Η μεγάλη κωλοτούμπα του Ερντογάν με την Αγία Σοφία: Άλλα έλεγε πριν από 15 μήνες

Η μεγάλη κωλοτούμπα του Ερντογάν με την Αγία Σοφία: Άλλα έλεγε πριν από 15 μήνες
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Οταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήριζε παγίδα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μόλις 15 μήνες πριν από την απόφασή του να πραγματοποιήσει την αλλαγή.

Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία (ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, για απόφαση του Ερντογάν πρόκειται) εκτός από λαϊκίστικη είναι καιροσκοπική. Τόσο καιροσκοπική που μ’ αυτήν δεν συμφωνούσε καν ο ίδιος ο σουλτάνος.

Μη φανταστείτε ότι θα σας ταξιδέψουμε σε κάποιο μακρινό παρελθόν. Μόλις 15 μήνες πίσω θα σας γυρίσουμε για να συναντήσουμε τον Ερντογάν να αποκηρρύσει την πρόταση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Δημοσίως, σε ακροατήριο οπαδών του σε προεκλογική εκδήλωση για τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου του 2019.

Ελεγε, λοιπόν, τότε ο Ερντογάν: “Αυτοί που κάνουν την πρόταση, δεν ξέρουν πως είναι κόσμος ούτε σε ποιους πρέπει να μιλήσουν. Ως πολιτικός ηγέτης δεν έχω καμία πρόθεση να πέσω σ’ αυτήν την παγίδα!”

Και συνέχιζε ο Τούρκος πρόεδρος: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα έχει περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα για την Τουρκία.

Υπαινίχθηκε επίσης παρακάτω ότι σε περίπτωση που έπεφτε στην παγίδα πολλά τζαμιά ανά τον κόσμο θα δέχονταν επιθέσεις. Ολα αυτά τον Μάρτιο του 2019.

Τι μεσολάβησε έκτοτε; Πρώτον και κύριον η σαφής επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας, η στρατιωτική ανάμιξη της Τουρκίας στη Λιβύη και οι ανάγκες για μία ακόμη πιο λαϊκίστικη πολιτική. Κάπως έτσι ο Ερντογάν διέψευσε τον ίδιο του τον εαυτό…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα