Μεντβιέντεφ: "Κατάσχεση ξένων χρημάτων" ο δασμός στις κυπριακές καταθέσεις

Μεντβιέντεφ: "Κατάσχεση ξένων χρημάτων" ο δασμός στις κυπριακές καταθέσεις

Οργή Μεντβέντεφ για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες. Προαναγγέλλει επιστροφή κεφαλαίων στη Ρωσία

Η Ρωσία θα αναγκαστεί να εισαγάγει "διορθώσεις" στις σχέσεις της με την Κύπρο σε περίπτωση, που επιβληθεί από το κράτος αυτό δασμός στις τραπεζικές καταθέσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Φυσικά πρέπει να βγάλουμε από την εξέλιξη αυτή ορισμένα συμπεράσματα, διότι έχουμε τις δικές μας σχέσεις με την Κύπρο. Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εισαγάγουμε κάποιες διορθώσεις στη θέση μας, κατανοώντας ότι συνολικά είναι επιθυμητό τα χρήματά μας να φυλάσσονται σε ρωσικές τράπεζες", δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

Προηγουμένως ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει την επιβολή παρόμοιου φόρου ως "κατάσχεση ξένων χρημάτων", κάνοντας λόγο για εξαιρετικά "παράξενες και αμφιλεγόμενες αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ και εννοώ την Κύπρο".

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η απόφαση της ευρωζώνης να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις στην Κύπρο ελήφθη χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με την Μόσχα, μία κίνηση που, όπως εκτιμά το Reuters, μπορεί να επηρεάσει την απόφαση της Ρωσίας για χαλάρωση των δανειακών όρων προς την Λευκωσία.

"Είχαμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας από την ευρωζώνη ότι θα συντονίσουμε την δράση μας", δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ο υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ.

"Όπως προέκυψε, η απόφαση της ευρωζώνης να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις ελήφθη χωρίς (να προηγηθούν) διαβουλεύσεις με τη Ρωσία, επομένως θα μελετήσουμε το θέμα αναθεώρησης του προγράμματος λαμβάνοντας υπόψη την συμμετοχή μας στις κοινές αποφάσεις με την ΕΕ για βοήθεια της Κύπρου".

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE: