Μάλτα: Αρνείται τον ελλιμενισμό σε πλοιάριο με μετανάστες

Μάλτα: Αρνείται τον ελλιμενισμό σε πλοιάριο με μετανάστες
Βάρκα με μετανάστες στη Μεσόγειο AP

Συμφωνία με την ΕΕ για την μετεγκατάσταση των μεταναστών που διασώζει, περιμένει η Μάλτα. Κλειστά τα λιμάνια της λόγω κορονοϊού.

H Mάλτα σχεδιάζει να κρατήσει 57 διασωθέντες μετανάστες πάνω σε ένα ιδιωτικό σκάφος που είναι αγκυροβολημένο λίγο έξω από τα χωρικά της ύδατα μέχρι η ΕΕ να βρει έναν τρόπο για την μετεγκατάστασή τους, δήλωσε την Παρασκευή (01/05) ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα.

Οι μετανάστες που επέβαιναν σε μια λέμβο διασώθηκαν από ένα εμπορικό αλιευτικό σκάφος, το οποίο είχε ναυλωθεί από την κυβέρνηση της Μάλτας για να εντοπίζει τυχόν αιτούντες άσυλο. Το περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές της εβδομάδας εντός της ζώνης έρευνας και διάσωσης της Μάλτας.

Στη συνέχεια οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε σωστική λέμβο που συνήθως χρησιμοποιείται για τουριστικές κρουαζιέρες και η ΕΕ συμφώνησε να αναλάβει το κόστος της επιχείρησης μέχρι να ληφθεί απόφαση για το που θα μεταφερθούν οι άνδρες αυτοί, είπε ο πρωθυπουργός.

“Αυτό δεν είναι πρόβλημα της Μάλτας παρότι κάνουμε περισσότερα από το αναμενόμενο. Άλλα κράτη μέλη θα πρέπει να επωμιστούν και αυτά το βάρος. Η Μάλτα και η Ιταλία δεν μπορεί να αφεθούν μόνες τους”, είπε σε συνέντευξη Τύπου.

“Κλείσαμε τα λιμάνια μας και το αεροδρόμιο σε επιβάτες κρουαζιέρας και τουρίστες και δεν είναι λογικό να αφήσουμε να εισέλθουν μετανάστες”, είπε αναφερόμενους στους περιορισμούς που επέβαλε η χώρα λόγω του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ”εκατοντάδες χιλιάδες” άνθρωποι βρίσκονται στη Λιβύη περιμένοντας να περάσουν στην Ιταλία ή την Μάλτα διαπλέοντας την Μεσόγειο.

“Θα είμαστε αμετακίνητοι στη δέσμευσή μας να μην ανοίξουμε τα λιμάνια μας”, πρόσθεσε και δήλωσε ότι “δεν είναι ικανοποιημένος” από την αντίδραση της ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του περιστατικού.

Στις αρχές του χρόνου σημειώθηκε αύξηση στις αφίξεις μεταναστών στην Μάλτα και περίπου 1.500 είχαν φθάσει στη χώρα ως τις αρχές Μαρτίου σε σχέση με 3.400 σε όλη τη διάρκεια του 2019.

Η κυβέρνηση λέει ότι τα κέντρα υποδοχής της είναι πλήρη και έχει εκφράσει παράπονα ότι οι σύμμαχοί της στην ΕΕ δεν τηρούν πάντα τις δεσμεύσεις τους για υποδοχή των μεταναστών.

Όταν εμφανίστηκε στη χώρα ο κορονοϊός, τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ναύλωσε ιδιωτικά σκάφη για να αναζητούν και να εντοπίζουν επίδοξους μετανάστες προτού φθάσουν στο νησί.

Η μκο Alarm Phone υποστηρίζει ότι σε μια περίπτωση ένα πλοιάριο με μετανάστες αφέθηκε μέσα στη θάλασσα να πλέει επί μέρες ακυβέρνητο μέχρι που το προσέγγισε ένα αλιευτικό και ότι 12 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό είτε πνίγηκαν ή πέθαναν από ασιτία περιμένοντας βοήθεια.

Μαλτέζοι εισαγγελείς ερευνούν την υπόθεση.

Περίπου 50 επιζήσαντες μεταφέρθηκαν από το σκάφος στη στεριά και απελάθηκαν στη Λιβύη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα