Μεξικό: Ένοπλοι σκότωσαν 18 άτομα, μεταξύ των οποίων και τον δήμαρχο της πόλης

Μεξικό: Ένοπλοι σκότωσαν 18 άτομα, μεταξύ των οποίων και τον δήμαρχο της πόλης
istock

Νεκροί από πυροβολισμούς μεταξύ συμμοριών κατέληξαν ο δήμαρχος της νοτιοδυτικής πολιτείας Γκερέρο του Μεξικό και άλλα 17 άτομα. Σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

Συμπλοκή μεταξύ δύο αντίπαλων συμμοριών στη μαστιζόμενη από τη βία νοτιοδυτική πολιτεία Γκερέρο του Μεξικό άφησε πίσω της 18 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου, ενός πρώην δημάρχου, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι μεξικανικές αρχές την Πέμπτη (6/10).

Μεταξύ των νεκρών από τους πυροβολισμούς στο Σαν Μιγκέλ Τοτολαπάν την Τετάρτη (5/10) ήταν ο δήμαρχος Κονράντο Μεντόζα, ο πατέρας του και ο πρώην δήμαρχος Χουάν Μεντόζα, καθώς και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών της πολιτείας Γκερέρο.

“Το περιστατικό συνέβη στο πλαίσιο μιας διαμάχης μεταξύ εγκληματικών συμμοριών”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ασφαλείας Ρικάρντο Μεχία, προσθέτοντας ότι φαίνεται να εμπλέκονται ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, οι La Familia Michoacana και οι Los Tequileros, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, ο Μεχία δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

Οι ερευνητές εργάζονταν επίσης για να επαληθεύσουν ένα βίντεο στο οποίο οι Los Tequileros εμφανίζονται να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις δολοφονίες, πρόσθεσε. Και οι δύο συμμορίες εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, καθώς και σε εκβιασμούς και απαγωγές. Το Γκερέρο είναι μια σημαντική πολιτεία παραγωγής ηρωίνης.

Η μεξικανική εφημερίδα El Universal ανέφερε νωρίτερα ότι οι ένοπλοι φαίνεται να πραγματοποίησαν μια συντονισμένη σειρά επιθέσεων μέσα στο κτίριο με στόχο να σκοτώσουν τον δήμαρχο.

Παράλληλα, στην κεντρική πολιτεία Μορέλος, η νομοθέτης Γκαμπριέλα Μαρίν πυροβολήθηκε και ο σωματοφύλακάς της τραυματίστηκε έξω από φαρμακείο αργά την Τετάρτη. Ο Μεχία δήλωσε ότι “δεν μπορεί να αποκλείσει την εκδίκηση ή κάποιο άλλο πολιτικό κίνητρο”.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Λόπες Ομπραδόρ σημειώθηκε ρεκόρ ανθρωποκτονιών.

Έχει επικριθεί από την κοινωνία των πολιτών για την ανάθεση αυξημένης ευθύνης για την εσωτερική ασφάλεια στις ένοπλες δυνάμεις, ιδίως μέσω της δημιουργίας της Εθνικής Φρουράς που έχει στελεχωθεί με στρατιωτικό προσωπικό.

Αρχικά προοριζόταν να είναι ένας πολιτικός θεσμός – ο οποίος αντικατέστησε την Ομοσπονδιακή Αστυνομία – όμως ο πρόεδρος προχώρησε στην τοποθέτηση της Εθνικής Φρουράς υπό τον έλεγχο του στρατού.

Η κίνηση αυτή δέχθηκε επικρίσεις από τους εγχώριους αντιπάλους και τα Ηνωμένα Έθνη για τη στρατιωτικοποίηση της δημόσιας ασφάλειας και προκάλεσε διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα