Γάζα: Η Χαμάς αιματοκύλησε φεστιβάλ – Πάνω από 250 νεκροί

Διαβάζεται σε 5'
Γάζα: Η Χαμάς αιματοκύλησε φεστιβάλ – Πάνω από 250 νεκροί

Φρίκη επικράτησε σε μουσικό φεστιβάλ που βρισκόταν σε εξέλιξη στο νότιο Ισραήλ, όταν ξεκίνησε την επίθεση η Χαμάς. Μαχητές απήγαγαν και σκότωσαν παρευρισκόμενους.

Τρόμος επικράτησε σε ένα δημοφιλές μουσικό φεστιβάλ που έλαβε χώρα σε περιοχή του νότιου Ισραήλ το βράδυ της Παρασκευής (06/10), το οποίο συνεχίστηκε μέχρι το πρωί του Σαββάτου (07/10), όταν ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ, στο πλαίσιο του οποίου βρισκόταν σε εξέλιξη ένα ρέιβ πάρτι, υπήρξε ένα από τα πρώτα σημεία όπου “χτύπησαν” οι μαχητές της Χαμάς.

Το φεστιβάλ διεξήχθη στην έρημο Νεγκέβ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να υπάρχουν πάνω από 250 νεκροί, ενώ αρκετοί από τους παρευρισκομένους φέρονται να απήχθησαν και να κρατούνται ως όμηροι. Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν πως πολλά από τα θύματα είναι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.

Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, δείχνουν πλάνα από το ρέιβ πάρτι, όπου οι μαχητές της Χαμάς προσγειώνονται με αλεξίπτωτα, ενώ οι παρευρισκομένοι συνεχίζουν να χορεύουν στους ήχους της τρανς μουσικής, χωρίς να έχουν καταλάβει τι συμβαίνει.

Σε άλλα πλάνα από το φεστιβάλ της φρίκης, φαίνονται οι παρευρισκόμενοι να τρέχουν στα χωράφια για να σωθούν, αφότου έχει ξεκινήσει η επίθεση της Χαμάς.

Συγκλονιστική μαρτυρία: “Πυροβολούσαν, ήταν παντού”

Η Gili Yoskovich, η οποία βρισκόταν στο φεστιβάλ και κατάφερε να σωθεί, περιέγραψε στο BBC τις στιγμές τρόμου που έζησε.

“Ήταν παντού με αυτόματα όπλα. Στέκονταν δίπλα στα αυτοκίνητα και πυροβολούσαν. Έρχονταν από τέσσερα ή πέντε μέρη, οπότε δεν ξέραμε προς τα πού να πάμε. Μπήκα στο αυτοκίνητό μου και οδήγησα, με πυροβολούσαν, άφησα το αυτοκίνητο και άρχισα να τρέχω, είδα ένα μέρος με πολλά δέντρα και πήγα εκεί. Ξάπλωσα εκεί. Πήγαιναν από δέντρο σε δέντρο και πυροβολούσαν. Ανέπνεα, λέγοντας: “Εντάξει, θα πεθάνω. Είναι εντάξει, απλά ανάπνευσε, απλά κλείσε τα μάτια σου”, γιατί πυροβολούσαν παντού, ήταν πολύ κοντά μου. Έμεινα ξαπλωμένη εκεί για τρεις ώρες. Όποιος προσπαθούσε να τρέξει, τον πυροβολούσαν και από τις δύο πλευρές. Το καλύτερο λοιπόν ήταν να κρυφτείς” είπε.

Βίντεο: Απαγωγή 25χρονης από το φεστιβάλ

Βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει την πιθανή απαγωγή από τη Χαμάς μιας κοπέλα, της Νόα, η οποία βρισκόταν στο μουσικό φεστιβάλ.

Η τύχη της αγνοείται και συγγενείς και φίλοι την αναζητούν μέσω κοινωνικών δικτύων.

Η Γερμανίδα που φέρεται να σκοτώθηκε και να βεβηλώθηκε

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμη πολύ σκληρό βίντεο (το οποίο δεν αναπαράγεται για ευνόητους λόγους), κάνει τον γύρο των social media και δείχνει το σώμα μίας γυναίκας, που πιθανότατα είναι νεκρή, στην καρότσα ενός αγροτικού, ενώ μαχητές της Χαμάς κάθονται πάνω στο κορμί της και την χλευάζουν.

Πιστεύεται πως το πτώμα ανήκει στη Shani Louk, μια νεαρή Γερμανίδα, tattoo artist, η οποία είχε πάει στο Ισραήλ για να παρακολουθήσει το μουσικό φεστιβάλ.

Μέλη της οικογένειάς της φέρονται να αναγνώρισαν τη Shani από τα χαρακτηριστικά της, όπως το τατουάζ που έχει στο πόδι και τα ράστα στα μαλλιά της.

Η ανάρτηση συγκροτήματος που συμμετείχε στο φεστιβάλ

Το συγκρότημα τρανς μουσικής Astral Projection, που αποτελείται από τους Avi Nissim και Lior Perlmutter, προχώρησε σε μια ανάρτηση στο Instagram, αναφορικά με όσα συνέβησαν στο φεστιβάλ, εκφράζοντας τη θλίψη του.

Σημειώνεται πως οι δύο μουσικοί συμμετείχαν στο line-up του συγκεκριμένου φεστιβάλ, όπου σημειώθηκε το αιματοκύλισμα.

Όπως έγραψαν:

“Αυτή η μέρα είναι η πιο θλιβερή μέρα της ζωής μου.
Η καρδιά μου έγινε κομμάτια για τους πολλούς νεκρούς που ήθελαν απλά να χαρούν.
Εύχομαι πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες,
Είθε οι απαχθέντες να επιστρέψουν σπίτι με ασφάλεια.
Μακάρι να βρεθούν όλοι όσοι λείπουν σήμερα.
Είθε οι στρατιώτες μας να επιστρέψουν σπίτι με ασφάλεια από τον πόλεμο.
Αμήν.
Ευχαριστώ όλους όσους φρόντισαν τον Lior και εμένα… Είμαστε εντάξει”.

Πολλοί αγνοούμενοι από το φεστιβάλ

Ένας 20χρονος Βρετανός από το βόρειο Λονδίνο, ο οποίος υπηρετούσε στον ισραηλινό στρατό, σκοτώθηκε χθες στα σύνορα της Γάζας, επιβεβαίωσε η οικογένειά του, ενώ ένας άλλος Βρετανός αγνοείται, όπως ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή (08/10) η πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο.

Η πρεσβεία ανακοίνωσε ότι ένας δεύτερος Βρετανός αγνοείται από νωρίς χθες Σάββατο.

Η μητέρα του, Λίζα, δήλωσε στην Jewish News ότι ο 26χρονος Τζέικ Μάρλοου ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια σε ένα μουσικό φεστιβάλ και ότι τελευταία φορά είχε επικοινωνία μαζί του μέσω γραπτού μηνύματος.

“Δούλευε στην ασφάλεια στο φεστιβάλ ρέιβ μουσικής και με πήρε στις 04:30 να μου πει ότι εκτοξεύονται όλες αυτές οι ρουκέτες. Μετά, περίπου στις 05:30, μου έστειλε γραπτό μήνυμα που έλεγε ΄έχω πολύ κακό σήμα, όλα ΟΚ, θα σε ενημερώνω, στο υπόσχομαι’ και ότι με αγαπάει“.

Κατά την χθεσινή επίθεση μαχητές της Χαμάς αιχμαλώτισαν δεκάδες Ισραηλινούς—τόσο στρατιώτες όσο και αμάχους. Η Τζίπι Χοτόβελι, η Ισραηλινή πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε νωρίτερα στο δίκτυο Sky News ότι ένας βρετανός πολίτης βρίσκεται στη Γάζα, αλλά δεν τον κατονόμασε.

“Γνωρίζω ότι το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι όλοι οι αιχμάλωτοι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς θα απελευθερωθούν”, είπε η ίδια.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ στο AFP, δύο Ουκρανές που ζούσαν χρόνια στο Ισραήλ, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς.

Στη Γαλλία, ο Γάλλος βουλευτής Μεγιέρ Χαμπίμπ εκτίμησε ότι ένας 26χρονος Γαλλοϊσραηλινός πιθανόν να συγκαταλέγεται στους αιχμαλώτους της Χαμάς.

«Ένας 26χρονος Γάλλος, ο Αβιοντάν Τ., με καταγωγή από το Μπορντό, αναμφίβολα απήχθη στο νότιο Ισραήλ από τη Χαμάς ενώ συμμετείχε στο μουσικό φεστιβάλ», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο βουλευτής αναφερόμενος στο ρέιβ πάρτι στην έρημο όπου εργαζόταν και ο αγνοούμενος Βρετανός.

«Είναι πρόωρο να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες», σχολίασε από την πλευρά της η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο δίκτυο BFMTV.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα