Λευκορωσία: Δεύτερος διαδηλωτής νεκρός – Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους

Λευκορωσία: Δεύτερος διαδηλωτής νεκρός – Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους
Διαδηλώσεις και καταστολή στη Λευκορωσία AP

Για τέταρτη μέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Λευκορωσία. Ένας 25χρονος πέθανε μετά τη σύλληψή του. Άγρια καταστολή από τις αστυνομικές αρχές.

Οι αρχές της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν την Τετάρτη (12/08) τον θάνατο ενός νέου ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στο αξίωμα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο που ανακοινώνεται αφότου εκδηλώθηκε το κίνημα αμφισβήτησης, το οποίο αντιμετωπίζεται με βίαιη καταστολή.

Η Επιτροπή Έρευνας ανακοίνωσε ότι ο 25χρονος πέθανε σε νοσοκομείο στην Γόμιλ (νότια), μετά τη σύλληψή του την Κυριακή (09/08) κατά τη διάρκεια «διαδήλωσης χωρίς άδεια» των αρχών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία θανάτου, η υγεία του «επιδεινώθηκε ξαφνικά» ενώ τελούσε υπό κράτηση.

Ερωτηθείσα σχετικά από το δίκτυο Radio Liberty, η μητέρα του νεαρού υποστήριξε ότι δεν συμμετείχε στη διαδήλωση, είχε πάει στο σπίτι της κοπέλας του.

Διαδηλώσεις και καταστολή στη Λευκορωσία AP

Στα επεισόδια είχε ήδη σκοτωθεί ως εδώ ένας διαδηλωτής στο Μινσκ, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στελέχη της άνοιξαν πυρ στο Μπρεστ (νοτιοδυτικά), τραυματίζοντας έναν διαδηλωτή.

Στο κέντρο της πρωτεύουσας, οι σταθμοί του μετρό παρέμειναν κλειστοί χθες βράδυ, η κυκλοφορία απαγορεύθηκε, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί σε σχεδόν άδειες μεγάλες οδικές αρτηρίες.

Κοντά στον σταθμό Ουρουτσέ, στο βορειοανατολικό τμήμα του Μινσκ, διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, αλλά διαλύθηκαν και πολλοί υπέστησαν ξυλοδαρμούς από αστυνομικούς, μετέδωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου.

Νωρίτερα χθες δεκάδες γυναίκες ντυμένες στα λευκά σχημάτισαν επίσης ανθρώπινες αλυσίδες σε άλλες τοποθεσίες της πρωτεύουσας για να καταγγείλουν την αστυνομική καταστολή εναντίον των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για την επανεκλογή στην προεδρία την 9η Αυγούστου του 65χρονου Αλεξάντερ Λουκασένκο, στην εξουσία 26 χρόνια.

Διαδηλώσεις και καταστολή στη Λευκορωσία AP

Τις προηγούμενες τρεις νύχτες διαδηλώσεων οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν περίπου 6.000 ανθρώπους σε όλη τη χώρα, είναι όμως ακόμη άγνωστο πόσοι παραμένουν υπό κράτηση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio Liberty, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, η μοναδική Λευκορωσίδα που έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ (σ.σ. Λογοτεχνίας, το 2015), κατηγόρησε τον πρόεδρο Λουκασένκο ότι οδηγεί τη χώρα «στην άβυσσο» και τον προέτρεψε να εγκαταλείψει την εξουσία.

Από το βράδυ της Κυριακής, η αστυνομία κάνει χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και σφαιρών με περίβλημα από καουτσούκ και τουλάχιστον 250 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει πολλά προβλήματα.

Βίντεο που καταγράφουν ξυλοδαρμούς διαδηλωτών έχουν μεταδοθεί από μέσα ενημέρωσης κι έχουν μεταφορτωθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

A elderly man gestures as he taks with riot police officers in the capital of Minsk, Belarus, Tuesday, Aug. 11, 2020. Heavy police cordons blocking Minsk's central squares and avenues didn't discourage demonstrators who again took to the streets chanting "Shame!" and "Long live Belarus!" as police moved quickly Tuesday to separate and disperse scattered groups of protesters in the capital, but new pockets of resistance kept mushrooming across downtown Minsk.(AP Photo/Sergei Grits) AP

Ο πρόεδρος Λουκασένκο χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές «άνεργους με ποινικό μητρώο».

Ο ισχυρός άνδρας της Λευκορωσίας βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο πολύ έντονων επικρίσεων από πολλά γειτονικά κράτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, που καταγγέλλουν την καταστολή και απειλούν με μέτρα και νέες οικονομικές κυρώσεις. Η κυριότερη αντίπαλος του Λουκασένκο, η 37χρονη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που υποστήριξε ότι αυτή ήταν η νικήτρια των εκλογών της Κυριακής στην άλλοτε σοβιετική δημοκρατία, διέφυγε στη Λιθουανία, καθώς σύμφωνα με υποστηρικτές της δέχθηκε απειλές από τις αρχές. Ο σύζυγός της, όπως κι άλλος ένας επίδοξος αντίπαλος του προέδρου, οδηγήθηκαν στις φυλακές κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο Βαλέρι Τσεπκάλα, άλλος ένας δυνητικός υποψήφιος που διέφυγε στη Ρωσία όταν ειδοποιήθηκε πως επρόκειτο να συλληφθεί, παρότρυνε την ΕΕ να αναγνωρίσει την Τιχανόφσκαγια ως τη νόμιμη πρόεδρο της Λευκορωσίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα