Μετανάστες φεύγουν από τις ΗΠΑ λόγω Τραμπ

Μετανάστες φεύγουν από τις ΗΠΑ λόγω Τραμπ

Φυγή μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς τον Καναδά λόγω του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ. Η σημερινή παραδοχή του προέδρου των ΗΠΑ και η βαθμολογία του εαυτού του με "C+"

Μεγαλώνει η ροή μεταναστών που φεύγουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και καταφεύγουν στον Καναδά φοβούμενοι τις απελάσεις στις χώρες τους, βάσει του διατάγματος Τραμπ που αναθεωρείται αυτό το διάστημα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, δεκάδες μετανάστες από την Αφρική και τα κράτη της Μέσης Ανατολής κινούνται προς το Emerson της Μανιτόμπα του Καναδά που βρίσκεται κοντά στα σύνορα των δύο κρατών. Ο μικρός οικισμός του Emerson έχει γίνει “η πρώτη γραμμή” μιας πολιτικής κρίσης, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων.

Όσοι φτάνουν εκεί, περνούν τα σύνορα τη νύχτα και καταλήγουν σε έναν οικισμό στον οποίο διαμένουν μόλις 650 μόνιμοι κάτοικοι.

Ο Τζάστιν Τριντό δέχεται πίεση από τις αριστερές δυνάμεις να δεχθεί τους αιτούντες άσυλο, ωστόσο ο ίδιος έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ οι οποίες βαίνουν καλώς και δεν θέλει να τις θέσει σε κίνδυνο. Την προηγούμενη εβδομάδα άλλωστε μια δημοσκόπηση κατέγραφε πως το 47% των Καναδών αναφέρει ότι η χώρα δέχεται τον κατάλληλο αριθμό μεταναστών, ενώ το 41% πιστεύει πως ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος, για ένα κράτος που έχει μηδενική ανεργία.

Χθες οι αρχές προσήγαγαν 16 μετανάστες, ενώ ο ακριβής αριθμός εκείνων που φεύγουν από τις ΗΠΑ, δεν έχει ακόμη καταγραφεί. Στις αρχές του Φεβρουαρίου η Καναδική αστυνομία ακινητοποίησε ακόμη 18 μετανάστες από τη Σομαλία και το Τζιμπουτί, στο μικρό Emerson.

Ενενήντα εννέα άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα από την αρχή της χρονιάς για να ζητήσουν άσυλο στον Καναδά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, με τον αριθμό αυτό να αναθεωρείται διαρκώς.

Η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να επικρίνει τις ΗΠΑ προς τις οποίες κατευθύνεται το 75% των καναδικών εξαγωγών και προτίμησε να τονίσει ότι ο Καναδάς είναι ανοικτός στους πρόσφυγες.

Εδώ και έναν περίπου χρόνο, ο Καναδάς έχει υποδεχθεί περί τους 35.000 Σύρους πρόσφυγες. Ο ίδιος ο Τζάστιν Τριντό υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο την πρώτη ομάδα τον Δεκέμβριο 2015.

Άλλωστε, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως ο Καναδάς θα υποδεχθεί 1.200 πρόσφυγες Γεζίντι από το Ιράκ, μια μειονότητα που διώκεται από το Ισλαμικό Κράτος, ενώ ήδη 400 έχουν φτάσει στη χώρα και θα ενταχθούν σε αυτή. Το κόστος της πρωτοβουλίας για τους Γεζίντι εκτιμάται στα 28 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (20 εκατομμύρια ευρώ).

Τραμπ: “Ίσως να είναι λάθος μου ότι οι στόχοι του για τη μετανάστευση δεν έχουν γίνει κατανοητοί”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε σήμερα ότι οι στόχοι του για το μεταναστευτικό ενδεχομένως δεν έχουν επικοινωνηθεί αποτελεσματικά και δήλωσε ότι “ίσως να είναι λάθος μου”.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος βαθμολόγησε τον εαυτό του με ένα “C ή ένα C+” στην επικοινωνία, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή “Fox & Friends”. “Αναφορικά με την επίτευξη των στόχων, νομίζω θα με βαθμολογούσα με ένα A. Διότι πιστεύω ότι έχω κάνει φοβερά πράγματα. Αλλά δεν πιστεύω ότι εγώ και οι συνεργάτες μου, δεν νομίζω ότι το εξηγήσαμε αρκετά καλά στους Αμερικανούς πολίτες”, επισήμανε στη συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε χθες και προβλήθηκε σήμερα.

“Νομίζω ότι θα έπαιρνα ένα A αναφορικά με το τι έχουμε κάνει στην πραγματικότητα, αλλά σχετικά με το μήνυμα που στείλαμε, θα μου έδινα ένα C ή ένα C+”.

Βουλευτές από την Καλιφόρνια ζήτησαν χθες να ενημερωθούν από την κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με τις συλλήψεις και τις επιδρομές στην πλέον πολυπληθή αμερικανική πολιτεία, επικαλούμενοι πληροφορίες ότι στελέχη των υπηρεσιών μετανάστευσης έχουν πραγματοποιήσει εφόδους σε εκκλησίες, σχολεία και δικαστήρια προκειμένου να εντοπίσουν παράτυπους μετανάστες.

Ο Τραμπ επιμένει ότι τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών στοχοθετούν επικίνδυνους εγκληματίες, όχι απλούς πολίτες. Ερωτηθείς εάν αυτό έχει επικοινωνηθεί αποτελεσματικά στους πολίτες, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους απάντησε: “Δεν νομίζω. Όχι, δεν νομίζω ότι έγινε, ίσως να είναι λάθος μου”.

Κληθείς λίγο μετά να πει πώς θα άλλαζε τον τρόπο μετάδοσης του μηνύματος, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε: “Ίσως να το αλλάξω κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου”, αναφερόμενος στην αποψινή ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα