Λούλα: Θέαμα για τα ΜΜΕ η έρευνα σε βάρος μου

Λούλα: Θέαμα για τα ΜΜΕ η έρευνα σε βάρος μου

"Αν ήθελαν να με ανακρίνουν, θα αρκούσε να το ζητήσουν", επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, μετά την προσαγωγή του για το σκάνδαλο Petrobras

"Θέαμα για τα ΜΜΕ" χαρακτήρισε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα την έρευνα που διεξάγεται σε βάρος του για διαφθορά και τόνισε ότι "δεν έχει τίποτα να φοβηθεί", λίγη ώρα αφότου αποχώρησε από την έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, όπου ανακρίθηκε επί περίπου τρεις ώρες.

Ο Λούλα προσήχθη για ανάκριση τα ξημερώματα της Παρασκευής, στο πλαίσιο των ερευνών που σχετίζονται με το σκάνδαλο της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην έδρα του Κόμματος των Εργατών, ο Λούλα είπε ότι δεν χρειαζόταν να στείλουν την αστυνομία στο σπίτι της οικογένειάς του και ότι σήμερα αισθάνθηκε σαν κρατούμενος. "Αν ο δικαστής ήθελε να με ανακρίνει, θα αρκούσε να το ζητήσει", τόνισε υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν έχει καταθέσει οικειοθελώς για την υπόθεση αυτή. Είπε μάλιστα ότι έχει ήδη απαντήσει στα ερωτήματα που του τέθηκαν σήμερα και εξέφρασε το παράπονο ότι του αξίζει λίγος περισσότερος σεβασμός.

Η σημερινή ημέρα, συνέχισε, είναι "μια μέρα κατακραυγής και ασέβειας απέναντι στη δημοκρατία". "Αν ήθελαν να με ακούσουν, αρκούσε απλώς να με καλέσουν και θα πήγαινα. Δεν χρωστάω τίποτα (σε κανέναν) και δεν φοβάμαι" τη δικαιοσύνη, είπε απο το Ινστιτούτο Λούλα, στο Σάο Πάουλο.

"Μου άναψαν μια φωτιά, η μάχη συνεχίζεται", τόνισε, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειές που έκανε για να βοηθήσει τους φτωχούς έφεραν σε δύσκολη θέση τις ελίτ της Βραζιλίας.

Υπερασπιζόμενος εξάλλου την πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ --η οποία δεν είναι κατηγορούμενη για την υπόθεση-- είπε ότι δεν της έχει επιτραπεί να κυβερνήσει αφότου κέρδισε για δεύτερη φορά τις προεδρικές εκλογές. Όσον αφορά το δικό του πολιτικό μέλλον επανέλαβε ότι δεν ξέρει ακόμη αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2018.

"Λούλα, η Βενεζουέλα σ' αγκαλιάζει"

Στο πλευρό του Λούλα τάχθηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας έχει πέσει θύμα μιας "άθλιας επίθεσης".

"Λούλα, ο δρόμος ήταν μακρύς και δεν κατάφεραν να σε ξεφορτωθούν, από αυτήν την άθλια επίθεση θα βγεις πιο δυνατός, η Βενεζουέλα σ' αγκαλιάζει", έγραψε στο Twitter.

Ο Λούλα ανακρίθηκε από την ομοσπονδιακή αστυνομία, αφού νωρίτερα είχε ερευνηθεί και το σπίτι του, για μια υπόθεση διαφθοράς και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που σχετίζεται με το σκάνδαλο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras.

Την αλληλεγγύη του στον Λούλα εξέφρασε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), Έκτορ Ροντρίγκες. "Η δεξιά δεν έχει κανένα όριο, δεν πιστεύει στη δημοκρατία. Σήμερα συνέλαβαν τον σύντροφο Λούλα και χωρίς καμία απόδειξη τον κατηγορούν για διαφθορά. Τον συνέλαβαν επειδή ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία και τον στηρίζει το 70% του λαού", ανέφερε ο Ροντρίγκες σε ένα μήνυμά του στο Twitter.

Ο Λούλα, που ήταν πρόεδρος από το 2003 μέχρι το 2010, δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Βραζιλίας, δηλώνοντας μόνο ότι θα το κάνει "εάν χρειαστεί". Η δημοτικότητά του την εποχή που ήταν πρόεδρος είχε φτάσει στο ποσοστό-ρεκόρ του 80%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βραζιλία: 'Πολλές εκδουλεύσεις' Λούλα στο σκάνδαλο Petrobras

SHARE:

24Media Network