Μέση Ανατολή: “Φλέγεται” η Γάζα για τέταρτη ημέρα – Άμεση εκεχειρία ζητά η ΕΕ

Μέση Ανατολή: “Φλέγεται” η Γάζα για τέταρτη ημέρα – Άμεση εκεχειρία ζητά η ΕΕ
Καπνός από έκρηξη που προκλήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας 2023 Hatem Moussa/AP Photo

Συνεχίζονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας μετά την εκτόξευση ρουκετών που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Ανησυχία από την ΕΕ για τη σοβαρή κλιμάκωση της βίας.

Περαιτέρω πλήγματα στη Γάζα εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός μετά την εκτόξευση ρουκετών από μαχητές από το έδαφος και ενώ οι εχθροπραξίες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις έχουν μπει στην τέταρτη ημέρα, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες Παλαιστίνιοι και ένας άνθρωπος στο Ισραήλ.

Η χειρότερη διασυνοριακή κλιμάκωση των τελευταίων μηνών οδήγησε την Αίγυπτο να κατευθύνει τις προσπάθειες εκεχειρίας, με τις ελπίδες ότι μπορεί να είναι επικείμενη κατάπαυση του πυρός μετά την αποτυχία των συνομιλιών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι κάτοικοι της Γάζας στη νότια περιοχή της Ράφα δήλωσαν ότι έγιναν μάρτυρες τριών αεροπορικών επιδρομών σήμερα, Παρασκευή (12/05). Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι επιτέθηκε εναντίον «στρατιωτικών θέσεων και κρυφών εκτοξευτών ρουκετών» της μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

Τα τελευταία πλήγματα ακολουθούν μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύθηκαν το βράδυ της Πέμπτης προς το Ισραήλ από μαχητές στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας. Σκότωσαν έναν άμαχο στην κεντρική πόλη Rehovot.

Βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας 2023 Ariel Schalit/ AP Photo

Συνεχίζονται οι εκκλήσεις από ΕΕ για άμεση εκεχειρία

«Άμεση εκεχειρία που θα τερματίσει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και την τρέχουσα εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ», ζητά η ΕΕ, μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου της για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

Με δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθύτατα για τη σοβαρή κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες ημέρες στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Τονίζει, επίσης, ότι η ΕΕ ανησυχεί βαθύτατα από αυτόν τον νέο γύρο βίας και την επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ, καθώς και από τις συνεχιζόμενες εξελίξεις στη Γάζα και γύρω από αυτήν, η οποία έχει προκαλέσει απαράδεκτες απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

«Ζητούμε άμεση εκεχειρία που θα τερματίσει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και την τρέχουσα εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ, κάτι που είναι απαράδεκτο. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό», αναφέρει στη δήλωσή του ο Μπορέλ. Σημειώνει, επίσης, ότι η ΕΕ προσυπογράφει πλήρως την κοινή δήλωση της «ομάδας του Μονάχου» σήμερα στο Βερολίνο, όπου εκπροσωπήθηκε. Ειδικότερα, η ΕΕ επαινεί τις προσπάθειες της Αιγύπτου να επιφέρει άμεση κατάπαυση του πυρός.

Βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας 2023 Ariel Schalit/ AP Photo

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με όλα τα μέρη για την αποκατάσταση ενός πολιτικού ορίζοντα για τις λύσεις δύο κρατών και τη σταθερότητα της περιοχής», καταλήγει η δήλωση.

“90 δευτερόλεπτα”

Η Λωρίδα της Γάζας, μικροσκοπικός θύλακας που μαστίζει η φτώχεια και η ανεργία, με 2,3 εκατομμύρια παλαιστίνιους κατοίκους υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό, έχε μετατραπεί σε θέατρο αρκετών πολέμων με το Ισραήλ από το 2008.

Η Αίγυπτος, παραδοσιακά μεσολαβητής ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη, συνεχίζει τις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο Μοχάμεντ αλ Χίντι, στέλεχος του πολιτικού βραχίονα του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, έφθασε χθες Πέμπτη στο Κάιρο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο κίνημα αυτό, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Deir al-Balah, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας 2023 Fatima Shbair/AP Photo

Στη Ρεχοβότ, ο Ραν Λεβ, 82 ετών, αφηγήθηκε πως βρισκόταν «στον 4ο όροφο κτιρίου που χτυπήθηκε από τη ρουκέτα».

«Άκουσα τη σειρήνα και συνειδητοποίησα πως είχα 90 δευτερόλεπτα για να φθάσω στο καταφύγιο», είπε. Το κτίριο «χτυπήθηκε» προτού καν περάσει το ενάμισι λεπτό, όμως «βγήκα (…) και όλα καλά».

Τον Αύγουστο του 2022, τρεις ημέρες εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ είχαν απολογισμό 49 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά, συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εκτοξεύθηκαν πάνω από χίλιες ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, με απολογισμό τρεις τραυματίες, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα