Μεσανατολικό: Η Γαλλία ζητά εμπλοκή των ΗΠΑ

Μεσανατολικό: Η Γαλλία ζητά εμπλοκή των ΗΠΑ
Τζο Μπάιντεν. AP

Την εμπλοκή των ΗΠΑ στην κρίση στη Μέση Ανατολή ζητεί η Γαλλία. Γιατί ο Μπάιντεν εμφανίζεται απρόθυμος.

Οι ΗΠΑ πρέπει να εμπλακούν προκειμένου να σταματήσει η νέα έκρηξη βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

“Χρειαζόμαστε την αμερικανική εμπλοκή. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί παραμένουν σήμερα οι βασικοί διπλωματικοί μοχλοί, αν και η Ευρώπη πρέπει να είναι περισσότερο παρούσα”, σχολίασε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

“Υπάρχει μια δραματική κλιμάκωση και πρέπει ο Τζο Μπάιντεν, η αμερικανική κυβέρνηση, σε συνεργασία με εμάς να εμπλακούν. Πρέπει να εμπλακούμε Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή ώστε να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση τις επόμενες ημέρες”, επεσήμανε ο Μπον.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ,  ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση δεν αποτελεί προτεραιότητά του. Παρ’ όλα αυτά, όπως συνέβη και σε πολλούς προκατόχους του, η κρίση θα αναγκάσει τον Μπάιντεν να εμπλακεί έστω και στο ελάχιστο προκειμένου να αποφευχθεί μια έκρηξη.

Η κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας θέτει τον Δημοκρατικό πρόεδρο μπροστά σε μια δύσκολη εξίσωση: διπλωματικά οι επιλογές του είναι περιορισμένες, το ίδιο και πολιτικά, με την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του να τον ωθεί να πάρει αποστάσεις από το Ισραήλ μετά την ένθερμη υποστήριξη που είχε δείξει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ.

Τις τελευταίες ημέρες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν έχουν αυξήσει τις επαφές τους και τις δηλώσεις τους υπέρ της “αποκλιμάκωσης”.

Ο Σάλιβαν συνομίλησε χθες Τρίτη με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την κατάσταση μεταξύ της Γάζας και της Ιερουσαλήμ και για τη λήψη μέτρων με στόχο “την αποκατάσταση της ηρεμίας τις επόμενες ημέρες”, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με παρατηρητές, η Ουάσινγκτον συνομιλεί και με άλλους Άραβες εταίρους της, όπως η Ιορδανία και το Κατάρ.

Ο Μπάιντεν όταν ορκίστηκε στην προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο ξεκαθάρισε ότι δεν βιάζεται να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία μεσολάβησης, κυρίως καθώς το πολιτικό μέλλον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δεν είναι ξεκάθαρο.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε γυρίσει την πλάτη σε αυτή τη λύση, την οποία προωθεί η διεθνής κοινότητα, και είχε στηρίξει πλήρως τον Νετανιάχου αναγνωρίζοντας μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Στο τέλος της θητείας του ο Ρεπουμπλικάνος είχε προωθήσει και το ειρηνευτικό του σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, το οποίο θα επέτρεπε στο εβραϊκό κράτος να προσαρτήσει μεγάλο μέρος της Δυτικής Όχθης και δεν θα άφηνε στους Παλαιστίνιους παρά ένα συρρικνωμένο κράτος.

Τελικά η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε έμφαση στην αναγνώριση του Ισραήλ από άλλες αραβικές χώρες, κάτι το οποίο πέτυχε, με την ελπίδα περαιτέρω περιθωριοποίησης του παλαιστινιακού ζητήματος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στήριξε την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών, μια από τις σπάνιες διεθνείς επιτυχίες που αναγνώρισε στην προηγούμενη κυβέρνηση, επιστρέφοντας παράλληλα στην πιο παραδοσιακή διπλωματία, τηρώντας πιο ίσες αποστάσεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Μπλίνκεν –βετεράνοι της εξωτερικής πολιτικής– έχουν στέρεες και παλιές σχέσεις με το Ισραήλ. Όμως η στάση του Τραμπ υπέρ του εβραϊκού κράτους συνέβαλε στην ενίσχυση της πιο αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία θεωρεί ολοένα και περισσότερο τον Νετανιάχου έναν ακροδεξιό ηγέτη.

Ο Μπέρνι Σάντερς ζήτησε από τις ΗΠΑ “να καταγγείλουν σθεναρά τη βία των εξτρεμιστών Ισραηλινών, συμμάχων της κυβέρνησης”.

Η Φίλις Μπένις ερευνήτρια στο Institute for Policy Studies εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά τις κάποιες διαφωνίες του με τον Νετανιάχου, δεν πήρε αποστάσεις από πολλές αμφιλεγόμενες αποφάσεις του προκατόχου του.

“Το Ισραήλ δεν θέλει να επιστρέψουμε στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όμως θα το κάνουμε, οπότε δεν θα λάβουμε καμία άλλη απόφαση που ενδέχεται να δυσαρεστήσει το Ισραήλ, όπως το να του ασκήσουμε πίεση για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου”, εξηγεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα