Μεγάλη Βρετανία: Διαδηλώσεις ακροδεξιών στοιχείων στο Λονδίνο

Μεγάλη Βρετανία: Διαδηλώσεις ακροδεξιών στοιχείων στο Λονδίνο
Mασκοφόρος στο Λονδίνο AP

Ομάδες ακροδεξιών στοιχείων δίνουν το πρόταγμα στις διαδηλώσεις το Σάββατο στο Λονδίνο. Αυτοπαρουσιάζονται ως προστάτες των ιστορικών συμβόλων της χώρας.

Στη δίνη συνεχών διαδηλώσεων χάνεται και αυτό το Σάββατο το Λονδίνο.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε αυστηρή σύσταση από την αστυνομία σε πολλές ομάδες να μην διοργανώσουν διαμαρτυρίες μέσα στην ημέρα, η αγγλική πρωτεύουσα “φιλοξένησε” συγκρούσεις διαδηλωτών με τις αρχές σ’ ένα σκηνικό που είχε επαναληφθεί και το προηγούμενο Σάββατο.

Στις διαδηλώσεις, πολλές εκ των οποίων είχαν το χαρακτήρα αντισυγκέντρωσης σ’ αυτές του κινήματος black lives matter, έδωσαν το παρόν Αγγλοι ακροδεξιοί υπό το πρόσχημα “της προστασίας των συμβόλων της βρετανικής αστυνομίας” τα οποία κατά τη γνώμη τους βρίσκονται σε κίνδυνο.

Εξ ου και η συγκέντρωση γύρω από το άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ το οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο ακτιβιστών τις προηγούμενες ημέρες.

Μεταξύ των ακροδεξιών διαδηλωτών βρίσκονται, όπως βεβαιώνουν τα αγγλικά ΜΜΕ, και οπαδοί αγγλικών ομάδων ποδοσφαίρου. Επίσης, εθεάθη και ο αρχηγός της ακροδεξιάς ομάδας “Britain First” o οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως φύλακας των μνημείων.

Στην πλατεία Τραφάλγκαρ και στους γύρω δρόμους άνθρωποι που φορούσαν φανέλες ομάδων, φωνάζοντας «Αγγλία, Αγγλία» και αυτοχαρακτηριζόμενοι ως πατριώτες, συγκεντρώθηκαν πλάι σε βετεράνους του στρατού για να προστατεύσουν το μνημείο του Κενοταφίου.

Η ομάδα τραγουδούσε τραγούδια σε υποστήριξη του ακροδεξιού Στίβεν Γιάξλεϊ-Λένον, γνωστού ως Τόμι Ρόμπινσον. «Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, είναι ένας από εμάς», φώναζαν επίσης, κοντά στο άγαλμά του στο οποίο άγνωστοι έγραψαν με σπρέι το περασμένο Σαββατοκύριακο «Ο Τσόρτσιλ ήταν ρατσιστής».

Σε απόσταση περίπου δύο μιλιών κάπου 20 διαδηλωτές κατά του ρατσισμού συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ, κρατώντας πλακάτ του κινήματος Black Lives Matter, αν και διοργανωτές τους είχαν πει να μην συγκεντρωθούν φοβούμενοι συγκρούσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα