Μαρόκο: Απορρίπτεται η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ

Μαρόκο: Απορρίπτεται η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Μαρόκου Σαάντ Ντιν Ελ Οτμάνι AP

Ο πρωθυπουργός του Μαρόκου αποκλείει την οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του.

Ο πρωθυπουργός του Μαρόκου Σαάντ Ντιν Ελ Οτμάνι απέρριψε την Κυριακή (23/8) κάθε ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ.

«Αρνούμαστε οποιαδήποτε εξομάλυνση (των σχέσεων) με τη σιωνιστική οντότητα, διότι αυτό θα την ενεθάρρυνε να πάει ακόμα παραπέρα στην παραβίαση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο Οτμάνι απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του, του ισλαμιστικού PJD.

Ο πρωθυπουργός του Μαρόκου έκανε το σχόλιο αυτό καθώς αναμένεται να αρχίσει περιοδεία στην περιοχή ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος και γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μόλις μερικές ημέρες αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ συνήψαν συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επίσημη θέση του Μαρόκου είναι ότι τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών, με την ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Μαρόκο και Ισραήλ είχαν αρχίσει να αποκαθιστούν σχέσεις σε χαμηλό, τεχνικό επίπεδο το 1993, μετά την υπογραφή μιας ισραηλινοπαλαιστινιακής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Όμως η Ραμπάτ διέκοψε τις σχέσεις με το εβραϊκό κράτος το 2000, όταν ξέσπασε εξέγερση των Παλαιστινίων, η λεγόμενη δεύτερη Ιντιφάντα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα