Η Μέρκελ (δεν) φεύγει, η Κραμπ-Κάρενμπαουερ ήρθε

Η Μέρκελ (δεν) φεύγει, η Κραμπ-Κάρενμπαουερ ήρθε
Η Άνγκελα Μέρκελ συγχαίρει την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ για την εκλογή της στην ηγεσία του CDU AP

Πώς προφέρεται το όνομα της διαδόχου της Μέρκελ στο κόμμα Annegret Kramp- Karenbauer και το παρασκήνιο της εκλογής της, που συνιστά έστω οριακή ήττα του Σόιμπλε.

Το δύσκολο όνομα Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ θα πρέπει να μάθουμε να προφέρουμε στη Ελλάδα και την Ευρώπη καθώς η 56χρονη γραμματέας της CDU είναι η διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος. Το όνομα της νέας προέδρου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών φαίνεται πάντως ότι είναι κάπως μεγάλο και δυσκολοπροφερτο ακόμη και για τους Γερμανούς με τη γλώσσα τη διαβόητη για μακρές λέξεις: Στη Γερμανία οι πάντες τη φωνάζουν με τα αρχικά της ΑΚΚ, αρκτικόλεξο που προσφέρεται α-κα-κα. Όχι ο,τι καλύτερο για μεταφορά στα ελληνικά. 

Η κ.Κραμπ- Κάρενμπαουερ εξελέγη στο δεύτερο γύρο με αντίπαλο το Φρίντριχ Μερτς, αλλά με μικρή πλειοψηφία. Από τους 999 συνέδρους έλαβε 517 ψήφους και Μερτς 482. Ήταν βέβαια εξαρχής σαφές ότι θα ήταν μια δύσκολη μάχη από την οποία τελικά η κ. Κραμπ- Κάρενμπαουερ ανεδείχθη νέα πρόεδρος της CDU. 

Η Μέρκελ βέβαια έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι τη λήξη της θητείας της και στην πραγματικότητα η σκιά της παραμένει πάνω στο κόμμα: Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ ήταν η εκλεκτή της και θυμίζει τη Muttt (δηλαδή “μητερούλα”) σε πολλά από επικοινωνιακής άποψης. Τον Μερτς, σφοδρό επικριτή της πολιτικής Μέρκελ είχε στηρίξει δημόσια ο παλιός γνώριμος της Ελλάδας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- και όπως φάνηκε δεν ήταν μια εύκολη μάχη καθώς η Μέρκελ επέβαλε τελικά την επιλογή της όμως δεν έχει εδώ και καιρό τον πλήρη έλεγχο του κόμματος και ίσως να μην τον έχει ούτε η νέα πρόεδρος. Και είναι ενδεικτικό ότι νωρίτερα κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία της Μέρκελ ο μόνος που δεν χειροκρότησε ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του Bundestag, της ομοσπονδιακής Βουλής. 

Εάν είχε εκλεγεί ο Μερτς τα πράγματα μάλλον δεν θα ήταν τόσο καλά για την Ελλάδα αν κρίνουμε από τις σκληρές του θέσεις. Η κ.Κραμπ-Κάρενμπαουερ πάντως είναι μια μικρή Μέρκελ και με όσα αρνητικά αυτό συνεπάγεται. Η πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου του Saarland που στις αρχές του χρόνου ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος καθώς η Μέρκελ την προάλειφε για διάδοχο της, έχει εξαιρετικά προωθημένες θέσεις στα κοινωνικά- εργασιακά θέματα, υπέρ της στήριξης των αδύναμων οικονομικά πολιτών κι αυτό σε ένα κόμμα που δεν θεωρεί τέτοια πράγματα αυτονόητα. Από την άλλη έχει πολύ σκληρές θέσεις σε προσφυγικό- μεταναστευτικό. Ίσως κι αυτό να έπαιξε ρόλο στην εκλογή της καθώς η CDU ανησυχεί πρωτίστως για την άνοδο της AfD και την πίεση που δέχεται εκ (ακρο)δεξιών.

Η κ. Κραμπ-Καρενμπαουερ έχει εκφράσει θέσεις που η Μέρκελ ποτέ δεν τόλμησε: Απέλαση στη Συρία και εφ όρου ζωής απαγόρευση εισόδου σε Γερμανία και Ευρώπη. Το πρόβλημα βέβαια όπως σημειώνει και η SZ είναι ότι αυτό ήδη ισχύει, αλλά με τις δηλώσεις της η κ. Κραμπ- Κάρενμπαουερ δημιούργησε την εντύπωση ότι έπρεπε να αποφασιστεί τώρα και επειγόντως. Θα το έλεγε κανείς και λαϊκισμό αυτό. 

Στην ομιλία της στο συνέδριο διεκδικώντας την ηγεσία μια φορά η κ. Κραμπ- Κάρενμπαουερ δήλωσε ότι θέλει μια CDU που έχει θάρρος “αντί να κοιτάζει φοβισμένα δεξιά κι αριστερά” και τόνισε ότι η CDU πρέπει να σταθεί απέναντι στο λαϊκισμό και τον αυταρχισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα