Έκλειψη Ηλίου: Πότε και πού θα γίνει ξανά ορατό το εντυπωσιακό φαινόμενο

Διαβάζεται σε 3'
Έκλειψη Ηλίου
Έκλειψη Ηλίου AP

Μπορεί να χρειαστεί κάποιο ταξίδι και μερικά χρόνια υπομονής, αλλά θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες να παρακολουθήσετε μια έκλειψη, όσο ο ήλιος, το φεγγάρι και η Γη βρίσκονται σε τροχιά

Τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ολική έκλειψη ηλίου, είχαν χθες, Δευτέρα (8/4) εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά και να “αιχμαλωτίσουν” εντυπωσιακές εικόνες από το σπάνιο φαινόμενο.

Βέβαια, παρά την φρενίτιδα που αποτυπώθηκε και στα φωτογραφικά καρέ, υπήρξαν άνθρωποι που, ενώ επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο, δεν τα κατάφεραν είτε γιατί είχε συννεφιά, είτε γιατί από την περιοχή τους δεν ήταν ορατή.

Όπως και να ‘χει, έρχονται περισσότερες ευκαιρίες για να παρακολουθήσει κανείς το ουράνιο αυτό θέαμα, όπως παρατηρεί ο Guardian, μπορεί όμως η αναμονή να είναι λίγο μεγάλη και να φτάνει έως και τα… 20 χρόνια.

Οι περιοχές που θα δουν τις επόμενες εκλείψεις

Μια δακτυλιοειδής έκλειψη, όταν το φεγγάρι διασχίζει το κέντρο του ήλιου αλλά βρίσκεται τόσο μακριά από τη Γη ώστε να μην τον εμποδίζει εντελώς, θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου φέτος στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή, ενώ μια μερική έκλειψη θα είναι ορατή σε αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής.

Η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, παίρνει σειρά στις 29 Μαρτίου του επόμενου έτους, όταν θα περάσει μια μερική έκλειψη ηλίου. Σε ορισμένες πόλεις της Σκωτίας θα παρατηρηθεί συσκότιση του ήλιου σε ποσοστό άνω του 40%.

Η επόμενη ολική έκλειψη παντού είναι στις 12 Αυγούστου 2026, και θα καλύψει μεγάλες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, αν και η ολικότητα του φαινομένου θα περιοριστεί στη Γροιλανδία, την Ισλανδία, την Ισπανία, τη Ρωσία και μια μικρή περιοχή της Πορτογαλίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δει μια μερική έκλειψη που θα ξεπερνά το 90%.

Στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου είναι στις 22 Αυγούστου 2044 στη Βόρεια και Νότια Ντακότα και τη Μοντάνα, καθώς και στον βόρειο Καναδά. Μετά από αυτό, απομένει λιγότερο από ένας χρόνος μέχρι την επόμενη ολική έκλειψη ηλίου από ακτή σε ακτή στις ΗΠΑ, στις 12 Αυγούστου 2045, που θα καλύπτει από την Καλιφόρνια έως τη Φλόριντα.

“Αφού οι άνθρωποι δουν μια ολική έκλειψη ηλίου, η πρώτη ερώτηση που κάνουν είναι πότε είναι η επόμενη”, δήλωσε ο Τζον Τζιανφόρτε, καθηγητής διαστημικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ και διευθυντής του παρατηρητηρίου του και σημειώνει πως “είναι αρκετά συχνές, δεν είναι όλες ολικές, αλλά κάποιες από αυτές είναι, και κάποιες από αυτές δεν είναι και τόσο μακριά. Οι άνθρωποι που έχουν δει μία καταλαβαίνουν γιατί οι άνθρωποι συγκινούνται και κάνουν τόσο μεγάλο θέμα το ταξίδι για να παρακολουθήσουν μια ολική έκλειψη ηλίου”.

Η Nasa έχει έναν κατάλογο των επερχόμενων ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, τον οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα