Μέρκελ: Το σχέδιο Α έχει πετύχει, δεν χρειαζόμαστε σχέδιο Β

default image

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε πρώτη δηλώσεις από τους αρχηγούς κρατών μελών της ευρωζώνης μετά το τέλος της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα. Δείτε τι δήλωσε... (vid)

“Στην πρώτη παράγραφο της συμφωνίας αυτής, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί τα προαπαιτούμενα” ανέφερε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξή της μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής που κατέληξε σε μια συμφωνία.

“Αλλαγή καθεστώτος ΦΠΑ, συνταξιοδοτικού, αλλαγή του τρέχοντος καθεστώτος της ελληνικής στατιστικής αρχής και του φορολογικού συστήματος, ενώ πρέπει να επαναλειτουργήσουν και οι τράπεζες. Να υιοθετηθούν όσα συμφωνήθηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά θα έρθει στα δικά μας” σημείωσε σε ό, τι αφορά τα πρώτα βήματα για τη συμφωνία και συμπλήρωσε “Το Eurogroup θα πιστοποιήσει πως όσα συμφωνήσαμε, θα γίνουν στην Ελλάδα και μετά στην Γερμανία θα γίνει η αντίστοιχη ψηφοφορία”.

Ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα

Η κα. Μέρκελ σημείωσε για τριετές πρόγραμμα και τόνισε πως στη συνέχεια “θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Ιδιωτικοποιήσεις, φορολογικό, αγορά εργασίας. Συζητήσαμε για αρκετό διάστημα για το πρόγραμμα και τον όγκο του” ανέφερε που το εκτίμησε σε ύψος 86 δις σε τριετή ορίζοντα. Πάντως η Καγκελάριος αναφέρθηκε και στη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζοντας πάντως πως δεν συζητείται κούρεμα.

Η Καγκελάριος μίλησε για το περιβόητο ταμείο περιουσιακών στοιχείων το οποίο όπως είπε “θα δουλέψει το Ταμείο αυτό με επιτήρηση και ένα ποσό θα πάει και στην αποπληρωμή του χρέους ύψους 50 δις. Τα 25 δις απ’ αυτά θα πάνε σε άμεσες επενδύσεις. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις βέλτιστες δυνατότητες από το το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Να στηρίξουμε αυτό το πρόγραμμα για να υλοποιηθεί. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των τριών θεσμών”.

Δύσκολη η εφαρμογή των μέτρων στην Ελλάδα

Η κα. Μέρκελ συμπλήρωσε πως γνωρίζει “πόσο δύσκολη είναι η εφαρμογή στην Ελλάδα. Να υποστηρίξουμε την ελληνική Κυβέρνηση μέσω της βοήθειας για την ανθρωπιστική Κρίση. Ανακάμπτει η ανάπτυξη στην Ευρώπη, χάθηκε στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015” είπε.

Δεν χρειαζόμαστε σχέδιο Β

Η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να βάζει και εκείνη τέλος στο Grexit, λέγοντας. “Δεν θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν χρειαζόμαστε σχέδιο Β’ Μέρκελ: Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι έντονη. Νομίζω ότι πρέπει να ληφθούν τα Μέτρα για την συμφωνία. Δεν έχω καμία αμφιβολία για το χρονοδιάγραμμα. Νομίζω ότι μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη”.

Δείτε το βίντεο:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα