Με απέλαση προειδοποιεί πρεσβευτές ο Ερντογάν λόγω "προκλητικών ενεργειών"

Με απέλαση προειδοποιεί πρεσβευτές ο Ερντογάν λόγω "προκλητικών ενεργειών"

Για πρεσβευτές που αναμιγνύονται σε "προκλητικές πράξεις" έκανε λόγο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατάμε στη χώρα μας" δήλωσε, την ώρα που 24 άτομα προφυλακίστηκαν για το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε μερικούς πρεσβευτές στην Τουρκία για ανάμιξη σε "προκλητικές πράξεις" και τους προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να τους απελάσει, ενώ διευρύνεται η έρευνα για διαφθορά στο πλαίσιο της οποίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες συνολικά σε 24 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι γιοι δύο υπουργών.

"Αυτές τις τελευταίες ημέρες, πολύ περιέργως, πρεσβευτές αναμιγνύνονται σε μερικές προκλητικές πράξεις. Τους απευθύνομαι από εδώ, κάντε τη δουλειά σας, αν βγείτε από την περιοχή των καθηκόντων σας, μπορεί να επεκταθείτε στην περιοχή της δικαιοδοσίας της κυβέρνησής μας. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατάμε στη χώρα μας", δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε οπαδούς του στη Σαμψούντα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία έχει αρνηθεί πως έχει οποιονδήποτε ρόλο στην εν λόγω έρευνα. Φιλοκυβερνητική εφημερίδα είχε κατηγορήσει τον αμερικανό πρεσβευτή ότι ενθαρρύνει μια κίνηση εναντίον της τράπεζας Χαλκ Μπανκασί, στον επικεφαλής της οποίας απαγγέλθηκαν το Σάββατο (21/12) κατηγορίες.

Η τουρκική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες και προφυλάκισε τους γιους δύο υπουργών προσκείμενων στον πρωθυπουργό Ερντογάν, στο πλαίσιο του χωρίς προηγούμενο σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση τέσσερις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Στο τέλος μιας μακράς νύχτας ακροάσεων στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, ο Μπαρίς Γκιουλέρ και ο Καάν Τσαγλαγιάν, οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, κλείστηκαν στη φυλακή, όπως ζήτησαν οι εισαγγελείς που είναι αρμόδιοι για την υπόθεση.

Εκτός απ' αυτά τα δύο πρόσωπα, άλλα 14 προφυλακίσθηκαν επίσης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος και διευθύνων συμβουλος της δημόσιας τράπεζας Χαλκ Μπανκασί Σουλεϊμάν Ασλάν, και ο αζερινής καταγωγής επιχειρηματίας Ρεζά Ζεράμπ.

Άπαντες είναι ύποπτοι για διαφθορά, απάτη και ξέπλυμα χρημάτων στο πλαίσιο μιας πρώτης έρευνας σχετικά με πωλήσεις χρυσού και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ιράν, που βρίσκεται υπό εμπάργκο.

Συνολικά 24 πρόσωπα είναι τώρα προφυλακισμένα και περιμένουν να δικαστούν με κατηγορίες για διαφθορά. Δικαστήριο διέταξε εξάλλου να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους άλλα 33 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάκ, ο Αμπντουλάχ Ογκιούζ Μπαϊρακτάρ, ο μεγιστάνας των δημοσίων έργων Αλί Αγάογλου, επικεφαλής του ομίλου με το ίδιο όνομα, και ο δήμαρχος της περιφέρειας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, ο Μουσταφά Ντεμίρ, μέλος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Αυτή η δεύτερη ομάδα προσωπικοτήτων είναι ύποπτη για διαφθορά στο πλαίσιο δύο χωριστών υποθέσεων με ακίνητα.

Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση, στην οποία έχει δημιουργηθεί αναταραχή απ' αυτή την πολιτικο-οικονομική θύελλα που έχει ξεσπάσει τέσσερις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, συνέχισε χθες, Παρασκευή, το κύμα διώξεων στην αστυνομία επιβάλοντας κυρώσεις σε 17 νέους υψηλόβαθμους αξιωματικούς.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τους περίπου 50 αξιωματικούς της αστυνομίας που έχει παύσει από την προηγούμενη Τρίτη, για "κατάχρηση εξουσίας", στην προκειμένη περίπτωση ότι δεν ενημέρωσαν την προϊστάμενη πολιτική αρχή για την έρευνα σε βάρος της.

Όπως είχε κάνει και κατά την αμφισβήτηση της κυβέρνησης που είχε συγκλονίσει τη χώρα τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνωμοσία και κατηγόρησε ένα "Κράτος μέσα στο Κράτος" ότι ευθύνεται γι' αυτό το "βρώμικο πόλεμο" που έχει στόχο να τον κηλιδώσει.

Το βράδυ της Παρασκευής (20/12), στο κλείσιμο των συζητήσεων στο κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2014, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς κατήγγειλε από την πλευρά του "μια εκστρατεία λυνταρίσματος εναντίον της κυβέρνησης".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: