Εξερράγη ηφαίστειο στη Χιλή, εκκενώθηκε περιοχή

Εξερράγη ηφαίστειο στη Χιλή, εκκενώθηκε περιοχή

Έκρηξη του ηφαιστείου της Χιλής Puyehue, ανάγκασε τις αρχές της χώρας να ζητήσουν από 3.500 κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή, μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Μέχρι την Αργεντινή η στάχτη (Vid)

Το ηφαίστειο, που ήταν ανενεργό εδώ και μισό αιώνα, εξερράγη, όπως ανακοίνωσε σήμερα, ξημερώματα Κυριακής, το Γαλλικό πρακτορείο.

Η έκρηξη του Σαββάτου δημιούργησε πυκνό καπνό σε έκταση 10 χιλιομέτρων  πάνω από τις Άνδεις και μέχρι την Αργεντινή.

Με τη βοήθεια των ανέμων το νέφος έφτασε στο Σαν Κάρλος ντε Μπαριλόκε στην Αργεντινή με αποτέλεσμα να κλείσει το αεροδρόμιο της περιοχής.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Πουγέγουε, στην ηφαιστειακή αλυσίδα Κορντόν Κάουγε 920 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο στην Παταγονία ανάγκασε τις αρχές της Χιλής να αποκλείσουν ένα μεγάλο κομμάτι των συνόρων με την γειτονική Αργεντινή.

Επίσης, οι χιλιανές αρχές απομάκρυναν 3.500 κατοίκους της περιοχής γύρω από το ηφαίστειο για προληπτικούς λόγους. Οι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως μέχρι τώρα δεν έχουν δει να βγαίνει λάβα από το ηφαίστειο, αλλά μόνο ηφαιστειακά πετρώματα, ενώ στην ατμόσφαιρα υπάρχει έντονη η μυρωδιά του θείου.

Παράλληλα σημειώνονται σεισμικές δονήσεις, δέκα μετρήθηκαν στους 4 βαθμούς και περίπου εκατό ήταν μικρότερης έντασης.

Το συγκεκριμένο ηφαίστειο παρέμενε ανενεργό από το 1960.

Στο Μπαριλόκε, 100 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο, το οποίο είχε καλυφθεί με ηφαιστειακή τέφρα το 2008 μετά την έκρηξη του Τσαϊτέν, οι αρχές ενημέρωσαν τους κατοίκους ότι πρέπει να φορούν μάσκες και να παραμείνουν στα σπίτια τους.

"Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού. Όλα έξω είναι άσπρα, είναι σαν να έχει χιονίσει", δήλωσε ένας από τους κατοίκους της πόλης.

Η Αργεντινή έστειλε στην περιοχή στρατιώτες για να μοιράσουν φίλτρα νερού και να βοηθήσουν στις μετακινήσεις.

Η ηφαιστειακή αλυσίδα της Χιλής με περίπου 2.000 ηφαίστεια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά την Ινδονησία. Περίπου 50 με 60 από τα ηφαίστεια αυτά έχουν ιστορικό εκρήξεων και άλλα 500 θεωρούνται ως εν δυνάμει ενεργά.

Η φωτογραφία είναι από την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου το Μάιο του 1960.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Volcano eruption Chile Puyehue-Cordón Caulle Chili

SHARE: