Μεσανατολικό: Πρόταση εκεχειρίας 40 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας

Διαβάζεται σε 2'
Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας
AP Photo/Fatima Shbair)

Παύση των εχθροπραξιών για 40 ημέρες περιλαμβάνει η πρόταση που υποβλήθηκε στη Χαμάς, σύμφωνα με τον Κάμερον

Μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας υποβλήθηκε στη Χαμάς, η οποία προβλέπει παύση των εχθροπραξιών για 40 ημέρες σε συνδυασμό με την απελευθέρωση ομήρων και αιχμαλώτων, γνωστοποίησε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

«Μια πολύ γενναιόδωρη προσφορά για μια κατάπαυση του πυρός 40 ημερών, απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων αιχμαλώτων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αυτών των ομήρων» έγινε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, τόνισε ο Κάμερον σε συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ.

Προς το παρόν η Χαμάς δεν έχει αντιδράσει αν και είναι γνωστό ότι έχει ζητήσει αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν μόνιμη κατάπαυση του πυρός έτσι ώστε οι Παλαιστίνιοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Βόρεια Γάζα.

Το Ισραήλ από την πλευρά ετοιμάζει αντιπροσωπεία για το Καϊρο με στόχο να πετύχουν την απελευθέρωση περίπου 40 ισραηλινών αιχμαλώτων. Αν συμβεί αυτό, δηλώνουν πως είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν Παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Δεν δείχνουν όμως να κάνουν πίσω ως προς το σχεδιασμό της επίθεσης στη Ράφα και αυτό δυσχεραίνει τις όποιες ειρηνευτικές προσπάθειες.

Μέσα σ’ αυτή τη διαπραγματευτική αναμονή έγινε την Δευτέρα γνωστό από τον Ζοζέπ Μπορέλ ότι αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου.

Αυτό τόνισε ο ίδιος ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Ριάντ, δήλωση αν μην τι άλλο σημαντική για τις εξελίξεις στο παλαιστινιακό.

Info:

Μία ακόμη πρόταση για εκεχειρία, αυτή τη φορά 40 ημερών, στη Λωρίδα της Γάζας έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα