Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες αστυνομικών από την ημέρα εισβολής στο Καπιτώλιο

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες αστυνομικών από την ημέρα εισβολής στο Καπιτώλιο
Ο αστυνομικός Καπιτωλίου, Aquilino Gonell, σκουπίζει τα δάκρυά του κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου. AP/Jim Bourg

Στην ακρόαση για τα γεγονότα της εισβολής των ταραχοποιών στο Καπιτώλιο, κατέθεσαν οι αστυνομικοί, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους εισβολείς.

Την πρώτη μέρα της ακροάσεως, Τρίτη 27/7, τέσσερις αστυνομικοί κλήθηκαν να περιγράψουν τι ακριβώς έζησαν την ημέρα της επίθεσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, από εισβολείς, οι οποίοι πήγαν για να διακόψουν τη διαδικασία πιστοποίησης του Κογκρέσου, για την εκλογική νίκη του προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Τουλάχιστον 535 άτομα συνελήφθησαν εκείνη τη μέρα, μετά την επίθεση, στην οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός. Η επίθεση οδήγησε στην απαλλαγή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορήθηκε από νομοθέτες για υποκίνηση ταραχής, μια κατηγορία την οποία επανειλημμένα αρνείται.

Ο Ακουιλίνο Γκονέλ, αστυνομικός που βρισκόταν σε υπηρεσία την ημέρα της εισβολής των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, με δάκρυα ανέφερε στην Επιτροπή πως σκέφτηκε “κάπως έτσι θα πεθάνω”, τη στιγμή του περιστατικού που προκάλεσαν οι ταραχοποιοί.

Ο Χάρι Νταν, ένας άλλος αξιωματικός, δήλωσε πως δέχθηκε ρατσιστική επίθεση από τους διαδηλωτές του Τραμπ, εξαιτίας της φυλετικής του καταγωγής.

Η έρευνα της υπόθεσης του Καπιτωλίου, από την Επιτροπή House Select διεξάγεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από Δημοκρατικούς, καθώς η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Παραδόξως, δύο εξ αυτών, η Λιζ Τσίνεϊ και ο Άνταμ Κίζινγκερ δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής, Bennie Thompson, παραχωρεί δήλωση στα Μέσα, την ημέρα της ακροάσεως (27/7). AP/Jose Luis Magana


Στην ακρόαση που ξεκίνησε την Τρίτη (27/7), η κ. Τσίνεϊ δήλωσε: “Εάν οι υπεύθυνοι δεν λογοδοτήσουν ως υπεύθυνοι, αυτό θα παραμείνει “καρκίνος” για τη συνταγματική μας δημοκρατία”.

Η Επιτροπή αποτελείται από εννέα μέλη και αναμένεται να διερευνήσει τις συνθήκες που ώθησαν στην εξέγερση καθώς και τα αίτια που τα σώματα επιβολής νόμου, δεν ήταν προετοιμασμένα.

AP/Oliver Contreras

Ο αστυνομικός Γκονέλ, περιέγραψε τη σκηνή ως “μεσαιωνικό πεδίο μάχης”. Δακρυσμένος είπε στην επιτροπή πως εκείνη τη μέρα επέστρεψε στο σπίτι του και έσπρωξε τη σύζυγό του μακριά του, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας χημικού που είχε διαποτίσει τη στολή του.

AP/Jim Bourg


Ο βετεράνος του Ιρακινού πολέμου, συνέχισε, επικρίνοντας τους Ρεπουμπλικάνους ότι προσπαθούν να “θάψουν την αλήθεια” από εκείνη την μέρα, όπως αναφέρει το BBC. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τραμπ για το ότι το πλήθος “ήταν πολύ αγαπητό” σχολίασε με ειρωνικό ύφος “εξακολουθώ να αναρρώνω από αυτές τις αγκαλιές και τα φιλιά”.

Ο αξιωματικός, Χάρι Νταν, κατά τη διάρκεια της επίθεσης είπε σε πολλούς διαδηλωτές, οι οποίοι ισχυρίζονταν πως το αποτέλεσμα είχε νοθευτεί, πως και ο ίδιος είχε ψηφίσει τον Μπάιντεν. Αυτή η δήλωση προκάλεσε το ξέσπασμα ρατσιστικής επίθεσης.

AP/Jim Bourg


Ο αξιωματικός Νταν, είπε ότι δεν επεξεργάστηκε πλήρως τις ρατσιστικές προσβολές που έλαβε από τους διαδηλωτές, παρά μόνο μέρες αργότερα. “Προσπαθούσα απλώς να επιβιώσω εκείνη την ημέρα και να πάω σπίτι. Όταν ήμουν σε θέση να το επεξεργαστώ, ήταν τόσο απογοητευτικό και λυπάμαι που ζούμε σε μια χώρα σαν αυτήν, όπου επιτίθενται λόγω του χρώματος του δέρματός μας”, είπε.

Ο αξιωματικός Μάικλ Φανόνε, υπενθύμισε στην Επιτροπή ότι τον έσυραν στο πλήθος, τον ξυλοκόπησαν και τον χτύπαγαν επανειλημμένα με τέιζερ. Φοβούμενος για τη ζωή του, τους παρακάλεσε να τον αφήσουν, λέγοντας πως είναι πατέρας παιδιών.

Jim Bourg

Ο κ. Κίζινγκερ, ένας από τους μοναδικούς Ρεπουμπλικάνους που ψήφισαν υπέρ της κατηγορίας ότι ο Τραμπ τους ξεσήκωσε, φάνηκε να συγκρατεί τα δάκρυα του καθώς επέκρινε τους συναδέλφους του.

“Εξακολουθούμε να μην ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη. Γιατί; Επειδή πολλοί στο κόμμα μου το έχουν αντιμετωπίσει ως άλλη μια κομματική διαμάχη. Είναι τοξικό και είναι κακό για τους αξιωματικούς και τις οικογένειές τους”, δήλωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα