονκλαβίου του 2013, που πραγματοποιήθηκε μετά την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ (Benedict XVI) και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ εκλέχθηκε κατά τη 4η ψηφοφορία του κονκλαβίου του 2005, μετά τον θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ (John Paul II).

Ποιος είναι ο νέος πάπας

Ο πάπας Λέων ΙΔʼ, κατά κόσμον Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, είναι ο 267ος ποντίφικας και ο πρώτος Αμερικανός στην ιστορία που εκλέγεται στον θρόνο του Αγίου Πέτρου. Γεννημένος στο Σικάγο το 1955, σε ηλικία 69 ετών καλείται να ηγηθεί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε μια περίοδο έντονων μετασχηματισμών – τόσο εντός του Βατικανού όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρότι είχε εκφραστεί σκεπτικισμός για το ενδεχόμενο εκλογής Αμερικανού, ο Πρέβοστ ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Θεωρείται εκκλησιαστικός ηγέτης με παγκόσμια εμπειρία και «υπερεθνικό» προφίλ. Έζησε πάνω από 20 χρόνια στο Περού, όπου εργάστηκε ως ιεραπόστολος, εφημέριος και τελικά επίσκοπος, ενώ απέκτησε και υπηκοότητα της χώρας.

Μοναχός Αυγουστινιανός, με διδάκτορα Κανονικού Δικαίου από το Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά του Ακινάτη στη Ρώμη, διακρίθηκε για την απλότητα, τη διοικητική ικανότητα και την αφοσίωση στον διάλογο με τους πιστούς. «Ο επίσκοπος δεν είναι μικρός πρίγκιπας μέσα στο βασίλειό του», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πέρυσι στη Vatican News.

Ο νέος πάπας Λέων ΙΔ' AP

Μέχρι τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου, κατείχε ένα από τα σημαντικότερα αξιώματα του Βατικανού: ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τον ορισμό και την εποπτεία επισκόπων παγκοσμίως.

Αν και συχνά χαρακτηρίζεται συγκρατημένος και διακριτικός, αναμένεται να συνεχίσει τη συμμετοχική προσέγγιση του προκατόχου του, με την ενίσχυση της παρουσίας των λαϊκών πιστών στη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν θα επιδείξει την ίδια ανοχή απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, καθώς σε ομιλία του το 2012 είχε εκφράσει ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ και η δυτική κουλτούρα «καλλιεργούν συμπάθεια για πρακτικές αντίθετες προς το Ευαγγέλιο», κάνοντας αναφορά στον «ομοφυλοφιλικό τρόπο ζωής» και τις «εναλλακτικές οικογένειες».

Ο Πρέβοστ έχει δεχθεί επικρίσεις για τον χειρισμό περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς.

Μιλά ισπανικά και ιταλικά, έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο ως ηγέτης των Αυγουστινιανών και, παρότι προέρχεται από τις ΗΠΑ, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός Αμερικής.

Το μήνυμα του νέου Πάπα

Στο πρώτο μήνυμά του σε περίπου 150.000 πιστούς που βρίσκονταν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Λέων ΙΔʼ μίλησε στα ιταλικά και στα ισπανικά, αλλά όχι αγγλικά.

Αρχικά, ευχαρίστησε τους 132 καρδινάλιους για την εμπιστοσύνη τους, λέγοντας: «Μπορούμε όλοι να περπατήσουμε μαζί προς την πατρίδα που μας έχει ετοιμάσει ο Θεός».

Ο νέος πάπας απηύθυνε ειδικό χαιρετισμό στην Εκκλησία της Ρώμης, λέγοντας: «Μαζί πρέπει να αναζητήσουμε πώς να γίνουμε μια Εκκλησία που χτίζει γέφυρες, προωθεί τον διάλογο και είναι ανοιχτή για όλους».

Τόνισε, δε, στα ιταλικά την ανάγκη για ειρήνη, σε έναν κόσμο που φαίνεται να βρίσκεται στο μεταίχμιο της ιστορίας. «Εύχομαι αυτό το μήνυμα ειρήνης να μπει στις καρδιές σας, να φτάσει στις οικογένειές σας και σε όλους τους ανθρώπους, όπου κι αν βρίσκονται».

Έπειτα, μιλώντας στα ισπανικά, αναφέρθηκε στο Περού, όπου υπηρέτησε επί δύο δεκαετίες, χαρακτηρίζοντάς το «χώρο πίστης και πίστης που μου έδωσε πολλά. Θα ήθελα ιδιαίτερα να χαιρετίσω τους συμπατριώτες μου από το Περού. Ήταν μεγάλη μου χαρά να εργαστώ εκεί».

Δείτε ολόκληρο το μήνυμά του εδώ:

Όταν βγήκε λευκός καπνός αλλά δεν “είχαμε Πάπα”

Σύμφωνα με δημοσίευμα των The New York Times, κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου του 1958, εμφανίστηκε λευκός καπνός δύο φορές κατά τη δεύτερη ημέρα των ψηφοφοριών, προκαλώντας σύγχυση, καθώς στην πραγματικότητα δεν είχε εκλεγεί ακόμα πάπας.

Ένας δημοσιογράφος των Times περιέγραψε τον πανικό έξω από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου: «Δεκάδες δημοσιογράφοι στην πλατεία έτρεξαν βιαστικά προς το πλησιέστερο τηλέφωνο». Τελικά, όμως, επρόκειτο για λάθος συναγερμό. Η σύγχυση εκείνου του κονκλαβίου, το οποίο εκλέξε τον Πάπα Ιωάννη ΚΓ’, πυροδότησε θεωρίες συνωμοσίας που υποστήριζαν ότι ένας άλλος καρδινάλιος ήταν στην πραγματικότητα ο νικητής.

“Habemus Papam”

Η φράση «Habemus Papam» (στα λατινικά: «Έχουμε Πάπα») είναι η επίσημη ανακοίνωση της εκλογής του νέου Πάπα από το Κονκλάβιο των Καρδιναλίων.  Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές και συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας.

Όταν ένας καρδινάλιος λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ο καθηγητής του Κονκλαβίου ρωτά επίσημα τον εκλεγέντα αν αποδέχεται την εκλογή του και ποιο όνομα επιθυμεί να υιοθετήσει. Με την αποδοχή του, το μήνυμα ανακοινώνεται στον κόσμο. Ο πρώτος καρδινάλιος διάκονος εμφανίζεται στη μεσαία βεράντα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και ανακοινώνει με τον τύπο «Habemus Papam» (“Έχουμε Πάπα”).

Αυτή η στιγμή σηματοδοτεί την επίσημη αποδοχή του νέου Πάπα από τον κόσμο και την έναρξη της θητείας του ως πνευματικού ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια, ο νέος Πάπας εμφανίζεται στην ίδια βεράντα φορώντας τα παπικά άμφια και δίνει την πρώτη του ευλογία στον κόσμο.

Η φράση «Habemus Papam» χρησιμοποιείται από το 1417, μετά την εκλογή του Πάπα Μαρτίνου Ε’ και την αποκατάσταση της ενότητας στον Καθολικισμό, μετά το Μεγάλο Σχίσμα.

Η διαδικασία μετά την εκλογή Πάπα

Μετά την εκλογή του νέου Πάπα, ακολουθεί μια σειρά τελετουργικών και διαδικασιών που διασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση της εξουσίας και την έναρξη της νέας παπικής θητείας. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει αρκετά στάδια που συνδέονται με την παράδοση και την ιστορία της Εκκλησίας.

  1. Ανακοίνωση της εκλογής: Όταν ολοκληρωθεί η εκλογή του νέου Πάπα, ο πρώτος καρδινάλιος διάκονος εμφανίζεται από τη μεσαία βεράντα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και ανακοινώνει τη φράση «Habemus Papam». Η αναγγελία αυτή είναι η επίσημη ανακοίνωση του νέου Πάπα στον κόσμο και ανοίγει την τελετουργία της έναρξης της νέας παπικής ηγεσίας. Η φράση αυτή συνοδεύεται από την πρώτη εμφάνιση του νέου Πάπα μπροστά στους πιστούς, οι οποίοι τον υποδέχονται με θερμό ενθουσιασμό.
  2. Ορκωμοσία και ενδυμασία: Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο νέος Πάπας προχωρά σε μια ορκωμοσία, κατά την οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας. Η ορκωμοσία του Πάπα είναι ιδιαίτερα συμβολική, καθώς αναγνωρίζει την αποστολή του και την ευθύνη του ως καθοδηγητής της Εκκλησίας. Στην ενδυμασία του, ο νέος Πάπας φορά το λευκό ράσο και το μιτραίο, τα παραδοσιακά παπικά άμφια που τον διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους ιερωμένους και συμβολίζουν την εξουσία και την πνευματική καθοδήγηση που ασκεί.
  3. Πρώτη λειτουργία και ευλογία: Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος Πάπας τελεί την πρώτη του λειτουργία και δίνει την πρώτη του ευλογία Urbi et Orbi (“προς την πόλη και τον κόσμο”). Αυτή η ευλογία απευθύνεται στους πιστούς της Ρώμης και όλου του κόσμου και είναι μια κορυφαία στιγμή της εκλογής, καθώς ενσωματώνει το πνεύμα της καθολικότητας της Εκκλησίας και τη θεία αποστολή του Πάπα να υπηρετεί όλους τους ανθρώπους. Η ευλογία αυτή δίνει το σύνθημα για την έναρξη της θητείας του νέου Πάπα.

Σημειώνεται ότι παρά τις παραδοσιακές τελετουργίες, ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε πιο απλές και λιτές τελετές, αποφεύγοντας τη μεγαλοπρέπεια των παλαιότερων τελετών και επιλέγοντας ένα απλό λευκό χιτώνα για την πρώτη του εμφάνιση, κάτι που εκφράζει την ταπεινότητα και την προσήλωσή του στο μήνυμα της απλότητας και της υπηρεσίας. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης αμφισβήτησε τις παραδοσιακές εικόνες του Πάπα και άνοιξε τον δρόμο για ένα νέο είδος καθολικής ηγεσίας, που εστιάζει περισσότερο στην υπηρεσία και τη σύνδεση με το λαό παρά στην εξωτερική επισημότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα