Μέρκελ για G20: Προσπαθούμε να βάλουμε τάξη στο χάος

German Chancellor Angela Merkel attends a debate about the European Union at the German parliament Bundestag in Berlin, Thursday, April 27, 2017. (AP Photo/Markus Schreiber)
German Chancellor Angela Merkel attends a debate about the European Union at the German parliament Bundestag in Berlin, Thursday, April 27, 2017. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

Πρόκληση χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος 20 διαφορετικές χώρες με 20 διαφορετικά συστήματα, να καταφέρουν να συνεννοηθούν και να ψηφίσουν ομοφώνως

Η προετοιμασία μιας συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) είναι σαν να βάζεις τάξη στο χάος δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, καθώς οι αξιωματούχοι του Βερολίνου προσπαθούν να επιτύχουν μια συναίνεση ανάμεσα στα μέλη της Ομάδας των 20 χωρών - μεγαλύτερων οικονομιών– ενόψει της επερχόμενης συνόδου της Ομάδας η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 9 Ιουλίου στο Αμβούργο.

«Είμαστε 20 διαφορετικές χώρες, με 20 διαφορετικά πολιτικά συστήματα και 20 διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης. Όλα πρέπει να εγκριθούν ομοφώνως», δήλωσε η Μέρκελ.

«Αυτό δεν είναι μια απλή δουλειά», τόνισε σε μια συνάντηση επιχειρηματικών ηγετών που έγινε υπό την αιγίδα της G20 στο Βερολίνο.

«Η διαδικασία συνεννόησης των σέρπα –των εκπροσώπων των κρατών-μελών που προετοιμάζουν τις εργασίες της συνόδου κορυφής– όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση. Είναι σαν να βάζεις τάξη στο χάος».

Η σύνοδος κορυφής αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχουν την πρώτη τους κατ’ιδίαν συνάντηση στα περιθώρια της συνόδου.

Οι συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών των κρατών ενόψει της συνόδου έχουν αποδειχθεί δύσκολες.

Στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 του περασμένου Μαρτίου, υπό την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης που διάκειται εχθρικά απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο, αποσύρθηκε από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου η αναφορά στην καταδίκη του προστατευτισμού

Σε ομιλία της σήμερα η Μέρκελ απέρριψε τον προστατευτισμό, υποστηρίζοντας ότι ένας αυξανόμενα διασυνδεδεµένος κόσµος σημαίνει ότι τα κράτη πρέπει να συνεργάζονται περισσότερο μεταξύ της.

«Η ύπαρξη της G20 σημαίνει ότι η απομόνωση και ο προστατευτισμός είναι αδιέξοδα και όχι το επόμενο βήμα», πρόσθεσε.

«Οποιοσδήποτε προσπαθεί να αποσυρθεί από τον διεθνή ανταγωνισμό, μπορεί ενδεχομένως να αποκτήσει βραχυπρόθεσμα πλεονεκτήματα. Αλλά μακροπρόθεσμα, η ίδια τους η ικανότητα τους για καινοτομία θα αποδυναμωθεί».

Φωτό: AP Photo/Markus Schreiber

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μέρκελ
SHARE: