Μερκοζί : “Μαγειρεύουν” νέο σύμφωνο σταθερότητας

default image

Με δεδομένο πως η κρίση χρέους έχει φτάσει στην αυλή των κορυφαίων ευρωπαϊκών οικονομιών, Γερμανίας και Γαλλίας οι "Μερκοζι" σχεδιάζουν από κοινού πιο δραστικά μέτρα-περιλαμβανομένου ενός νέου Συμφώνου Σταθερότητας

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί σχεδιάζουν από κοινού πιο δραστικά μέτρα-περιλαμβανομένου ενός νέου Συμφώνου Σταθερότητας-για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, γράφει σήμερα η εφημερίδα Welt am Sonntag.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν είναι αναγκαίο η Γερμανία και η Γαλλία θα συμφωνήσουν με ορισμένες άλλες χώρες να δεσμευτούν σε σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία. Πηγές της κυβέρνησης της Γερμανίας λένε ότι το σχέδιο ενδέχεται να ανακοινωθεί από την Μέρκελ και τον Σαρκοζί εντός της εβδομάδας.

Η εφημερίδα γράφει ότι επειδή θα χρειαζόταν μια μακρόχρονη διαδικασία για να αλλάξουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας μεταξύ τους-και να το εφαρμόσουν από τις αρχές του 2012.

Θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με τη Συμφωνία Σένγκεν, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Οι χώρες που θα μετέχουν στο νέο σύμφωνο θα εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες για το έλλειμμα και τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συμμετάσχει περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να της υπαγορεύσουν τι να κάνει αλλά το τι περιμένουν Βερολίνο και Παρίσι από αυτή είναι σαφές, τονίζει η Βελτ αμ Ζόνταγκ.

“Βάσει αυτών των μέτρων θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία στην ΕΚΤ για μια πιο ισχυρή παρέμβαση στις κεφαλαιαγορές”, κατά το δημοσίευμα. Ένας κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να είπε στην εφημερίδα πως “εάν οι πολιτικοί συμφωνήσουν σε ένα σαφές βήμα, η ΕΚΤ θα παρέμβει και θα βοηθήσει”.

Την Παρασκευή αξιωματούχοι δήλωσαν στις Βρυξέλλες ότι η στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση θα έδινε στην ΕΚΤ τον αναγκαίο χώρο να ελιχθεί και να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές.

Η ΕΚΤ, η οποία δεν μπορεί να χρηματοδοτεί απευθείας κυβερνήσεις, αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά από τον Αύγουστο για να κρατήσει χαμηλά τα κόστη του δανεισμού της τρίτης και της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης.

Την “σκληρή” γραμμή του Βερολίνου στηρίζει και ο  πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν που επιμένει, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung, πως “η εμπιστοσύνη των αγορών στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης δεν έχει τρωθεί”. Κι επειδή η πραγματικότητα δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και οι μεγάλες αγορές όντως έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών, στην προφανή ερώτηση του πως εξηγεί αυτές τις «επιθέσεις» ο κύριος Βάιντμαν τονίζει “Οι πιέσεις των αγορών δεν πρέπει να υπερεκτιμούνται. Αν ανεβαίνουν λίγο τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων δεν μπορεί να διακηρύσσει κανείς ότι ήλθε το τέλος του κόσμου”.

Τέλος η Bild-Zeitung αναφέρει πως Γερμανία και Γαλλία επιδιώκουν την προώθηση αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει οι αλλαγές που στοχεύουν σε μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία για τις χώρες μέλη, να υλοποιηθούν ει δυνατόν ακόμα και τον Ιανουάριο και προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, το σχέδιο που επεξεργάζεται ο γαλλογερμανικός άξονας προβλέπει την επικύρωση των αλλαγών από την κάθε χώρα ξεχωριστά, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό τις Βρυξέλλες και τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα